Abrir el menú principal

Llista d'emperadores romanos

artículu de llista de Wikimedia

Esta ye una llista de los emperadores romanos coles dates nes qu'empecipiaron y finaron los mandatos. En cursiva, aquellos pretendientes que nun puen considerase como braeros mandatarios, o que'l so control llendábase namái a una parte del Imperio, y en negrina'l nome pol que conocíen comúnmente al emperador.

Índiz

PrincipáuEditar

Dinastía Xuliu-ClaudiaEditar

Semeya Nome común Nome auténticu y títulu
de nacencia/
cuando aportó
Nome imperial Reináu Notes
  Augustu GAIVS OCTAVIVS CAEPIAS
GAIVS IVLIVS CAESAR OCTAVIANVS
IMPERATOR CAESAR DIVI FILIVS
IMPERATOR CAESAR DIVI FILIVS AVGVSTVS 16 de xineru de 27 e.C. al 19 d'agostu de 14 d.C. 12 e.C.: Pontifex Maximus
  Tiberiu TIBERIVS CLAVDIVS NERO
TIBERIVS IVLIVS CAESAR
TIBERIVS CAESAR AVGVSTVS 19 d'agostu de 14 al 16 de marzu de 37 15: Pontifex Maximus
  Calígula GAIVS IVLIVS CAESAR GERMANICVS
GAIVS CAESAR AVGVSTVS GERMANICVS CALIGVLA
GAIVS CAESAR AVGVSTVS GERMANICVS 18 de marzu de 37 al 24 de xineru de 41 Nomatu: Caligula, (botes pequeñes); 37: Pontifex Maximus, Pater Patriae;
Asesináu
  Claudiu TIBERIVS CLAVDIVS DRVSVS
TIBERIVS CLAVDIVS DRVSVS NERO GERMANICVS
TIBERIVS CLAVDIVS CAESAR AVGVSTVS GERMANICVS PONTIFEX MAXIMVS 24 de xineru de 41 al 13 d'ochobre de 54 42: Pater Patriae;
Posiblemente asesináu por envelenamientu
  Nerón LVCIVS DOMITIVS AHENOBARBVS

NERO CLAVDIVS CAESAR DRVSVS GERMANICVS

NERO CLAVDIVS CAESAR AVGVSTVS GERMANICVS ochobre de 54 al 11 de xunu de 68 55: Pontifex Maximus; después Pater Patriae;
Suicidiu

Añu de los cuatro emperadoresEditar

Semeya Nome común Nome auténticu y títulu
de nacencia/
cuando aportó
Nome imperial Reináu Notes
  Galba SERVIVS SVLPICIVS GALBA SERVIVS GALBA IMPERATOR CAESAR AVGVSTVS 8 de xunu de 68 al 15 de xineru de 69 Asesináu por Otón;
ver: Añu de los cuatro emperadores
  Otón MARCVS SALVIVS OTHO IMPERATOR MARCVS OTHO CAESAR AVGVSTVS 15 de xineru de 69 al 16 d'abril de 69 Suicidiu;
ver: Añu de los cuatro emperadores
  Viteliu AVLVS VITELLIVS AVLVS VITELLIVS GERMANICVS IMPERATOR AVGVSTVS 17 d'abril de 69 al 20 d'avientu de 69 Coemperador; asesináu nel foru;
ver: Añu de los cuatro emperadores

Dinastía FlaviaEditar

Semeya Nome común Nome auténticu y títulu
de nacencia/
cuando aportó
Nome imperial Reináu Notes
  Vespasianu TITVS FLAVIVS VESPASIANVS IMPERATOR VESPASIANVS CAESAR AVGVSTVS 1 de xunetu de 69 al 24 de xunu de 79 70: Pontifex Maximus Pater Patriae
Coemperador;
ver: Añu de los cuatro emperadores
  Titu TITVS FLAVIVS VESPASIANVS
TITVS CAESAR VESPASIANVS
IMPERATOR TITVS CAESAR VESPASIANVS AVGVSTVS 24 de xunu de 79 al 13 de setiembre de 81 70: Pontifex Maximus Pater Patriae
dende agostu de 69
IMPERATOR TITVS CAESAR VESPASIANVS AVGVSTVS
  Domicianu TITVS FLAVIVS DOMITIANVS
CAESAR DOMITIANVS
IMPERATOR CAESAR DOMITIANVS AVGVSTVS, PONTIFEX MAXIMVS PATER PATRIAE 14 de setiembre de 81 al 18 de setiembre de 96 a finales de 83: Germanicus;
asesináu

AntoninosEditar

Semeya Nome común Nome auténticu y títulu
de nacencia/
cuando aportó
Nome imperial Reináu Notes
  Nerva MARCVS COCCEIVS NERVA IMPERATOR NERVA CAESAR AVGVSTVS, PATER PATRIAE 18 de setiembre de 96 al 27 de xineru de 98  
  Traxanu MARCVS VLPIVS TRAIANVS
MARCVS VLPIVS NERVA TRAIANVS GERMANICVS
IMPERATOR CAESAR DIVI NERVAE FILIVS NERVA TRAIANVS GERMANICVS AVGVSTVS 28 de xineru de 98 al 7 d'agostu de 117 98: Pater Patriae; 102: Dacicus; 114: Parthicus; Ag./Sep. 114: Optimus
  Adrianu PVBLIVS AELIVS HADRIANVS
PVBLIVS AELIVS TRAIANVS HADRIANVS
IMPERATOR CAESAR TRAIANVS HADRIANVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS 11 d'agostu de 117 al 10 de xunetu de 138  
  Antoninu Píu TITVS AVRELIVS FVLVIVS BOIONIVS ARRIVS ANTONINVS
IMPERATOR TITVS AELIVS CAESAR ANTONINVS
IMPERATOR CAESAR TITVS AELIVS HADRIANVS ANTONINVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS 10 de xunetu de 138 al 7 de marzu de 161 después del 7 de marzu de 161: Pius; 139: Pater Patriae
143 Proclamáu emperador por segunda vez.
  Marcu Aureliu MARCVS ANNIVS VERVS
AVRELIVS CAESAR AVGVSTI PII FILIVS
IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS ANTONINVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS 7 de marzu de 161 al 17 de marzu de 180 Coemperador con Luciu Veru hasta marzu de 169; 164: Armeniacus Medicus Parthicus Maximus; 166: Pater Patriae; 172: Germanicus; 175: Sarmaticus
  Luciu Veru LVCIVS CEIONIVS COMMODVS
LVCIVS AELIVS AVRELIVS COMMODVS
IMPERATOR CAESAR LVCIVS AVRELIVS VERVS AVGVSTVS 7 de marzu de 161 hasta marzu de 169 Coemperador con Marcu Aureliu164: Armeniacus; 165: Parthicus Maximus; 166: Medicus, Pater Patriae
  Avidiu Casiu GAIVS AVIDIVS CASSIVS   175 Usurpador; proclamáu emperador: reinó n'Exiptu y Siria; asesináu por un centurión
  Cómodu LVCIVS AVRELIVS COMMODVS ANTONINVS
LVCIVS AVRELIVS COMMODVS CAESAR ANTONINVS
IMPERATOR CAESAR LVCIVS AVRELIVS COMMODVS AVGVSTVS PATER PATRIAE 177 hasta'l 180 Coemperador con Marcu Aureliu hasta'l 17 de marzu de 180;
IMPERATOR CAESAR LVCIVS AVRELIVS COMMODVS ANTONINVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS PATER PATRIAE dende 180 hasta'l 31 d'avientu de 192 (en solitariu) dende 17 de marzu de 180 – hasta'l so asesinatu el 31 d'avientu de 192

Dinastía SeveraEditar

Semeya Nome común Nome auténticu y títulu
de nacencia/
cuando aportó
Nome imperial Reináu Notes
  Pertinax PVBLIVS HELVIVS PERTINAX IMPERATOR CAESAR PVBLIVS HELVIVS PERTINAX AVGVSTVS 1 de xineru de 193 al 28 de marzu de 193 reconocíu emperador por Septimiu Severu; asesináu por soldaos nel Palatín
  Didiu Xulianu MARCVS DIDIVS SEVERVS IVLIANVS IMPERATOR CAESAR MARCVS DIDIVS SEVERVS IVLIANVS AVGVSTVS 28 de marzu de 193 al 1 de xunu de 193 Condergáu a muerte pol Senáu; asesináu nel Palatín
  Septimiu Severu LVCIVS SEPTIMIVS SEVERVS IMPERATOR CAESAR LVCIVS SEPTIMVS SEVERVS PERTINAX AVGVSTVS PROCONSVL 9 d'abril de 193 al 4 de febreru de 211 9 de xunu de 193: Pontifex Maximus; a finales de 193: Pater Patriae; 195: Divi Marci Pii filius Divi Commodi Frater; Pius; Arabicus, Adiabenicus; 198: Parthicus Maximus; 209/210: Britannicus Maximus
  Pescenio Níger GAIVS PESCENNIVS NIGER   193 a 194/195 Pretendiente: emperador en Siria
  Clodiu Albinu DECIMVS CLODIVS SEPTIMIVS ALBINVS   193/195 a 197 Pretendiente: emperador en Britania
  Caracalla LVCIVS SEPTIMIVS BASSIANVS
CARACALLA
IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS SEVERVS ANTONINVS PIVS AVGVSTVS 198 al 4 d'abril de 217 199: Pater Patriae; 200: Pius Felix; 209/210: Britannicus Maximus
IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS ANTONINVS AVGVSTVS PATER PATRIAE BRITANNICVS MAXIMVS PROCONSVL 4 de febreru de 211 al 8 de febreru de 217 213: Germanicus Maximus;
Asesináu por Macrinu
  Geta PVBLIVS SEPTIMVS GETA   209 al 4 de febreru de 211 Asesináu por Caracalla
IMPERATOR CAESAR PVBLIVS SEPTIMIVS GETA AVGVSTVS 4 de febreru de 211 a avientu de 211
  Macrinu MARCVS OPELLIVS MACRINVS IMPERATOR MARCVS OPELLIVS SEVERVS MACRINVS AVGVSTVS PIVS FELIX PROCONSVL 11 d'abril de 217 a xunu de 218 ?Xunu de 217: Pater Patriae; Pontifex Maximus;
Executáu
Diadumenianu MARCVS OPELLIVS DIADVMENIANVS IMPERATOR MARCVS OPELLIVS ANTONINVS DIADVMENIANVS CAESAR SEVERVS Mayu de 217 a xunu de 218 Executáu
  Heliogábalu VARIVS AVITVS BASSIANVS
MARCVS AVRELIVS ANTONINVS
ELAGABALVS
IMPERATOR MARCVS AVRELIVS ANTONINVS PIVS FELIX AVGVSTVS PROCONSVL Xunu de 218 a 222 Xunetu de 218: Pater Patriae, Pontifex Maximus; 220: Sacerdos Amplissimus Dei Invicti Solis Elagabali
Asesináu
  Alexandru Severu BASSIANVS ALEXIANVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS SEVERVS ALEXANDER PIVS FELIX AVGVSTVS 13 de marzu de 222 a marzu de 235 Pontifex Maximus
Asesináu

