El Programa Spútnik integrar una serie de misiones espaciales executaes pola Xunión Soviética, a finales de los años 1950 y principios de los 60, pa demostrar la viabilidá de los satélites artificiales en órbita terrestre. El nome "Spútnik" ("Спутник") pertenez al rusu y el so significáu ye "satélite" o "compañeru de viaxe".

Programa Sputnik
misión espacial
Cambiar los datos en Wikidata

Naves Spútnik editar

  • El Sputnik 2 llanzóse un mes dempués, el 3 de payares de 1957, llevando a bordu al primer pasaxeru vivu, la pequeña perra Laika. Los planes de la misión nun incluyíen el regresu seguru de la nave espacial o'l so pasaxeru, de cuenta que Laika morrió debíu al sobrecalentamientu del vehículu, según foi reveláu en 2002.
  • El Sputnik 4 (Korabl-Sputnik-1) llanzóse y punxo n'órbita dos años dempués, el 15 de mayu de 1960. Llevaba a bordu un maniquín humanoide o dummy pa esperimentar los futuros vuelos tripulaos del programa Vostok. El maniquín foi bautizáu como Ivan Ivanovich.
  • El Sputnik 7 (Tyazheliy-Sputnik 4), llanzáu'l 4 de febreru de 1961 nun cohete SL-6/A-2-y, foi la primer prueba soviética de mandar una sonda en direición a Venus, prologando al futuru programa Venera. La sonda reentró n'órbita terrestre.
  • El Sputnik 10 (Korabl-Sputnik-5) foi llanzáu'l 25 de marzu de 1961, llevó a un maniquín y un perru llamáu Zviózdochka ("estrellita"), según el sistema de televisión y aparatos científicos.

La mayoría de los Sputniks fueron puestos n'órbita pol vehículu de llanzamientu R-7, diseñáu orixinalmente pa llevar misiles balísticos.

De normal considérense Spútnik solo los trés primeros llanzamientos, dacuando inclusive'l cuartu. Casi tolos posteriores Spútnik (series Korabl, Tyazheliy, etc), fueron vuelos de prueba de naves Vostok o de distintes sondes interplanetaries (programes Venera, Zond, Marsnik, etc) ensin tripulación. La serie Cosmos asocedió a los Spútnik.

Consecuencies editar

La sorpresa del llanzamientu del Sputnik 1, siguíu del fallu espectacular de los primeros llanzamientos del proyeutu d'Estaos Xuníos Vanguard, impactó a les autoridaes d'esi país, que respondió darréu col llanzamientu de dellos satélites incluyendo'l Explorer 1 (anque d'enforma menor carga), el proyeutu SCORE, Advanced Research Projects Agency y el Courier 1B. El Programa Sputnik tamién aceleró la creación de la NASA (National Aeronautics and Space Administration) y una mayor medría de la inversión per parte del gobiernu d'Estaos Xuníos na investigación y educación científica. Asina mesmu pensóse en desenvolver el Proyeutu A119, anque finalmente abandonóse.

Ver tamién editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar