Llista d'Axencies espaciales

artículu de llista de Wikimedia

Esta ye una llista de axencies gubernamentales que los sos oxetivos tán rellacionaos col espaciu esterior y la esploración espacial.

Axencies Espaciales GlobalesEditar

La Oficina de Naciones Xuníes p'Asuntos del Espaciu Esterior ye una organización de l'Asamblea Xeneral encargada d'implementar les polítiques relatives al espaciu esterior dictaes por dichu órganu. La OOSA (poles sos sigles n'inglés) atópase alcontrada na oficina de les Naciones Xuníes en Viena.

La Oficina implementa'l Programa d'Aplicaciones Espaciales y ente les sos principales responsabilidaes atópase'l caltener el rexistru d'oxetos llanzaos al espaciu esterior.

PresupuestosEditar

Entidá Axencia Presupuestu
(USD)
  Estaos Xuníos d'América NASA (National Aeronautics and Space Administration) $19,000 millones[1]
ESA (European Space Agency) $5,350 millones [2]
  Francia CNES (Centre National d'Etudes Spatiales) $2,590 millones [3]
  Xapón JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) $2,460 millones[4]
  Rusia Roscosmos (Russian Federal Space Agency) $2,400 millones[5]
  China CNSA (China National Space Administration) $1,300 millones[6]
  India ISRO (Indian Space Research Organization) $1,268 millones[7]
  Alemaña DLR (German Aerospace Center) $1,240 millones[8]
  Italia ASI (Italian Space Agency) $1,000 millones[9]
  Irán ISA (Iranian Space Agency) $500 millones[10]
  Reinu Xuníu UKSA (UK Space Agency) $414 millones[11]
  Arxelia ASAL (Algeria Space Agency) $360 millones[12]
  Canadá CSA (Canadian Space Agency) $300 millones[13]
  Corea del Sur KARI (Korea Aerospace Research Institute) $300 millones[14]
  Ucraína NSAU (National Space Agency of Ukraine) $250 millones[15]
  Bélxica BISA (Belgian Institute for Space Aeronomy) $230 millones[16]
  Arxentina CONAE (Comisión Nacional d'Actividaes Espaciales) $180 millones[17]
  España INTA (Institutu Nacional de Téunica Aeroespacial) $135 millones[18]
  Suecia SNSB (Swedish National Space Board) $100 millones[19]
  Brasil AEB (Agência Espacial Brasileira) $100 millones[20]
  Paquistán SUPARCO (Space and Upper Atmosphere Research Commission) $82 millones[21]
  Colombia CCE (Comisión Colombiana del Espaciu) $10 millones
  Países Baxos SRON (Ruimteonderzoeksinstituut) $26 millones[22]
  Suiza SSO (Swiss Space Office) $10 millones[23]
  Venezuela ABAE (Axencia Bolivariana p'Actividaes Espaciales) $ 9.7 millones[24]
  Méxicu AEM (Axencia Espacial Mexicana) $8.27 millones[25]
{{Mundial Toles axencies espaciales (Total de los presupuestos) $38,759.4 millones

Axencies Espaciales NacionalesEditar

AlemañaEditar

El Centru Aeroespacial Alemán ye'l centru nacional d'investigación espacial y d'aviación de la República Alemana. El centru ye miembru de la Asociación Helmholtz.

ArxentinaEditar

La Comisión Nacional d'Actividaes Espaciales (CONAE), fundada en 1991, ye un organismu empobináu al desenvolvimientu de satélites espaciales pa la observación terrestre. La Comisión desenvolvió diverses misiones, incluyendo SAC-A, la fallida SAC-B, la SAC-C (llanzada nel añu 2000), SAC-D/Aquarius (Llanzada en 2011), SAC-Y/Sabia-Mar (xuntu con Brasil), SAOCOM (en xunto cola Axencia Espacial Italiana) y el desenvolvimientu d'un inyector satelital, el Tronador II.

AustraliaEditar

La Organización d'Investigación Industrial y Científica de la Mancomunidá (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation ) cuenta con divisiones dedicaes a l'Astronomía y Espaciu, Astrofísica, Radio Astronomía ya Inxeniería Espacial.

AustriaEditar

L'Axencia Espacial Austriaca, fundada en 1977, xunir a la ESA en 1987.

BangladeshEditar

La Organización d'Investigación Espacial y Detección Remota de Bangladesh, foi fundada en 1980.

BélxicaEditar

El Instituyo Belga de Aeronomía Espacial foi creáu en 1964.

BoliviaEditar

L'ABE, Axencia Boliviana Espacial foi creada en 2010.

BrasilEditar

L'Axencia Espacial Brasilana, fundada en 1994, dirixe unu de los programes espaciales más nuevos. El programa espacial brasilanu ye'l de mayor meyora n'América del Sur. L'Axencia sufrió un gran golpe en 2003, cuando una esplosión d'un cohete causó la muerte de dellos téunicos.

L'Axencia tuvo'l so primer ésitu'l 23 d'ochobre de 2004 col VSV-30, llanzáu nuna misión sub-orbital. El centru primariu de llanzamientu de l'axencia atópase alcontráu en Alcântara.

BulgariaEditar

L'Axencia Aeroespacial Búlgara foi fundada en 1969.

CanadáEditar

L'Axencia Espacial Canadiense (CSA, o, en francés ASC) ye l'axencia gubernamental responsable del programa espacial canadiense.

Foi fundada en marzu de 1989, pola Acta de l'Axencia Espacial Canadiense y sancionada n'avientu de 1990. El presidente de l'axencia reporta les sos actividaes direutamente al Ministru d'Industria.

ChinaEditar

L'Alministración Nacional China del Espaciu ye l'axencia civil china responsable de les polítiques espaciales de dichu país. L'axencia foi creada en 1993 cuando'l Ministeriu d'Industria Aeroespacial estremar en dos, cola otra parte siendo la Corporación Aerospacial China.

China convertir nel tercer país n'unviar seres humanos al espaciu de forma independiente. Esto asocedió'l 15 d'ochobre de 2003, cuando l'astronauta Yang Liwei pilotó la misión Shenzhou 5, completando 14 órbites a la tierra.

ChileEditar

La Axencia Chilena del Espaciu ACE , naz pola conveniencia de desenvolver y espandir la conocencia de les ciencies rellacionaes col espaciu esterior y l'innegable beneficiu acomuñáu a l'aplicación de la teunoloxía espacial a distintes árees de l'actividá nacional

Corea del NorteEditar

L'Axencia Espacial de Corea del Norte xestiona les actividaes espaciales del país asiáticu.

DinamarcaEditar

El Centru Espacial Nacional Danés foi fundáu en xineru de 2005. Surdió de la fusión del Institutu Danés d'Investigación del Espaciu cola división xeodésica del Catastru Nacional de Dinamarca.

EcuadorEditar

EXA. Axencia Espacial Civil Ecuatoriana Ye la única organización Ecuatoriana reconocida pola Federación Internacional d'Astronáutica como Axencia espacial. EXA ye una institución civil ya independiente, miembru de la International Astronautical Federation(IAF) Federación Internacional d'Astronáutica (IAF)], de la Academia Internacional de Ciencies Astronáutiques (IAA) y del Comité de Seguridá Espacial de la IAF, EXA siéntese honrada de representar al Ecuador.


IEE. Institutu Espacial Ecuatorianu crear por aciu un decretu executivu Nᵘ246, emitíu con fecha 19 de xunetu de 2012.El so oxetivu va ser desenvolver la investigación científica del espaciu esterior próximu a la tierra y l'espaciu esterior. El Ministeriu de Defensa Nacional de la República del Ecuador exerz el so rectoría tocantes a les polítiques que rixen la so remanar, siguimientu y evaluación.

EspañaEditar

INTA. Institutu Nacional de Téunica Aeroespacial.

Estaos XuníosEditar

Ver NASA.


Orbital Sciences Corporation (orbital)

FranciaEditar

El Centru Nacional d'Estudios Espaciales (Centre National d'Études Spatiales) ye l'organismu encargáu de les actividaes espaciales de Francia.

GreciaEditar

L'Institutu p'Aplicaciones Espaciales y Detección Remota xestiona les actividaes espaciales de Grecia.

HungríaEditar

La Oficina Húngara del Espaciu ye l'axencia nacional espacial de la República d'Hungría.

IndiaEditar

La Organización India d'Investigación Espacial (ISRO, poles sos sigles n'inglés), foi fundada'l 15 d'agostu de 1969 sol Departamentu d'Enerxía Atómica del gobiernu indiu. La oficina alministra toles actividaes espaciales de la India, y desenvolvió un programa espacial.

La ISRO tien capacidá pa construyir y llanzar satélites mayores a 2000 kg n'órbita polar y geoestacionaria. La oficina cunta amás con 2 vehículos de llanzamientu satelital, llamaos PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle, ó Vehículu de llanzamientu satelital polar, n'español) y GSLV (Geosynchronous Satellite Launch Vehicle, ó Vehículu de llanzamientu satelital geosincrónico).

La mayor parte de los programes de la ISRO tán empuestos al fortalecimientu de la nación, anque hai pequeños esfuercios d'investigación científica ya investigación espacial. Ente los proyeutos más representativos atópase'l Chandrayaan-1, un programa llunar non tripuláu, que va ser llanzáu en 2007.