Crisis del sieglu IIIEditar

Gobernantes mientres la cume de la crisisEditar

Semeya Nome Común Nome auténticu y títulu
de nacencia/
cuando aportó
Nome imperial Reináu Notes
  Maximinu'l Traciu GAIVS IVLIVS VERVS MAXIMINVS THRAX IMPERATOR CAESAR GAIVS JVLIVS VERVS MAXIMINVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Febreru/marzu de 235 a marzu/abril de 238 Asesináu poles tropes
  Gordianu I MARCVS ANTONIVS GORDIANVS IMPERATOR CAESAR MARCVS ANTONIVS GORDIANVS SEMPRONIANVS AFRICANVS principios de xineru/marzu de 238 a finales de xineru/abril de 238 Suicidáu
  Gordianu II MARCVS ANTONIVS GORDIANVS IMPERATOR CAESAR MARCVS ANTONIVS GORDIANVS SEMPRONIANVS AFRICANVS principios de xineru/marzu de 238 a finales de xineru/abril de 238 Muertu en batalla
  Pupieno Máximu MARCVS CLODIVS PVPIENVS MAXIMVS IMPERATOR CAESAR MARCVS CLODIVS PVPIENVS MAXIMVS AVGVSTVS principios de febreru de 238 a principios de mayu de 238 Asesináu polos pretorianos
  Balbín DECIMVS CAELIVS ANTONIVS BALBINVS
DECIMVS CAELIVS CALVINVS BALBINVS
  principios de febreru de 238 a principios de mayu de 238 Asesináu polos pretorianos
  Gordianu III MARCVS ANTONIVS GORDIANVS
MARCVS ANTONIVS GORDIANVS PIVS
IMPERATOR CAESAR MARCVS ANTONIVS GORDIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS Mayo de 238 a febreru de 244 Asesináu
  Sabinianu     240 Autoproclamáu emperador; muertu en batalla
  Filipu l'Árabe MARCVS IVLIVS PHILLIPVS IMPERATOR CAESAR MARCVS IVLIVS PHILLIPVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Febreru de 244 a setiembre/ochobre de 249 Muertu en batalla por Deciu
  Pacatianu TIBERIVS CLAVDIVS MARINVS PACATIANVS   248 Autoproclamáu emperador; asesináu polos sos propios soldaos
  Xotapianu MARCVS FVLVIVS RVFVS IOTAPIANVS   248 Pretendiente
  Silbanacu     248 Usurpador
  Deciu o Traxanu Deciu GAIVS MESSIVS QVINTVS TRAIANVS DECIVS IMPERATOR CAESAR GAIVS MESSIVS QVINTVS TRAIANVS DECIVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS 249 a xunu de 251 primer emperador, col so fíu, que morrió en batalla escontra un enemigu esterior
  Priscu GAIVS IVLIVS PRISCVS   249 a 252 Autoproclamáu emperador nes provincies orientales. Dablemente lu asesinaren al entamu del reináu de Galu
  Licinianu Licinianu|IVLIVS VALENS LICINIANVS   250 Pretendiente
  Hereniu Etruscu QVINTVS HERENNIVS ETRVSCVS MESSIVS DECIVS IMPERATOR CAESAR QVINTVS HERENNIVS ETRVSCVS MESSIVS DECIVS AVGVSTVS principios de 251 al 1 de xunetu de 251 Coemperador con su pá Deciu. Muertos dambos en batalla.
Hostilianu CAIVS VALENS HOSTILIANVS MESSIVS QVINTVS IMPERATOR CAESAR CAIVS VALENS HOSTILIANVS MESSIVS QVINTVS AVGVSTVS 251 Coemperador con Galu, muertu pola peste
  Trebonianu Galu GAIVS VIBIVS TREBONIANVS GALLVS IMPERATOR CAESAR GAIVS VIBIVS TREBONIANVS GALLVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Xunu de 251 a agostu de 253 Asesináu polos sos propios soldaos
Volusianu GAIVS VIBIVS VOLVSIANVS IMPERATOR CAESAR GAIVS VIBIVS AFINIVS GALLVS VELDVMNIANVS VOLVSIANVS AVGVSTVS Xunetu de 251 a agostu de 253 Fíu y coemperador con Trebonianu Galu. Asesináu polos sos propios soldaos
  Emilianu MARCVS AEMILIVS AEMILIANVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AEMILIVS AEMILIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Agostu de 253 a ochobre de 253 Asesináu polos sos propios soldaos
  Valerianu PVBLIVS LICINIVS VALERIANVS IMPERATOR CAESAR PVBLIVS LICINIVS VALERIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS 253 a xunu de 260 Coemperador con Galienu; capturáu por Sapor I, Emperador sasánida (perses), y muertu en cautiveriu
  Galienu PVBLIVS LICINIVS EGNATIVS GALLIENVS IMPERATOR CAESAR PVBLIVS LICINIVS EGNATIVS GALLIENVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS 253 a setiembre de 268 Coemperador con Valerianu dende 253 hasta 260; asesináu
Saloninu PVBLIVS LICINIVS CORNELIVS SALONINVS IMPERATOR CAESAR CORNELIVS LICINIVS SALONINVS VALERIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS 260 Coemperador con Galienu; asesináu
  Inxenuu     258 o xunu de 260 Autoproclamáu emperador. Morrió nel combate, o suicidóse pa evitar el cautiveriu.
  Regalianu     260 Proclamáu emperador
  Macrianu'l Vieyu FVLVIVS MACRIANVS   260 a 261 Proclamáu emperador; vencíu y muertu en batalla
  Macrianu'l Xoven TITVS FVLVIVS IVNIVS MACRIANVS   260 a 261 Proclamáu emperador; vencíu y muertu en batalla
  Quietu TITVS FVLVIVS IVNIVS QVIETVS   260 a 261 Pretendiente
  Muxu Emilianu LVCIVS MVSSIVS AEMILIANVS   261 a 261 o 262 Proclamáu emperador
  Aureolu MANIVS ACILIVS AVREOLVS   268 a 268 Autoproclamáu emperador; sometíu a Claudiu II el Góticu

