Mir (Bielorrusia)

Bielorrusia

Mir (bielorrusu: Мір; rusu: Мир; dambos signifiquen "mundu" y "paz"; pero'l nome probablemente aníciase nel nome del ríu nel que s'atopa l'asentamientu) ye una ciudá nel distritu de Karelichy (Карэліцкі раён) de Rexón de Grodno, Bielorrusia a veres del ríu Miranka, a unos 85 kilómetros al suroeste de la capital nacional, Minsk.

Mir
(en) Traducir (en) Traducir
Alministración
PaísBandera de Bielorrusia Bielorrusia
Oblast of Belarus (en) Traducir Provincia de Grodno
Raion (es) Traducir Raión de Kareličy (es) Traducir
Consejo rural (es) Traducir Mirski Sieĺsaviet (en) Traducir
Tipu d'entidá asentamiento urbano en Bielorrusia (es) Traducir
Nome oficial Мір (be)
Nome llocal Мір (be)
Códigu postal 231444
Xeografía
Coordenaes 53°27′17″N 26°28′00″E / 53.4547°N 26.4667°E / 53.4547; 26.4667
Mir alcuéntrase en Bielorrusia
Mir
Mir
Mir (Bielorrusia)
Superficie 3.63 km²
Altitú 170 m
Demografía
Población 2238 hab. (1r xineru 2024)
Porcentaxe 100% de Mirski Sieĺsaviet (en) Traducir
100% de Raión de Kareličy (es) Traducir
0.23% de Provincia de Grodno
0.02% de Bielorrusia
Densidá 616,53 hab/km²
Más información
Fundación 1345 (Gregorianu)
Prefixu telefónicu 1596
Estaya horaria UTC+03:00
Cambiar los datos en Wikidata
Escudu d'armes de Mir, Bielorrusia

Historia editar

 
Castiellu de Mir
 
Bandera de Mir

El pueblu de Mir foi fundáu en dalgún momentu antes de 1345. Ye'l llar d'un castiellu medieval tardíu, que convirtió a la ciudá nel oxetivu de munchos ataques a lo llargo de los sieglos. La ciudá perteneció a la familia Illinič (escudu d'armes de Korczak) primeru y depués a la familia Radziwiłł. Foi destruyíu poles fuerces sueques en 1655 (Diluviu) y nuevamente polos suecos mientres la Gran Guerra del Norte en 1706. En 1792, la división lituana del exércitu de la Commonwealth polacu-lituana so Józef Judycki foi ganada pol cuerpu del exércitu imperial rusu invasor  baxu Boris Mellin (ver Batalla de Mir). Mientres la invasión napoleónica de Rusia en 1812, los reximientos de caballería, artillería y cosacos imperiales rusos tendieron una emboscada y ganaron  a 3 divisiones de ulan del Ducáu de Varsovia (Batalla de Mir ,1812). Los rusos en retirada escontra l'este, abandonaron la ciudá y destruyeron el castiellu con pólvora. Mientres la Edá Media allugóse por primer vegada nel Principáu de Polotsk, dempués de la Batalla nel ríu Nemiga nel Principáu de Minsk, depués foi tomada por Kievan Rus 'pero dempués de la Invasión Mongol el dominiu de Rus menguó y dende 1242 Mir perteneció al creciente y dinámicu Ducáu de Lituania.

En 1569, xunto col restu del Gran Ducáu de Lituania, Mir convirtióse en parte de la Commonwealth polacu-lituana. En 1795, Mir foi adquirida pol Imperiu Rusu como resultáu de la Tercer Partición de Polonia.

Dende 1921 hasta 1939, Mir foi parte de la Segunda República Polaca. El 17 de setiembre de 1939, la ciudá foi ocupada pol Exércitu Roxu y, el 14 de payares de 1939, incorporóse a la República Socialista Soviética de Bielorrusia.

Dende'l 28 de xunu de 1941 hasta'l 7 de xunetu de 1944, Mir foi ocupada pola Alemaña nazi y alministrada como parte del Generalbezirk Weißruthenien del Reichskommissariat Ostland. Dempués del final de la ocupación alemana, permaneció dientro de la República Socialista Soviética de Bielorrusia hasta 1991, cuando pasó a formar parte de la República independiente de Bielorrusia.

Mir foi'l sitiu de dos feries de caballos bien famoses asociaes coles fiestes de San Nicolás, la primera celebróse'l 9 de mayu y la segunda'l 6 d'avientu de cada añu. Dambes feries duraben cuatro selmanes caúna y fueron bien populares y conocíes en tol país hasta 1939. Los romaninos prácticamente apoderaron les feries como comerciantes de caballos, y numberoses comunidaes romanines espolletaron na ciudá hasta 1939. Les feries colapsaron en 1941, cuando l'Alemaña nazi invadió la República Socialista Soviética de Bielorrusia y asesinó al pueblu romanín de Mir.

Mir ocupa un afamáu llugar na hestoria de la diáspora xudía porque foi'l llar orixinal de la Yeshivá Mir, qu'operó ellí intermitentemente dende 1815 hasta la cayida de Polonia en 1939, cuando l'Exércitu Roxu soviéticu invasor y les fuerces de seguridá primieron a la escuela pa pesllala y reasitiala na entós  inda llibre Lituania. (Les encarnaciones actuales de la Yeshivá atópense en Brooklyn, Nueva York, Xerusalén y Modi'in Illit).

Güei, Mir tien poca industria y yá nun ye un centru de conocencia xudía o comerciu de caballos romaninos de sonadía internacional. Llar d'unes 2.500 persones, prácticamente nenguna de les cualos baxa de les que dalguna vegada fueron prósperes comunidaes xudíes y romanines, la so atracción principal ye'l Castiellu Mir, según los monumentos alzaos pol gobiernu soviéticu y dellos grupos xudíos mientres el postreru mediu sieglu. En víspores de la Segunda Guerra Mundial, unos 2.400 xudíos vivíen en Mir, aproximao la metá de la población de la ciudá.[1] Toos ellos, sacante unos 50 fuxitivos, fueron asesinaos polos alemanes en 1941. Unu de los fuxitivos, Elia Miranski, informó nuna entrevista concedida en 2013 que los alemanes destruyeren barrios enteros y que la ciudá güei ye significativamente más pequeña que na so dómina.[2] Les contornes de les antigües cais del vecinderu pueden vese en Google Earth al nordeste del castiellu a lo llargo del ríu.

Residentes notables editar

 
Zalman Shazar
  • Zalman Shazar (1889-1974), autor, poeta israelín y tercer presidente d'Israel de 1963 a 1973

Ver tamién editar

  • Mir Castle Complex
  • Saint Nicolas' Church, Mir
  • Mir yeshiva (Belarus)
  • Battle of Mir
  • Isser Zalman Meltzer
  • History of the Jews in Belarus
  • Karelichy
  • Grodno Region

Referencies editar

  1. «Mir, Poland (today Belarus)». yadvashem.org. Consultáu'l March 3, 2014.
  2. Gail Schwartz (interviewer) (May 19, 2013). «Oral history interview with Elia Miranski and Genia Miranski». United States Holocaust Memorial Museum. Consultáu'l March 4, 2014.

Links esternos editar