IndonesiaEditar

L'Institutu Nacional d'Aeronáutica y Espaciu (LAPAN) ye l'axencia espacial del gobiernu indonesiu. Foi fundáu'l 27 de payares de 1964.

IránEditar

L'Axencia Espacial Iranina (ISA), ye una organización gubernamental del gobiernu d'Irán. El presidente de ISA ye unu de los diputaos del ministeriu de comunicación y teunoloxíes d'información. La organización fundóse coles mires d'investigar, diseñar ya implementar teunoloxía espacial.

La ISA lleva a cabo proyeuto aprobaos pol Conseyu Espacial d'Irán, que'l so oxetivu ye l'utilizar teunoloxía espacial de manera pacífica pa desenvolver la cultura, teunoloxía y financiamiento del país. La cabeza del conseyu ye'l presidente la República Islámica d'Irán.

IsraelEditar

L'Axencia Espacial Israelina coordina la investigación espacial d'Israel (con fines comerciales y científicos). Foi fundada en 1983.

ItaliaEditar

L'Axencia Espacial Italiana foi fundada en 1988.

XapónEditar

L'Axencia Xaponesa d'Esploración Espacial (JAXA) ye l'axencia aerospacial de Xapón. Foi fundada'l 1 d'ochobre de 2003, pola unión de la Axencia Nacional de Desenvolvimientu Espacial de Xapón, el Llaboratoriu Nacional Aerospacial de Xapón y el Institutu del Espaciu y Ciencia Astronáutica.

MalasiaEditar

L'Axencia Espacial Nacional Malaya (Angkasa en malayu) foi fundada nel 2002.

MéxicuEditar

La Axencia Espacial Mexicana, creada'l 31 de xunetu de 2010, va xestionar les actividaes espaciales d'esti país. [26]

NixeriaEditar

L'Axencia Nacional d'Investigación y Desenvolvimientu Espacial foi fundada en 1998.

NoruegaEditar

El Centru Espacial Noruegu (tamién llamáu Norsk Romsenter) ye una axencia del gobiernu noruegu que promueve la esploración espacial. El centru ye parte del Ministeriu d'Industria y Comerciu.

Países BaxosEditar

L'Institutu Espacial de Países Baxos foi fundáu en 1983.

PaquistánEditar

La Comisión d'Investigación del Espaciu y de l'Atmósfera Cimera foi fundada'l 16 de setiembre de 1961. La Comisión foi largamente ignorada, y nun foi hasta la segunda parte de la década de los 90's que'l gobiernu volver a mirar seriamente, y dende entós llanzáronse exitosamente 2 satélites, el BADR-I y el BADR-B.

Ente los planes futuros pa la comisión, delineados pol presidente pakistaní Pervez Musharraf, atópase'l desenvolvimientu del so propiu vehículu de llanzamientu satelital, amás del unviar astronautes pakistaníes y el conducir misiones ensin tripular a la lluna.

ParaguayEditar

La Axencia Espacial del Paraguay (AEP) foi creada en 2014.

PerúEditar

La Comisión Nacional d'Investigación y Desenvolvimientu Aeroespacial (CONIDA) ye l'ente rector de les actividaes aeroespaciales nel Perú y ye sede de la Axencia Espacial de Perú.

Cada añu la institución anueva'l so compromisu col país, pa dedicar toles sos capacidaes nel desenvolvimientu de teunoloxíes aeroespaciales, en beneficiu del Desenvolvimientu Nacional.

Misión. Desenvolver y espublizar la teunoloxía aeroespacial en beneficiu de los Intereses Nacionales.

Visión. Líder n'investigación y desenvolvimientu aeroespacial nacional y rexonal.

Funciones. Acordies con el Decretu Llei de creación de la CONIDA (D.L. Nᵘ20643), la finalidá y les funciones d'esta institución, son les siguientes:

Favorecer y desenvolver con fines pacíficos, investigaciones y trabayos tendientes al progresu del país no espacial. Controlar la realización d'estudios, investigaciones y trabayos teóricos y práuticos espaciales con persones naturales o xurídiques del país y del estranxeru y proponer la so execución con entidaes nacionales o estranxeres. Celebrar convenios de collaboración con instituciones allegaes privaes nacionales o estranxeres, en concordanza coles disposiciones llegales; y proponer la so celebración con entidaes públiques nacionales o estranxeres, según organismos nacionales, internacionales y dependencies alministratives. Aguiyar l'intercambiu de teunoloxía y proponer la formación d'especialistes. Proponer la llexislación nacional aplicable al espaciu. Realizar o favorecer los estudios y trabayos teóricos y práuticos que-y sían encamentaos y participar nos estudios y desenvolvimientu d'otres actividaes conexes y de calter sociu-económicu, con cuenta d'algamar el bienestar y seguridá de la Nación. Estudiar ya informar sobre les distintes consultes de calter espacial y demás actividaes conexes que formulen les entidaes estatal y priváu nacionales o estranxeres.