Imperiu Galu (260-274)Editar

Semeya Nome común Nome auténticu y títulu
de nacencia/
cuando aportó
Nome imperial Reináu Notes
  Póstumu MARCVS CASSIANIVS LATINIVS POSTVMVS IMPERATOR CAESAR MARCVS CASSIANVS LATINIVS POSTVMVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS 260 a 269  
  Lelianu VLPIVS CORNELIVS LAELIANVS IMPERATOR CAESAR GAIVS VLPIVS CORNELIVS LAELIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS 269 Autoproclamáu emperador de la Galia
  Mariu MARCVS AVRELIVS MARIVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS MARIVS PIVS FELIX AVGVSTVS 269  
  Victorinu MARCVS PIAVONIVS VICTORINVS IMPERATOR CAESAR MARCVS PIAVONIVS VICTORINVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS 269 a 271  
  Domicianu    IMPERATOR CAESAR DOMITIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS 270 a 271 Autoproclamáu emperador de la Galia
Tétricu I CAIVS PIVS ESVVIVS TETRICVS IMPERATOR CAESAR GAIVS PIVS ESVVIVS TETRICVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS 271 a 274  

Emperadores iliriosEditar

Semeya Nome común Nome auténticu y títulu
de nacencia/
cuando aportó
Nome imperial Reináu Notes
  Claudiu II el Góticu MARCVS AVRELIVS VALERIVS CLAVDIVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS CLAVDIVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS 268 a agostu de 270 Muertu por la peste
  Quintilu MARCVS AVRELIVS QVINTILLVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS CLAVDIVS QVINTILLVS INVICTVS PIVS FELIX AVGVSTVS Agostu de 270 a setiembre de 270 Brevemente coemperador con Aurelianu; suicidáu
  Aurelianu LVCIVS DOMITIVS AVRELIANVS IMPERATOR CAESAR LVCIVS DOMITIVS AVRELIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Agostu de 270 a 275 Asesináu pola guardia pretoriana
  Septimiu     271 Proclamáu emperador en Dalmacia; asesináu polos sos propios soldaos
  Tácitu MARCVS CLAVDIVS TACITVS IMPERATOR CAESAR MARCVS CLAVDIVS TACITVS PIVS FELIX AVGVSTVS Noviembre/avientu de 275 a xunetu de 276 Asesináu
  Florianu MARCVS ANNIVS FLORIANVS PIVS IMPERATOR CAESAR MARCVS ANNIVS FLORIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS Xunetu de 276 a setiembre de 276 Asesináu
  Probu MARCVS AVRELIVS EQVITIVS PROBVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS PROBVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Xunetu de 276 a finales de setiembre de 282 Asesináu polos sos propios soldaos
  Saturninu IVLIVS SATVRNINVS   280 Pretendiente: impuestu poles sos tropes, autoproclamóse emperador; morrió a manes de los sos soldaos
  Próculu     280 Pretendiente: accedió a les peticiones de la población de Lugdunum; muertu por Probu
  Bonosu GALLVS QVINTVS BONOSVS   280 Autoproclamáu emperador; vencíu por Probu y suicidáu
  Caru MARCVS AVRELIVS NVMERIVS CARVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS CARVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Septiembre de 282 a xunetu/agostu de 283 Causa de la muerte desconocida; enfermedá, un rayu, cayó nun pozu, una firía recibida en batalla escontra los Hunos o morrer a manes de la Guardia Pretoriana son les alternatives que se suxeren
  Carinu MARCVS AVRELIVS CARINVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS CARINVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS primavera de 283 a verano de 285 Coemperador con Numerianu; asesináu
  Numerianu MARCVS AVRELIVS NVMERIVS NVMERIANVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS NVMERIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS Xuliu/agostu de 283 a payares de 284 Coemperador con Carinu

