Abrir el menú principal

Herri Alderdi Sozialista Iraultzailea

Herri Alderdi Sozialista Iraultzailea, nome n'euskera traducible al español como Partíu Socialista Revolucionariu Popular, más conocíu pol so acrónimu HASI —que significa empezar— foi un partíu políticu alegal español, consideráu xeneralmente como'l brazu políticu de la organización terrorista ETA (m). Foi fundáu'l 3 de xunetu de 1977 como resultáu de la fusión de los partíos Euskal Herriko Alderdi Sozialista (EHAS) y Eusko Sozialistak (YE). La so llinia ideolóxica enmarcábase dientro del nacionalismu vascu independentista y el comunismu. Foi unu de los principales integrantes tantu de la Koordinadora Abertzale Sozialista (KES) como de la coalición Herri Batasuna (HB). Eslleir en 1992.

Herri Alderdi Sozialista Iraultzailea
Presidente Santiago Brouard Traducir
Fundación 1977
Disolución 1992
Estáu Bandera d'España España
Ideoloxía política Marxismo-leninismu
Posición nel espectru Estrema esquierda
Cambiar los datos en Wikidata

Miembros destacaos del partíu fueron Santiago Brouard, asesináu en 1984 pol grupu parapolicial GAL; Txomin Ziluaga, secretariu xeneral del Partíu mientres más de nueve años; Patxi Zabaleta, quien foi secretariu xeneral en Navarra mientres un tiempu y Jokin Gorostidi, unu de los miembros d'ETA condergaos nel Procesu de Burgos de 1970.

FundaciónEditar

L'oxetivu de EHAS yera formar «un únicu partíu socialista revolucionariu hertzale» (popular) unificando a tolos partíos nacionalistes d'izquierdes.[1] Nun lo consiguió poles fuertes divisiones esistentes ente los distintos pequeños partíos: ente los favorables y los contrarios a participar nes primeres eleiciones llexislatives d'España; ente los partidarios d'ETA (m) y los d'ETA (pm); ente los partidarios del usu de la violencia y los contrarios a él; ente los declaradamente comunistes, los puramente marxistes y los socialistes non marxistes. El 3 de marzu de 1977 l'asamblea xeneral d'Euskal Herriko Alderdi Sozialista (EHAS) celebrada en Pamplona decidió poner los cimientos pa la creación d'un nuevu partíu políticu, iniciativa a la que namái se sumaron el pequeñu partíu Eusko Sozialistak (YE), surdíu de la redolada de la Unión Sindical Obrera (USU) y críticu cola violencia d'ETA, según dalgunos independientes próximos a ETA (m).[1][2][nota 1]

HASI celebró la so Asamblea Fundacional el 3 de xunetu de 1977 en Arechavaleta,[3] dempués de les primeres eleiciones democrátiques n'España. Alberto Figueroa foi escoyíu secretariu xeneral, Santiago Brouard, delegáu xeneral, Txomin Ziluaga responsable de rellaciones esteriores,[4] ya integraron tamién la executiva Natxo Arregi, José Manuel Ruiz, José Miguel Rincón, Enrique Urkijo, Joseba Agirreazkuenaga y Patxi Zabaleta.[5] HASI definióse como un partíu socialista y revolucionario, y namás nacer sustituyó a EHAS na coordinadora KES. La proximidá del nuevu partíu a los postulaos d'ETA (m)[6][7] fixo que la mayoría de los antiguos militantes de YE lo abandonaren en pocos meses.[5] Tampoco la seición francesa de EHAS incorporar al nuevu partíu y decidió siguir la so esistencia en solitariu.[8][9]

El partíu solicitó esi mesmu añu 1977 la so llegalización por aciu la inscripción nel Rexistru de Partíos Políticos, pero'l Ministeriu del Interior refugó finalmente la inscripción,[10] suxuriendo extraoficialmente que tendría de modificar los sos estatutos esaniciando o azorronando les referencies al so oxetivu d'independencia pal País Vascu.[11] HASI negóse siempres a realizar tal cambéu, a diferencia d'EIA, el partíu que yera inda líder de la esquierda abertzale.[12][nota 2]

Creación de Herri BatasunaEditar

La Mesa de AlsasuaEditar

En menos d'un añu la cambiante situación de la izquierda nacionalista vasca dio un entorno a favor del nuevu partíu. El trabayu conxuntu na Mesa de Alsasua, entamada en redol a la denomada Alternativa KES, favoreció la formación de nueves aliances.[13] Cada unu de los partíos participantes formuló una propuesta organizativa. La de HASI consistía en formar una coalición con una direición unificada formada por representantes de los partíos integrantes y por independientes, que tomaría decisiones venceyantes por mayoría absoluta. Felicidad «unidá popular» participaría tantu na actividá institucional como en movilizaciones caleyeres. El so programa tendría de ser moderáu y nun s'identificaría cola «llucha armada» (lo cual yera bien distintu a pidir que se censurara tal mediu de llucha). La coalición nacionalista formaría una alianza colos partíos d'estrema esquierda.[5]

 
Imaxe de la Mesa de Alsasua. La so organización dexó formar la coalición Herri Batasuna, de la que HASI foi miembru fundador. Nel rincón puede identificase a Txomin Ziluaga, responsable de rellaciones esteriores de HASI.

