Abrir el menú principal

Robert Lee "Bob" Zemeckis (14  de mayu de 1952Chicago) ye un guionista, productor y direutor de cine estauxunidense.

Robert Zemeckis
Robert Zemeckis "The Walk" at Opening Ceremony of the 28th Tokyo International Film Festival (21835891403) (cropped).jpg
Vida
Nacimientu

Chicago14  de mayu de 1952

(67 años)
Nacionalidá Bandera de Estaos Xuníos d'América Estaos Xuníos
Residencia California
Familia
Casáu/ada con Mary Ellen Trainor  (1980 -  2000)
Leslie Zemeckis  (2001 -
Fíos/es
Estudios
Estudios Universidá del Sur de California
Escuela de Artes Cinematográficas de la Universidad del Sur de California Traducir
Universidad del Norte de Illinois Traducir
Llingües inglés
Oficiu
Oficiu guionista, productor de cine, direutor de cine, escritor, actor y escritor de ciencia ficción
Trabayos destacaos Romancing the Stone
Back to the Future Traducir
¿Quién engañó a Roger Rabbit? Traducir
Forrest Gump
Cast Away
El Expreso Polar Traducir
Premios
Nominaciones
IMDb nm0000709
Cambiar los datos en Wikidata

En 1984, algamó popularidá col so primer filme destacáu, Tres el corazón verde, onde se narra una aventura d'una pareya por Colombia. Un añu más tarde llegó-y el reconocencia universal y la crítica foi bien favorable col so filme Regresu al Futuru, onde volvió al xéneru fantásticu.

La so carrera siguió con películes bien esitoses en taquilla pero ensin tantes crítiques favorables hasta que dirixó Forrest Gump en 1994, pol que ganó'l Óscar al meyor direutor.

BiografíaEditar

Zemeckis nació na ciudá de Chicago, Illinois, Estaos Xuníos fíu d'un lituanu y una italoestauxunidense. Estudió na Universidá del Sur de California.

Casar por primer vegada'l 26 de xunetu de 1980 cola actriz Mary Ellen Trainor a quién fixo parte de munches de les sos películes mientres el tiempu en que tuvieron casaos. D'ésti matrimoniu nació un fíu. El so matrimoniu con Trainor foi abondo difícil, por cuenta de los discutinios que sosteníen frecuentemente. El matrimoniu concluyó en divorciu nel añu 2000, tres aprosimaos 20 años de casoriu.

El 4 d'avientu de 2001 contraxo matrimoniu nuevamente, nesta ocasión con Leslie Carter (que'l so apellíu de casada ye Leslie Zemeckis. Leslie tamién foi parte de munches de les sos películes, sobremanera de les más recién. Con Leslie tuvo 2 fíos más.

CarreraEditar

Siendo un fanáticu de los efeutos especiales, les sos primeres películes enfocáronse sobremanera nellos, en llugar de la trama o la personalidá de los personaxes. L'estilu de Zemeckis sigue la llinia del direutor Steven Spielberg (quien munches vegaes produció les sos películes).

Década de los 80Editar

Nésta dómina les sos películes céntrense sobremanera na aición, l'entretenimientu, y la comedia siendo los sos elementos más recurrentes. Amás la so ex esposa Mary Ellen Trainor tamién taba bien presente nes sos películes, anque non en papeles protagónicos, sinón en papeles de repartu. Con Tres el corazón verde (Dos Fistoles tres la esmeralda perdida), con Kathleen Turner, Michael Douglas y Danny DeVito, los críticos emponderaron l'amiestu d'aición, romance y comedia. Darréu realiza la película que-y llevaría direutu al ésitu tantu comercial como críticu, Back to the Future. En 1988 dirixe la película de Who Framed Roger Rabbit, onde s'aprecia la creatividá del direutor nuna película onde se funden un mundu de caricatures col mundu real.

Dende 1989, faise parte del proyeutu de HBO, Cuentos de la Cripta, onde al pie de otru productores como Richard Donner, Joel Silver y otros más produz y dirixe dellos episodios. N'unu d'ellos tamién participa la so entós esposa, Trainor.

Década de los 90Editar

 
Zemeckis nel rodaxe de Contautu en 1997.

Empieza esta década concluyendo la so esitosa saga Back to the Future III, en 1990. A diferencia de la mayoría de filmes que dirixó nos 80, les películes qu'empieza a dirixir y producir empiecen a ser un tanto más complexes y madures en cuanto al argumentu. En 1992, dirixe la comedia negra La muerte siéntavos tan bien, con Meryl Streep, Goldie Hawn, Isabella Rossellini y Bruce Willis (el cual interpreta bien un papel inusual pa él), na que lo meyor fueron los bonos efeutos especiales y los gags risonderos que tien. Munchos afirmen que nesta película trata d'asonsañar el clásicu estilu de Tim Burton.