DomináuEditar

Tetrarquía y Casa de ConstantínEditar

Semeya Nome común Nome auténticu y títulu
de nacencia/
cuando aportó
Nome imperial Reináu Notes
  Dioclecianu DIOCLES
(nun se conoz el nome completu)
GAIVS AVRELIVS VALERIVS DIOCLETIANVS IOVIVS
IMPERATOR CAESAR GAIVS AVRELIVS VALERIVS DIOCLETIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS PATER PATRIAE PROCONSVL 20 de payares de 284 al 1 de mayu de 305 Coemperador con Maximianu; 285: Germanicus Maximus, Sarmaticus Maximus; 286: Iovius; 287: Germanicus Maximus; 295: Persicus Maximus; 297: Britannicus Maximus, Carpicus Maximus; 298: Armenicus Maximus, Medicus Maximus, Adiabenicus Maximus
Abdicó
  Maximianu MAXIMIANVS
(nun se conoz el nome completu)
MARCVS AVRELIVS VALERIVS MAXIMIANVS HERCVLIVS
IMPERATOR CAESAR GAIVS AVRELIVS VALERIVS MAXIMIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS 1 d'abril de 286 al 1 de mayu de 305 Coemperador con Dioclecianu; 286: Germanicus Maximus, Sarmaticus Maximus; 287: Iovius; 288: Germanicus Maximus; 294: Persicus Maximus; 298: Britannicus Maximus, Carpicus Maximus; 299: Armenicus Maximus, Medicus Maximus, Adiabenicus Maximus;
Forzáu a abdicar
Domiciu Domicianu LUCIUS DOMITIUS DOMITIANUS xunu o xunetu a avientu de 297 Soleváu n'Alexandría, muertu seique por causes naturales
  Constanciu I Cloru FLAVIVS VALERIVS CONSTANTIVS
CHLORVS
IMPERATOR CAESAR GAIVS FLAVIVS VALERIVS CONSTANTIVS AVGVSTVS 1 de mayu de 305 al 25 de xunetu de 306  
  Galeriu CAIVS GALERIVS VALERIVS MAXIMIANVS IMPERATOR CAESAR GALERIVS VALERIVS MAXIMIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS 1 de mayu de 305 a mayu de 311 Coemperador con Severu II
  Severu II FLAVIVS VALERIVS SEVERVS IMPERATOR SEVERVS PIVS FELIX AVGVSTVS Agostu de 306 al 16 de setiembre de 307 Coemperador con Galeriu
  Maxenciu MARCVS AVRELIVS VALERIVS MAXENTIVS MARCVS AVRELIVS VALERIVS MAXENTIVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS 28 d'ochobre de 306 al 28 d'ochobre de 312 Afogáu por orde de Constantín I
  Maximianu MAXIMIANVS
(nun se conoz el nome completu)

