Abrir el menú principal

Victor Harry "Vic" Morrow (Bronx, Nueva York, Estaos Xuníos, 14 de febreru de 1929 - Condáu de Ventura, California, 23 de xunetu de 1982) foi un actor d'Estaos Xuníos, famosu en tol mundu pol conocíu programa de televisión Combat! y por morrer mientres yera filmada una nueva versión fílmica de Twilight Zone: The Movie en 1982, al ser degolláu poles hélices d'un helicópteru que cayó dempués d'una mala maniobra y que col so muerte realizó un xuiciu posterior nel que se tomaron midíes de seguridá de cómo se deben dirixir películes d'imaxe real ensin usar efeutos reales nos set de filmación, lo que dexó la meyora de los efeutos realizaos por ordenadores.

Vic Morrow35mm film frames.svg
Vic Morrow in Blackboard Jungle Trailer.jpg
Vida
Nome completu Victor Morozoff
Nacimientu Nueva York14  de febreru de 1929
Nacionalidá Bandera de Estaos Xuníos d'América Estaos Xuníos
Fallecimientu

Valencia Traducir23  de xunetu de 1982

(53 años)
Sepultura Hillside Memorial Park Cemetery Traducir
Causa de la muerte Decapitación
Familia
Casáu/ada con Barbara Turner  (1957 -  1964)
Fíos/es
Estudios
Estudios Universidad Estatal de Florida Traducir
Llingües inglés
Oficiu
Oficiu direutor de cine, guionista, actor de teatru, actor de cine y actor de televisión
Xéneru artísticu wéstern Traducir
IMDb nm0607558
Cambiar los datos en Wikidata

BiografíaEditar

Primeros añosEditar

Nació nel barriu de Bronx nel senu d'una familia xudía. Morrow dexó la escuela secundaria pa xunise a la Marina de Guerra de los Estaos Xuníos a los diecisiete años. Dempués de retirase de la marina, estudió lleis na Universidá Estatal de Florida y depués actuación. Entós, se enroló na escuela Actors Workshops en Nueva York.

Carrera cinematográficaEditar

 
Rick Jason (esquierda) y Vic Morrow nun capitulo de la primer temporada de la serie Combat! (1962).

Debutó nel cine cola película Blackboard Jungle protagonizada pol actor Sidney Poitier y Glenn Ford en 1955. Nel añu 1958 xuntu col cantante Elvis Presley tuvo un papel d'un delincuente nel filme King Creole. Depués en 1960 actuó nel filme Cimarron d'Anthony Mann. Dempués d'esta película incursionó na televisión, siendo parte destacada del repartu de la serie televisiva Combat! (1962 - 1967), na cual tamién trabayó como direutor televisivu. El programa consistía na vida d'un grupu de soldaos mientres la Segunda Guerra Mundial. Gracies a esta serie Morrow volvióse mundialmente famosu y yá pa cuando Combat! terminó, collaboró nel desenvolvimientu de llargumetraxes pa televisión y dellos filmes.

MuerteEditar

 
Un helicópteru Bell UH-1B Iroquois, similar que foi usáu na realización Twilight Zone: The Movie y que-y costaría la vida a Morrow.

Morrow morrió na madrugada del vienres 23 de xunetu de 1982 mientres la grabación de Twilight Zone: The Movie, (La Dimensión Desconocida: la película); protagonizada por Dan Aykroyd, Albert Brooks y John Lithgow. Mientres una escena, Morrow suxetaba a dos neños llamaos Myca Dinh -y de 6 años y Renee Shin-Yi Chen de 7 años, quien fueren contrataos illegalmente pa la cinta, filmando una escena d'estremu peligru. L'actor interpretaba a William ”Bill” Connors, un home intolerante que como nun-y dieren un ascensu nel so trabayu y dar a un home xudíu, empieza a falar mal de los xudíos, los negros y los asiáticos. Y en un momentu dáu onde viaxa al traviés del tiempu cai na Francia invadida polos nazis y ye escorríu por policías de la SS. Dempués cai nuna organización del Ku Klux Klan. Y finalmente viaxa a la guerra de Vietnam y se apiada de dos neños asiáticos y decide salvalos. Les esplosiones pirotécniques causaron la perda de control del aparatu, qu'empezó a volar bien baxu y estrellóse y lliteralmente degolló a Morrow y a unu de los neños coles hélices en mediu del ríu que taben cruciando. L'otru neñu morrió al ser entartalláu pol helicópteru. Los extres, que diben dientro del helicópteru salieron ilesos. Morrow ye consideráu como'l primer actor en morrer nun set de filmación.

La muerte de Morrow provocó un gran impautu nel públicu de tol mundu y, por cuenta de ello, nos Estaos Xuníos fueron realizaes reformes llaborales pa protexer a los menores d'edá ya implementáronse regulaciones de seguridá nos estudios cinematográficos. Pa nun causar problemes cola familia de Morrow, por aciu orde xudicial decidióse nun amosar dicha escena. Los productores de la película fueron absueltos nun xuiciu posterior incluyendo al direutor John Landis, quien fueron acusaos de neglixencia y por trabayu infantil illegal.