Como resultáu d'ello, el 27 d'abril de 1978 creóse la heteroxénea coalición Herri Batasuna (HB), nome traducible como «Unidá Popular», formada por HASI, Langile Abertzale Iraultzaileen Alderdia (LAIA), Aición Nacionalista Vasca (ANV) y Partíu Socialista Vascu (ESB-PSV). Los dos primeros partíos pidieren l'astención nes eleiciones de 1977; ente que los dos últimos, más moderaos, participaren nel procesu con decepcionantes resultaos. Solo quedaron al marxe EIA, cada vez más comprometíu na aprobación d'un estatutu d'autonomía pal País Vascu, y ESEI, que la so participación na Mesa foi refugada.[14] Amás, por estes mesmes feches, LAIA propunxo oficialmente a HASI la fusión nun nuevu partíu que dirixiera a la esquierda abertzale.[5][15] El proyeutu de converxencia embaraxar por dambos partíos mientres un tiempu.[16]

Crisis en HASIEditar

En mayu de 1978 celebróse l'I Congresu constituyente de HASI. Mientres el mesmu, los asistentes cesaron a gran parte de l'antigua direición debíu al choque ente los dos postures predominantes al respeutive de la so rellación cola Koordinadora Abertzale Sozialista (KES).[17] Les bases, al igual que ETA militar, concebíen KES como'l Bloque Dirixente onde cada integrante de KES tendría asignada la so función. Sicasí, la mayor parte de la Direición, d'enclín eurocomunista, consideraba a KES única y puramente como un marcu d'alcuerdos preferenciales; esto ye, que cada organización integrante podría tomar les sos propies decisiones si dientro de KES nun s'algamar alcuerdos. Dellos d'estos antiguos dirixentes de HASI, encabezaos por el mesmu Alberto Figueroa, abandonaron el partíu y formaron el colectivu Euskal Kidego Iraultzaile Abertzalea (EKIA), qu'acabaría más tarde integrándose en Euskadiko Ezkerra (EE).[4] Según la so versión, en dicha asamblea hubo un auténticu golpe de mano contra la direición orquestado por ETA militar, postura sofitada por dellos historiadores qu'atribúin tal estratexa a Argala.[18] En septiembre de 1978 celebróse la segunda fase del I Congresu en Lequeitio, onde Santiago Brouard foi escoyíu presidente y Txomin Ziluaga, secretariu xeneral.[19]

Primeros pasos de HBEditar

La primer decisión importante qu'hubo d'encarar Herri Batasuna foi adoptar una postura común ante'l referendu convocáu pal 6 d'avientu de 1978 col fin de ratificar el proyeutu de nueva constitución. La posición negativa de HASI taba fuera de duldes dada la so naturaleza revolucionaria y les decisiones adoptaes por KES. Sicasí, otros partíos de la coalición, como Aición Nacionalista Vasca (ANV), caltuvieren posiciones más favorables a la negociación con otres fuercies. La esclusión de Navarra d'una eventual autonomía vasca (siquier en primer instancia), acabó per unificar les posiciones, y HB sofitó'l votu negativu na consulta,[20] posición na que coincidió con EIA, el partíu patrocináu por ETA (pm),[21] y, por razones opuestes, cola estrema derecha franquista. Magar ello, el votu afirmativu foi claramente mayoritariu nel País Vascu y Navarra, magar en menor proporción que nel restu d'España.[22][nota 3]

 
Bandera de Herri Batasuna. HASI foi fundador de la coalición y ayudó a que la KES controlar.