MARCVS AVRELIVS VALERIVS MAXIMIANVS HERCVLIVS
307 a 308 IMPERATOR CAESAR GAIVS AVRELIVS VALERIVS MAXIMIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS HERCVLIVS GERMANICVS MAXIMVS SARMATICVS MAXIMVS IOVIVS GERMANICVS MAXIMVS PERSICVS MAXIMVS BRITANNICVS MAXIMVS CARPICVS MAXIMVS ARMENICVS MAXIMVS MEDICVS MAXIMVS ADIABENICVS MAXIMVS Abdicó
  Constantín I el Grande GAIVS FLAVIVS VALERIVS CONSTANTINVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS CONSTANTINVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS PATER PATRIAE PROCONSVL 307 al 22 de mayu de 337 307: Germanicus Maximus; 312: Maximus; 323: Sarmaticus Maximus; 324: Victor substituting Invictus; 328: Gothicus Maximus; 336:Dacicus Maximus
  Domiciu Alexandru LVCIVS DOMITIVS ALEXANDER   308 Autoproclamáu emperador
  Liciniu VALERIVS LICINIANVS LICINIVS IMPERATOR CAESAR GAIVS VALERIVS LICINIVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS 11 de payares de 308 al 18 de setiembre de 324 Coemperador; abdicó; (executáu a entamos de 325)
  Maximinu Daya DAIA
MAXIMINVS GAIVS GALERIVS VALERIVS
IMPERATOR CAESAR GALERIVS VALERIVS MAXIMINVS PIVS FELIX AVGVSTVS 1 de mayu de 310 a xunetu/agostu de 313 Coemperador; suicidáu
  Valeriu Valente AVRELIVS VALERIVS VALENS IMPERATOR CAESAR AVRELIVS VALERIVS VALENS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Diciembre de 316 al 1 de marzu de 317 Coemperador con Liciniu; executáu por Constantín I
  Martinianu SEXTVS MARCIVS MARTINIANVS IMPERATOR CAESAR SEXTVS MARCIVS MARTINIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Xuliu al 18 de setiembre de 324 Coemperador con Liciniu; executáu a entamos de 325
  Constantín II FLAVIVS CLAVDIVS CONSTANTINVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS VALERIVS CONSTANTINVS AVGVSTVS 337 a 340 Coemperador; muertu en batalla
  Constanciu II FLAVIVS IVLIVS CONSTANTIVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS IVLIVS CONSTANTIVS AVGVSTVS 337 a 361 Coemperador
  Constante FLAVIVS IVLIVS CONSTANS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS IVLIVS CONSTANS AVGVSTVS 337 a 350 Coemperador; asesináu por Magnenciu
  Magnenciu FLAVIVS MAGNVS MAGNENTIVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS MAGNVS MAGNENTIVS AVGVSTVS Xineru de 350 al 11 d'agostu de 353 Usurpador; suicidáu
  Vetraniu nun se conoz   c. 350 Autoproclamáu emperador escontra Magnenciu, reconocíu por Constanciu II.
  Nepocianu     c. 350 Autoproclamáu emperador escontra Magnenciu.
  Julianu FLAVIVS CLAVDIVS IVLIANVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS CLAVDIVS IVLIANVS AVGVSTVS Noviembre de 361 a xunu de 363 Muertu en batalla
  Xovianu FLAVIVS IOVIANVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS IOVIANVS AVGVSTVS 363 al 17 de febreru de 364 Muertu n'accidente

(286-297)Editar

Semeya Nome común Nome auténticu y títulu
de nacencia/
cuando aportó
Nome imperial Reináu Notes
  Carausiu MARCVS AVRELIVS MAVSAEVS IMPERATOR CAESAR CARAVSIVS PIVS FELIX AVGVSTVS 286 a 293  
  Alectu nun se conoz IMPERATOR CAESAR ALLECTVS PIVS FELIX AVGVSTVS 293 a 297  

Dinastía ValentinianaEditar

Semeya Nome común Nome auténticu y títulu
de nacencia/
cuando aportó
Nome imperial Reináu Notes
  Valentinianu I FLAVIVS VALENTINIANVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS VALENTINIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS 26 de febreru de 364 al 17 de payares de 375 Emperador nel oeste.
  Valente FLAVIVS IVLIVS VALENS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS IVLIVS VALENS PIVS FELIX AVGVSTVS 28 de marzu de 364 al 9 d'agostu de 378 Emperador nel este. Muertu en batalla
  Procopiu     Setiembre 365 al 27 de mayu de 366 Usurpador; executáu por Valente
  Gracianu FLAVIVS GRATIANVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS GRATIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS 24 d'agostu de 367 a 383 Asesináu
  Valentinianu II FLAVIVS VALENTINIANVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS VALENTINIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS 375 a 392 Depuestu; muertu en circunstancies sospechoses
  Magnu Máximu MAGNVS MAXIMVS   383 a 388 Usurpador nel oeste; una vegada reconocíu por Teodosiu I, depuestu y executáu
  Flaviu Víctor FLAVIVS VICTOR   c.386 a 388 Fíu de Magnu Máximu, asesináu por orde de Teodosiu I
  Euxeniu FLAVIVS EVGENIVS   392 a 394 Usurpador nel oeste; muertu en batalla