Anque la escena esaniciar de la película, foi utilizada pa reportar policiales y darréu na cinta Cares of death. [1] L'estractu de la cinta na que l'actor muerre, al pie de los neños, puede reparase nel sitiu de videos Youtube. [2] Esti fragmentu vien de la cinta Cares of death yá mentada.

El cuerpu del actor ta soterráu, na actualidá, nel campusantu Hillside Memorial Park Cemetery asitiáu en Culver City, California, Estaos Xuníos.

La so fía, Jennifer Jason Leigh ye tamién una actriz y unu de los referentes del cine independiente contemporaneu.

FilmografíaEditar

Añu Titulo Papel Notes
1955 Blackboard Jungle Artie West
1956 The Millionaire Joey Diamond TV, 1 episodiu
Tribute to a Bad Man Lars Peterson
Climax! Ted TV, 1 episodiu
1957 Men in War Corporal James Zwickley
Alfred Hitchcock Presents Benny Mungo TV, 1 episodiu
1958 King Creole Shark
Richard Diamond, Private Detective Joe Rovi "The Ed Church Case" (CBS-TV)
God's Little Acre Shaw Walden
The Rifleman Johnny Cotton ABC-TV, 1 episodiu, "The Angry Gun"
1959 Naked City David Greco ABC-TV, 1 episodiu
The Rifleman Brett Stocker TV, 1 episodiu, "The Letter of the Law"
Johnny Ringo Bill Stoner CBS-TV, 1 episodiu, "Kid With a Gun"
1960 Bonanza Lassiter TV, 1 episodiu, "The Avenger" (3/1960, episodiu 26)
The Barbara Stanwyck Show Leroy Benson NBC-TV, 1 episodiu
Cimarron Wes Jennings
The Brothers Brannagan Locke Syndicated TV, series premier, "Tune in for Murder"
1961 Portrait of a Mobster Dutch Schultz
The Tall Man Skip Farrell NBC-TV, 1 episodiu, "Time of Foreshadowing"
The Law and Mr. Jones Dr. Bigelow ABC-TV, 1 episodiu, "A Very Special Citizen"
1962 The New Breed Belman ABC-TV, 1 episodiu
1962–1967 Combat! Sergeant Chip Saunders ABC-TV, 152 episodios
1969 Target: Harry Harry Black Títulos alternativos: What's In it For Harry?, How to Make It
1970 The Immortal Xérif Dan W. Wheeler TV, 1 episodiu
Dan August Steve Harrison ABC-TV, 1 episodiu
1971 Hawaii Five-O Edward Heron CBS-TV, 1 episodiu, "Two Doves and Mr. Heron"
Mannix Eric Latimer CBS-TV, 1 episodiu
Sarge Lt. Ross Edmonds TV, 1 episode
1972 McCloud Richard NBC-TV, 1 episodiu
Owen Marshall: Counselor at Law Andy Capaso ABC-TV, 1 episodiu
Mission: Impossible Joseph Collins CBS-TV, 1 episodiu
1973 Love Story Dave Walters NBC-TV, 1 episodiu, "The Cardboard House"
1973–1974 Police Story Sergento Joe LaFrieda NBC-TV, 3 episodios
The Evil Touch Purvis Greene TV, 2 episodios
The Streets of San Francisco Vic Tolliman ABC-TV, 1 episodiu
1974 Dirty Mary, Crazy Larry Cpt. Franklin
1974 The California Kid Roy Childress
1975 Wanted: Babysitter Vic
The Night That Panicked America Hank Muldoon Película pa televisión
1976 Captains and the Kings Tom Hennessey Mini serie
The Bad News Bears Coach Roy Turner
Treasure of Matecumbe Spangler Película de Disney
1977 Hunter CBS-TV, 1 episodiu, "The K Group (primer parte)"
Roots Ames ABC-TV mini series
1978 Wild and Wooly Warden Willis Película pa televisión
Message from Space (Ucyuu karano messeiji) Xeneral Garuda
1978–1980 Charlie's Angels Lt. Harry Stearns ABC-TV, 2 episodios
1979 Greatest Heroes of the Bible Arioch TV, 1 episodiu
The Evictors Jake Rudd
The Seekers Leland Pell Película pa televisión
1980 Humanoids from the Deep Hank Slattery Títulos alternativos: Humanoids of the Deep, Monster
B.A.D. Cats Capt. Eugene Nathan TV, 9 episodes
The Last Shark Ron Hamer Títulos alternativos: Great White
1981 Magnum, P.I. Sarxentu Jordan CBS-TV, 1 episodiu
1982 Fantasy Island Douglas Picard ABC-TV, 1 episodiu
1990: The Bronx Warriors Hammer Penúltima película
1983 Twilight Zone: The Movie Bill Connor Fináu mientres el rodaxe

ReferenciesEditar

  1. Nancy Durgin. Jo Davidsmeyer (ed.): «Annotated Vic Morrow TV and Movie Credits» (inglés). Consultáu'l 28 de mayu de 2014.
  2. «Cares of Death - Vic Morrows Death , Twilight Zone Accident» (inglés) (9 de setiembre de 2011). Consultáu'l 28 de mayu de 2014.

Enllaces esternosEditar