Llista de les artes marciales de China

artículu de llista de Wikimedia

Los cientos de diferentes escueles y estilos de les artes marciales de China son llamaos en conxuntu Kung Fu (功夫), Wushu (武術), Kuoshu (國術), o Quan fa (拳法), dependiendo de les persones o grupos que lo faigan. La siguiente llista nun ye dende llueu completa.

Artes marciales de China
Shaolinsi.JPG
Llista de les artes marciales de China
Términos
Llugares históricos
Personaxes históricos
Figures llexendaries
Rellacionáu

Llista alfabéticaEditar

Términos xeneralesEditar

  • Chi Gerk (黐腳) – Términu usáu pal entrenamientu de la sensibilidá de “piernes pegañoses”, sobre too en Wing Chun. Conceutos asemeyaos tamién se prautiquen en Hung Gar y otres artes marciales chines
  • Chi Sao (黐手) – Términu usáu pal entrenamientu de la sensibilidá de “brazos pegañosos” sobre too en Wing Chun. Conceutos asemeyaos tamién se prautiquen en Hung Gar y otres artes marciales chines
  • Zui Quan (醉拳) "Boxéu Borrachu" – Términu usáu pa téuniques del "borrachu" en munchos estilos de les artes marciales chines
  • Dim Mak (點脈) – Términu xeneral pa golpes en puntos
  • Palma de Fierro (铁掌功; cantonés: tit1 zoeng2 gung1) ye un conxuntu de téuniques d'entrenamientu de delles artes marciales de China
  • Camisa de Fierro (chinu tradicional:鐵衫; chinu simplificáu:铁衫; pinyin: tiě shān; cantonés: tit1 saam1) ye una forma d'exericiu d'artes marciales d'estilu duru pa proteger el cuerpu humanu de golpaos en combate
  • Lei Tai (擂台; Lèi tái) – Plataforma de competición a contautu plenu usada nes artes marciales chines
  • Qinna (擒拿; Chin Na) – Términu xeneral pa llaves d'articulaciones
  • Sanshou (散手) – Términu xeneral pa métodos de sparring, pero tamién otru nome del deporte del San da (散打)
  • Tuishou (推手) – Términu usáu pa los exercicios de "manes qu'emburrien" por pareyes usaos nes artes Neijia.

Estilos internos y esternosEditar

Les artes marciales chines pueden estremase n’estilos Neijia (內家, familia interna) o Waijia (外家, familia esterna).

Munchos estilos combinen téuniques tanto internes como esternes. Un bon exemplu ye’l Chow Gar.

Hai un continuu alderique na comunidá de les artes marciales a nivel tanto popular como académicu sobre la distinción ente artes "internes" y "esternes". Poro la llista d'estilos consideraos internos o esternos pue variar de manera según les fontes. Solamente hai tres estilos chinos que son universalmente reconocíos como internos, y llámenlos dacuando "estilos internos ortodoxos." Estos tres estilos son Xingyiquan, Baguazhang y Tai Chi Chuan, consideraos internos y como artes aparte por Sun Lutang, que popularizó muncho los términos "neijia" y "waijia" como métodu de clasificar les artes marciales.

Estilos consideraos davezu internosEditar

  • Baguazhang (八卦掌 Pa Kua Chang) – Palma de los Ocho Trigrames
  • Liuhebafa Chuan (六合八法 Liu He Pa Fa, Lok Hup Ba Fa) – Boxéu del Agua
  • Tai Chi Chuan (太極拳 Tai Chi Chuan, Taijiquan) – Puñu Supremu Definitivu
  • Xingyiquan (形意拳 Hsing-i Chuan) – Boxéu de la Forma y la Intención
  • Yiquan (意拳 I Chuan) – Boxéu de la Mente