Dinastía TeodosianaEditar

Semeya Nome común Nome auténticu y títulu
de nacencia/
cuando aportó
Nome imperial Reináu Notes
  Teodosiu I FLAVIVS THEODOSIVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS THEODOSIVS PIVS FELIX AVGVSTVS 379 al 17 de xineru de 395 Coemperador; emperador nel este dende 379. Tomó la trescendental decisión de facer del cristianismu nicenu o catolicismu la relixón oficial del Imperiu per aciu del Edictu de Tesalónica de 380
  Arcadiu FLAVIVS ARCADIVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS ARCADIVS PIVS FELIX AVGVSTVS 383 a xineru de 395 Conviértese n'emperador d'Oriente en xineru de 395
  Honoriu FLAVIVS HONORIVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS HONORIVS PIVS FELIX AVGVSTVS 23 de xineru de 393 a 395 Conviértese n'emperador d'Occidente

Imperiu d'OccidenteEditar

Semeya Nome común Nome auténticu y títulu
de nacencia/
cuando aportó
Nome imperial Reináu Notes
  Honoriu FLAVIVS HONORIVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS HONORIVS PIVS FELIX AVGVSTVS 395 al 15 d'agostu de 423 Coemperador con Constanciu III (421)
  Constantín III FLAVIVS CLAVDIVS CONSTANTINVS   407 a 411 Pretendiente
  Constante II     409 a 411 Pretendiente, coemperador con Constantín III
  Máximu     409 a 411 Pretendiente, reinó n'Hispania
  Priscu Atalu   IMPERATOR CAESAR PRISCVS ATTALVS PIVS FELIX AVGVSTVS 409 a 410 Proclamáu emperador polos Visigodos
  Xovinu     411 a 413 Pretendiente
  Sebastianu     412 to 413 Pretendiente, coemperador con Xovinu
  Priscu Atalu   IMPERATOR CAESAR PRISCVS ATTALVS PIVS FELIX AVGVSTVS 414 a 415 Proclamáu emperador polos Visigodos
  Constanciu III FLAVIVS CONSTANTIVS   421 Coemperador con Honoriu
  Joannes IOHANNES   423 a 425 Pretendiente
  Valentinianu III FLAVIVS PLACIDVS VALENTINIANVS   425 al 16 de marzu de 455 Morrió asesináu por dos antiguos amigos d'Aeciu
  Petroniu Máximu FLAVIVS PETRONIVS MAXIMVS   17 de marzu de 455 al 31 de mayu de 455  
  Avitu MARCVS MAECILIVS FLAVIVS EPARCHIVS AVITVS   Xunu de 455 al 17 d'ochobre de 456  
  Mayorianu IVLIVS VALERIVS MAIORIANVS   457 al 2 d'agostu de 461 Abdicó
  Libiu Severu LIBIVS SEVERVS   461 a 465  
  Antemiu PROCOPIVS ANTHEMIVS   12 d'abril de 467 al 11 de xunetu de 472 Executáu
  Olibriu ANICIVS OLYBRIVS   Xunetu de 472 al 2 de payares de 472  
  Gliceriu     5 de marzu de 473 hasta xunu de 474 Abdicó
  Xuliu Nepote  FLAVIVS IVLIUS NEPOS   Xunu de 474 al 25 d'abril de 480 Emperador nel Oeste hasta 475, depuestu por Orestes, fuxó; dende 476 reconocíu por Odoacru; asesináu en 480
  Rómulu Augustu
Rómulo Augústulu
FLAVIVS ROMVLVS
ROMVLVS AVGVSTVS
  31 d'ochobre de 475 al 4 de setiembre de 476 Depuestu por Odoacru; muerte desconocida, según dalgunas fontes posterior a 511.

Ver tamiénEditar