Abrir el menú principal

Frederick Liedtke, conocíu pol so seudónimu Fred Niblo (6  de xineru de 1874York Traducir - 11  de payares de 1948Nueva Orleans), foi un productor y direutor de cine mudu y sonoru, autor de numberosos clásicos como The Mark of Zorro, Blood and Sand o Ben-Hur.

Fred Niblo
Fredniblocrop.jpg
Vida
Nacimientu York Traducir6  de xineru de 1874
Nacionalidá Bandera de Estaos Xuníos d'América Estaos Xuníos
Fallecimientu

Nueva Orleans11  de payares de 1948

(74 años)
Sepultura Forest Lawn Memorial Park Traducir
Familia
Casáu/ada con Enid Bennett  (1918 -  1948)
Estudios
Llingües inglés
Oficiu
Oficiu direutor de cine, productor de cine, actor, actor de teatru, actor de cine y guionista
IMDb nm0629243
Cambiar los datos en Wikidata

El so nome real yera Frederick Liedtke, fíu de madre francesa y de padre norteamericanu, quien sirviera como capitán mientres la guerra de Secesión y lluchara na batalla de Gettysburg (1863). Col nome artísticu de Fred Niblo, empezó la so carrera n'espectáculos teatrales y de vodevil. Tres venti años dedicáu a la interpretación y de viaxar por tol mundu, entró en contautu cola industria del cine ya intervieno en dos películes n'Australia.

En 1901, Niblo casar cola actriz de Broadway Josephine Cohan, hermana mayor del artista y empresariu George M. Cohan. Josephine morrió en 1916 y Niblo casóse darréu con otra actriz a la que conociera n'Australia, Enid Bennett, con quien permanecería casáu hasta la so muerte. Del so primer matrimoniu nació Fred Niblo Jr., quien va aportar# a un reputáu guionista cinematográficu.

Cuando Fred Niblo retirar en 1933, llevaba más de cuarenta años dedicáu al mundu del espectáculu. Les sos películes fueron bien importantes pal desenvolvimientu del cine. Foi unu de los miembros fundadores de la Academia de les Artes y les Ciencies Cinematográfiques de Hollywood y tien una estrella nel Paséu de la Fama de Hollywood, nel númberu 7014 de Hollywood Boulevard.

Niblo ta soterráu nel campusantu del Forest Lawn Memorial Park de Glendale, California.

Índiz

Cine muduEditar

 
Fotograma de The Mark of Zorro (1920) de Fred Niblo.

Niblo fixo una perimportante carrera en Hollywood como direutor de cine mudu. Dirixó a les grandes estrelles de la dómina, ente otres a Rodolfo Valentino, Joan Crawford, Lillian Gish, Ronald Apinen, Greta Garbu, Ramón Novarro o Douglas Fairbanks. Les sos películes mudes más célebres fueron:

Cine sonoruEditar

FilmografíaEditar

  • Diamond Cut Diamond (1932)
  • Two White Arms (1932)
  • The Big Gamble (1931)
  • Young Donovan's Kid (1931)
  • Way Out West (1930)
  • Redemption (1930)
  • Dream of Love (1928)
  • The Mysterious Lady (1928)
  • Two Lovers (1928)
  • The Enemy (1927)
  • La danzarina sagrada (1927)
  • Camille (1926)
  • La tierra de toos (1926)
  • Ben-Hur (1925)
  • The Rede Lily (1924)
  • Thy Name Is Woman (1924)
  • Strangers of the Night (1923)
  • The Famous Mrs. Fair (1923)
  • Blood and Sand (1922)
  • Rose o' the Sea (1922)
  • The Woman He Married (1922)
  • Los trés mosqueteros (1921)
  • Greater Than Love (1921)
  • Mother o' Mine (1921)
  • Silk Hosiery (1920)
  • The Mark of Zorro (1920)
  • Her Husband's Friend (1920)
  • Hairpins (1920)
  • The False Road (1920)
  • Sex (1920)
  • The Woman in the Suitcase (1920)
  • Dangerous Hours (1919)
  • What Every Woman Learns (1919)
  • Stepping Out (1919)
  • The Virtuous Thief (1919)
  • The Haunted Bedroom (1919)
  • The Law of Men (1919)
  • Partners Three (1919)
  • Happy Though Married (1919)
  • Fuss and Feathers (1918)
  • When Do We Eat? (1918)
  • The Marriage Ring (1918)
  • Officer 666 (1916)
  • Get-Rich-Quick Wallingford (1916)

ReferenciesEditar

  1. LÓPEZ NAVARRO, Julio: Clásicos del cine. Santiago de Chile: Ediciones Pantalla Grande, 1996.
  2. Llista en llinia del National Film Registry d'Estaos Xuníos.

Enllaces esternosEditar