Luís de Almeida Cabral (11 d'abril de 1931Bisáu – 30 de mayu de 2009Torres Vedras) foi'l primer presidente de Guinea-Bisáu.

Luís Cabral
1. Presidente de Guinea-Bisáu

24 setiembre 1973 - 14 payares 1980
← ensin valor - João Bernardo Vieira
Vida
Nacimientu Bisáu11 d'abril de 1931[1]
Nacionalidá Bandera de Guinea-Bisáu Guinea-Bisáu
Muerte Torres Vedras30 de mayu de 2009[2] (78 años)
Sepultura Alto de São João Cemetery (en) Traducir[3]
Causa de la muerte paru cardiorrespiratoriu
Estudios
Llingües falaes portugués
Oficiu estadistapolíticu
Premios
Creencies
Partíu políticu Partido Africano para la Independencia de Guinea y Cabo Verde (es) Traducir
Cambiar los datos en Wikidata

Biografía editar

La familia de Cabral ye orixinaria de Cabu Verde; sicasí, él nació en Bisáu. Perteneció al movimientu d'independencia establecíu en 1956 como Partíu Africanu pa la Independencia de Guinea y Cabu Verde (PAIGC), al igual que'l so mediohermanu Amílcar Cabral, y condució dende 1963 a 1974 una guerra de guerrilles contra Portugal. L'ascensu de Luis Cabral al lideralgu empezó en 1973, tres l'asesinatu en Conacri, Guinea, de Amilcar Cabral, el renombráu intelectual panafricanu y fundador del PAIGCV. Líder del partíu, daquella dedicáu a la llucha pola independencia del dominiu portugués de Guinea-Bisáu (entós conocida como Guinea portuguesa) y Cabu Verde, enfrentar a Arístides Pereira, que depués se convertiría en presidente de Cabu Verde. La caña de Guinea-Bisáu del partíu, sicasí, siguió a Luis Cabral. Cola declaración d'independencia formal de Guinea-Bisáu, Cabral foi escoyíu presidente de la República por una asamblea indireutamente escoyida nel territoriu controláu pola guerrilla.

De siguío del golpe d'Estáu d'abril de 1974 en Lisboa (Revolución de los Claveles) el nuevu gobiernu revolucionariu izquierdista de Portugal aceptó la independencia de la Guinea portuguesa, como Guinea-Bisáu, el 10 de setiembre d'esi mesmu añu, a pesar de que'l PAIGC proclamara unilateralmente la independencia del país un añu antes, y la mesma fuera reconocida por munchos Estaos socialistes y non alliniaos de la Organización de les Naciones Xuníes. Luis Cabral tresformar en presidente de Guinea-Bisáu. Un programa de reconstrucción nacional y desenvolvimientu, d'inspiración socialista (col sofitu de la XRSS, China, pero tamién países nórdicos) empezó. Pero señales d'inestabilidá taben presentes nel partíu dende la muerte de Amílcar Cabral y l'independencia. Delles seiciones del partíu acusaron a Luis Cabral y los otros miembros d'orixe caboverdianu d'apoderar el partíu. Entós, alegando ello, el primer ministru y ex comandante de les fuercies armaes, João Bernardo Vieira, produció la so cayida'l 14 de payares de 1980 nun golpe militar.

Luis Cabral foi entós arrestáu y puestu en prisión mientres 13 meses. Dempués, a empiezos de 1982, foi unviáu al exiliu, primero en Cuba, qu'ufiertó recibilo, depués (en 1984) en Portugal, onde'l gobiernu recibir y dio-y condiciones pa vivir cola so familia.

Poco dempués de ser nomáu primer ministru de siguío de la guerra civil de Guinea-Bisáu de 1998, Francisco Fadul llamó a la torna de Cabral del exiliu n'avientu de 1998. Cabral dixo en respuesta, nel periódicu portugués 24 hores, que taba dispuestu a volver al país, pero non mientres Vieira permaneciera nel poder;[4] Vieira dixera que nun podía garantizar la seguridá de Cabral, y Cabral dixo que como resultancia, tarrecía pola so vida en casu de que retornara mientres Vieira siguía siendo presidente. El 22 d'ochobre de 1999, depués de la cayida de Vieira, el líder golpista Ansumane Mané convidó a Cabral a retornar, otorgándo-y un pasaporte que lu designaba como "Presidente del Conseyu d'Estáu de Guinea-Bisáu" mientres taba entá en Lisboa.[5] Volvió a Bisáu a mediaos de payares de 1999, diciendo en tal ocasión que nun quería volver desenvolver actividaes polítiques o reintegrarse al PAIGC.[6]

Referencies editar

  1. Afirmao en: Enciclopedia Brockhaus. Identificador de Brockhaus Enzyklopädie en línea: cabral-luis-de-almeida. Apaez como: Luis de Almeida Cabral. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: alemán.
  2. URL de la referencia: http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/8076565.stm.
  3. URL de la referencia: http://www.didinho.org/Arquivo/NAHORADOADEUSALUISCABRALOSIMBOLISMODASOLIDARIEDADEEDAMULTICULTURALIDADE.htm.
  4. "GUINEA-BISSAU: Former leader ready to return home", IRIN, 8 d'avientu de 1998.
  5. "Guinea Bissau's first president invited to return from exile", RTP Internacional TV, Lisbon (nl.newsbank.com), 22 d'ochobre de 1999.
  6. "Guinea-Bissau: Former President Cabral returns home 19 years after being ousted", Diariu de Noticies web site (nl.newsbank.com), 15 de payares de 1999.

Enllaces esternos editar


Predecesor:
Cargu creáu
 
Presidente de la República de Guinea-Bisáu

1973 - 1980
Socesor:
João Bernardo Vieira