Abrir el menú principal

Bloque Nacionalista Galego

El Bloque Nacionalista Galego (BNG) ye la principal organización política del nacionalismu gallegu. Defínese como una organización d'izquierda y nacionaliega, y dende un puntu vista organizativu, defínese coma un frente de partíos de calter asembleariu. El BNG teía en 2002 alredor de 12.000 militantes, conceyales y alcaldes en dellos conceyos de Galicia, diputaos nel Parllamento de Galicia y nel Congresu de los Diputaos. Dende 2006 gobierna xunta'l PSG Galicia.

Bloque Nacionalista Galego
Presidente Ana Pontón
Fundación 1982
Sede Santiago de Compostela
Estáu Bandera d'España España
Ideoloxía política Nacionalismu gallegu, Socialismu, Galleguismu y asamblea Traducir
Posición nel espectru Izquierda política
Organización de mocedá Galiza Nova
Afiliación europea Alianza Llibre Europea
Páxina web www.bng.gal/
Cambiar los datos en Wikidata

El Voceru Nacional ye Ana Pontón.

Galiza Nova ye la organización xuvenil del Bloque Nacionalista Galego.

Estrutura internaEditar

El BNG xurde cola intención d'aglutinar dientro de so tola gama ideolóxica del nacionalismu. Poro, la so organización ye frontista. Dientro dél conviven partíos nacionalistes que tienen les sos propies asemblees y propios secretarios xenerales

Dalgunos d'ellos:

HistoriaEditar

Fundóse en 1982 y nes autonómiques de 1985 algamaron el so primer diputáu (Xosé Manuel Beiras Torrado) con 52.000 votos. En 1986 fizo campaña pol non a la OTAN y en 1988 creóse la organización moza, Galiza Nova. En 1989, col 8% de los votos, algamó 5 escaños nel parllamentu de Galicia y pudo formar grupu propio.

Dende los años 1990 entamó a medrar y convirtióse na segunda fuercia política de Galicia. En 1993 llograron 13 diputaos (18,5% de los votos), en 1997 18 (24,8%) y en 2001 17 (22,6%). Tamién tienen representantes nel parllamentu español dende 1996, añu nel qu'ocuparon dos escaños. En 2000 xubieron a trés y en 2004 baxaron de nuevu a dos.

 

Resultaos eleutoralesEditar

Eleiciones autonómiquesEditar

Añu Votos en miles Porcentaxe Diputaos
1985 52 - 1
1989 105 8 5
1993 269 18,3 13
1997 395 24,8 18
2001 346 22,4 17
2005 312 18,7 13


Eleiciones al CongresuEditar

Añu Votos en miles Porcentaxe Diputaos
1986 27 2,11 0
1989 47 3,59 0
1993 126 8,01 0
1996 220 12,85 2
2000 306 18,62 3
2004 208 11,37 2

Eleiciones al Parllamentu EuropeuEditar

Añu Votos en miles Porcentaxe Diputaos
1987 45 3,7 0
1989 38 4,17 0
1994 32 11,4 0
1999 335 21,98 1
2004 (*) 141 12,32 0

Eleiciones a ConceyosEditar

Añu Votos en miles Porcentaxe Conceyales
1983 49 - 0
1987 61 4,53 139
1991 107 7,71 241
1995 208 13,15 428
1999 290 18,54 586
2003 325 19,41 595


Enllaces esternosEditar