PoloniaEditar

El Centru d'Investigación Espacial, parte de la Academia Polaca de Ciencies, ye l'axencia espacial gubernamental de Polonia.

Reinu XuníuEditar

El Centru Espacial Nacional Británicu ye una asociación voluntaria ente once departamentos del gobiernu británicu y conseyos d'investigación. Foi creáu en 1985.

República ChecaEditar

La Oficina Checa del Espaciu ye l'organismu encargáu de les actividaes espaciales del país européu.

RumaníaEditar

L'Axencia Espacial Rumana (Agenţia Spaţială Româna, en rumanu) ye l'organismu coordinador rumanu d'investigación, programes y teunoloxíes espaciales.

RusiaEditar

L'Axencia Espacial Federal Rusa (Федеральное космическое агенство, en rusu) ye l'axencia gubernamental responsable del programa espacial de Rusia. Foi formáu dempués de la disolución de la Xunión Soviética y la consecuente desapaición del programa espacial soviéticu.

SueciaEditar

El Buró Nacional Suecu del Espaciu ye l'organismu encargáu de la investigación y proyeutos espaciales de Suecia. Depende del Ministeriu d'Industria, anque pa los proyeutos d'investigación recibe financiamiento del Ministeriu d'Educación y Ciencia.

SuizaEditar

Ver Oficina Espacial Suiza.

TailandiaEditar

L'Axencia de Desenvolvimientu de Teunoloxía Espacial y Geo-Informática foi fundada'l 2 de payares de 2002.

TaiwánEditar

La Organización Espacial Nacional ye l'axencia espacial civil de la República de China (Taiwán).

UcraínaEditar

L'Axencia Nacional Espacial d'Ucrania ye l'axencia gubernamental del gobiernu ucranianu responsable de polítiques y programes espaciales. Foi establecida en 1992, y los llanzamientos son llevaos a cabu nel Cosmódromo de Baikonur en Kazahkstán, Rusia.

VenezuelaEditar

Axencies Espaciales EstinguíesEditar

Xunión SoviéticaEditar

Ver Programa espacial soviéticu

ReferenciesEditar

  1. Bill Summary of NASA Authorization Act of 2010
  2. 3 591,781 mil EUR in 2009
  3. 1 737 mil EUR in 2008, including ESA contribution
  4. http://www.jaxa.jp/press/2010/04/20100414_sac_fy22_2.pdf
  5. http://en.rian.ru/russia/20090318/120627935.html
  6. http://www.atimes.com/atimes/China/KA09Ad01.html
  7. ISRO rockets into higher orbit with a 35% hike
  8. http://blogs.nature.com/news/thegreatbeyond/2010/12/germany_outlines_future_space.html
  9. http://www.spacenews.com/civil/100115-asi-expects-budget-remain-flat-2010.html
  10. http://www.space.com/news/0902304-iran-space-ambitions.html
  11. http://www.ukspaceagency.bis.gov.uk/About-Us/8012.aspx
  12. http://www.asal.dz/ASAL
  13. http://www.asc-csa.gc.ca/eng/about/faqs_csa_xeneral.asp
  14. http://www.defense-aerospace.com/article-view/verbatim/90868/vision-and-strategy-of-the-korean-aerospace-industry.html
  15. http://www.niss.gov.ua/cacds/archivee/April/0414c.html
  16. http://www.aeronomie.be/en/contact/whoarewe.htm
  17. http://www.mecon.gov.ar/onp/html/presutexto/proy2014/jurent/pdf/P14Y106.pdf
  18. http://www.inta.es/IntaEnCifras.aspx
  19. http://cordis.europa.eu/erawatch/index.cfm?fuseaction=org.documentAjax&uuid=7D87C969-0C09-682B-1185F9C7704D04B5
  20. http://www.planejamento.gov.br/secretaries/upload/Archivos/sof/PLOA2015/Volume_IV_TomoI_PLOA_2015.pdf
  21. https://archive.is/20120629131734/dailytimes.com.pk/default.asp?page=2009%5C06%5C04%5Cstory_4-6-2009_pg7_16
  22. http://www.sron.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=1878&Itemid=1727
  23. http://www.sps.ch/index.php?id=118&L=1
  24. http://www.abae.gob.ve/
  25. [1]
  26. [2]

Enllaces esternosEditar