En 1994 dirixe la so película más esitosa, Forrest Gump, protagonizada por Tom Hanks y Robin Wright na que demuestra una faceta totalmente distinta a la qu'amosara en toles sos películes anteriores. Amuesa una trama más trabayada con un personaxe bastante fondu, amás ye una película más sentimental. Con ella consigue 13 nominaciones y gana 6 Premiu Óscar, nun añu difícil por cuenta de la gran calidá de les películes rivales (ver [[1]]). Curiosamente en 1995 dirixe un episodiu de Cuentos de la Cripta llamáu "Tu, asesín", nel cual asonsaña a Forrest Gump, sicasí dambes coinciden en que s'utilizaron tomes d'archivu. En Forrest Gump, utiliza a John Lennon, ente que nel episodiu de Cuentos de la Cripta utiliza a Alfred Hitchcock y a Humphrey Bogart.

Tres años dempués dirixe la película Contact, protagonizada por Jodie Foster y Matthew McConaughey, na que practica'l mesmu estilu qu'emplegara en Forrest Gump.

Coles mesmes que producía y dirixía la serie Cuentos de la Cripta tamién produció y dirixó bastantes episodios d'una spin-off de la serie llamáu Cuentos del guardián de la Cripta, que yera una adaptación animada de la serie. Mientres esos años centrar en producir sobremanera películes d'horror. En 1995 y en 1996 produz les películes de la serie Cuentos de la Cripta, Caballero del diañu y Chamizu de sangre. En 1999 empecipia otra etapa de les sos producciones, cuando empieza a producir películes de terror basaes en películes de los años 60's, siendo la primera House on Haunted Hill.

Década de 2000Editar

Nel añu 2000 nuevamente vuelve cuntar con Tom Hanks pa una nueva película, Náufragu, que se convirtió en tou un ésitu y recibió bien bones crítiques. Mientres el restu de la década caltiense realizando películes animaes como L'Espresu Polar (2004), Beowulf (2007) y A Christmas Carol (2009), qu'en ciertu mou tuvieron un ésitu bastante moderáu en comparanza a les películes de les décades pasaes y en poques pallabres ensin mayor trescendencia.

Tocantes a producción, sigue con películes de terror, xeneralmente de Dark Castle Entertainment, como Gothika, 13 Pantasmes y La casa de cera.

Década de 2010Editar

 
Zemeckis cola so esposa Leslie Harter nel estrenu d'El vuelu en 2013.

Na nueva década sigue con películes animaes. En 2011 produz Marte Precisa Mames, la cuál foi duramente criticada polos sos escesivos efeutos, que llueñe de da-y calidá a la película facer un tanto desagradable. Últimamente atopábase dirixiendo una película animada pal añu 2012 que llevaría como títulu Yellow Submarine como tributu a Los Beatles, na cuál narra una hestoria na qu'ellos viaxen a un llugar máxicu llamáu Pepperland nel so "Submarín mariellu", pero foi atayada.

En 2012 dirixe Flight con Denzel Washington.

En 2015 dirixe White Weapon con Luke Evans.

FilmografíaEditar

Añu Trabayu Notes
1978 Llocos por ellos Direutor y guionista
1979 1941 Guionista
1980 Frenos rotos, coches llocos Direutor y guionista
1984 Romancing the Stone Direutor
1985 Back to the Future Direutor y guionista
1988 Who Framed Roger Rabbit Direutor
1989 Back to the Future II Direutor y guionista
1990 Back to the Future III Direutor y guionista
1992 Tales from the Crypt Direutor y productor
Death Becomes Her Direutor y productor
The Public Eye Productor executivu
Trespass Guionista y productor executivu
1994 Forrest Gump Direutor
1995 Demon Knight Productor executivu
1996 The Frighteners Productor executivu
Bordello of Blood Guionista y productor executivu
1997 Contact Direutor y productor
1999 House on Haunted Hill Productor
2000 What Lies Beneath Direutor y productor
Náufragu Direutor y productor
2001 13 Pantasmes Productor
2002 Ritual Productor
Ghost Ship Productor
2003 Matchstick Men Productor executivu
Gothika Productor
2004 The Polar Express Direutor, productor y guionista
2005 La casa de cera Productor
2006 Last Holiday Productor executivu
Monster House Productor executivu
2007 The Reaping Productor
Beowulf Direutor y productor
Return to House on Haunted Hill Productor
2009 A Christmas Carol Direutor, productor y guionista
2011 Mars Needs Moms Productor
Real Steel Productor executivu
2012 Flight Direutor y productor
2015 The Walk Direutor, productor y guionista
2015 White Weapon Direutor

PremiosEditar

Enllaces esternosEditar