Más complicáu foi encetar l'espinosu asuntu de la participación nes eleiciones a distintes instituciones que s'habríen de celebrar en 1979: nueves eleiciones a les Cortes Xenerales y primeres eleiciones municipales, a diputaciones forales, a xuntes xenerales vasques y al parllamentu navarru. La postura inicial de ETA (m), KES, HASI y la mayoría de «independientes» yera caltener l'astencionismu[23] que EHAS (el partíu antecesor de HASI) yá sostuviera nes eleiciones de 1977 con probes resultaos, pos consideraben que'l nuevu réxime constitucional yera un meru allongamientu del franquismu.[24][25] Sicasí, los otros trés partíos presentes en Herri Batasuna y dellos destacaos «independientes», como'l navarru Patxi Zabaleta, yeren firmes partidarios de la participación crítica nes instituciones.[5] Per otru llau, HASI yera consciente de que l'astención significaba dexar el campu llibre al so gran rival, EIA, l'aliáu d'ETA (p-m), aquel día yá bien arreyáu na aprobación d'un estatutu d'autonomía pal País Vascu.[26] Finalmente llegóse a una precaria y contradictoria solución entemedia: la coalición participaría en tolos procesos electorales, pero los sos candidatos electos namái tomaríen posesión y desempeñaríen los sos cargos nes instituciones forales navarres y nos conceyos, boicotiando les instituciones propies d'Álava, Guipúzcoa y Vizcaya.[27] L'alcuerdu demostraríase conflictivu al mediu plazu.

La coalición independentista tuvo un inesperáu ésitu nes eleiciones llexislatives de marzu de 1979,[28] nes que llogró trés diputaos y un senador pol País Vascu. Anque foi superada pol Partíu Nacionalista Vascu (7 diputaos), Partíu Socialista d'Euskadi-PSOE (5) y Unión de Centru Democráticu (5), batió llargamente al so más direutu rival nel nacionalismu d'izquierdes, Euskadiko Ezkerra, que namái consiguió un diputáu. Les eleiciones municipal y foral del mes siguiente confirmaron la nueva correlación de fuercies.[5]

Bracéu con EIAEditar

Mientres los años de la transición, y tres el xiru dáu por HASI nel so I Congresu, esistió una dura y sordu bracéu ente HASI y EIA pol predominiu na izquierda nacionalista vasca, cuntando'l primeru col sofitu d'ETA militar[29] y el segundu col d'ETA políticu militar. El tresvase de militantes ente dambos partíos y ente les sos respeutives coaliciones, Herri Batasuna y Euskadiko Ezkerra, foi constante, como nel casu de los ex-dirixentes de HASI yá mentaos o nel del diputáu Francisco Letamendía. La llucha estender a diversos frentes[30] nun combate que Mario Onaindia describiría como una partida d'axedrez xugada ente él mesmu y Argala.[5]

El conflictu estender al sindicatu Langile Abertzaleen Batzordeak (LAB), creáu en 1977 ya integrante de la Koordinadora Abertzale Sozialista. En 1978, EIA tenía mayoría na Secretaría Nacional de LAB y consiguió imponer l'abandonu de KES y la participación na negociación de convenios colectivos.[31] Sicasí, al tar cada vez más centráu na participación institucional, foi perdiendo terrenal nel sindicatu frente a l'actividá de los militantes de HASI. N'abril de 1980, cada faición del sindicatu celebró'l so propiu congresu, evidenciando la rotura. El sector allegáu a EIA, yá minoritariu, optó por xunir se a ELA-STV,[32] el sindicatu próximu al Partíu Nacionalista Vascu. Los partidarios de HASI, sofitaos pol líder sindical y miembru de Herri Batasuna Jon Idígoras, caltuvieron les sigles y l'organización del sindicatu. Unos meses más tarde, LAB se reintegraba en KES.[5][33]

Otru focu de conflictu foi'l diariu Egin, d'enclín nacionalista y progresista y primeramente plural. La competencia d'otros medios, y particularmente de Deia, venceyáu al PNV, causó-y problemes financieros qu'esixíen una ampliación de capital pa la so supervivencia. Ello dio llugar a aportaciones económiques de dambos bandos coles mires de controlar el periódicu. Una vegada más HASI foi más eficaz y el diariu adoptó a partir d'avientu de 1978 una llinia informativa allegada a HB,[34] callando pasu ente pasu les voces non yá de EIA, sinón tamién d'ESB-PSV, LAIA y ANV. La cobertoria informativa de Egin foi determinante pal trunfu eleutoral de Herri Batasuna sobre Euskadiko Ezkerra.[5]

Llucha pol control de Herri BatasunaEditar

El cada vez más evidente respaldu de ETA (m) a HASI reforzó'l poder del partíu dientro de la coalición. La inminente aprobación d'un Estatutu d'Autonomía pal País Vascu aprobáu pola Asamblea de Parllamentarios Vascos y la proximidá d'unes nueves eleiciones al futuru Parllamentu Vascu alicaron les diferencies colos otros partíos al respeutive de si'l creciente númberu de cargos electos d'HB tenía de participar o non nes instituciones.[35][36] A ello sumábase l'alderique al respeutive de si la coalición tenía de ser dirixida polos partíos o pola Koordinadora Abertzale Sozialista. HASI sofitaba la postura de KES, oponiéndose a la participación nes instituciones vasques non municipales. Per otru llau, la propuesta de fusión fecha en 1978 por LAIA fuera interpretada por ETA militar como un cuestionamiento del so lideralgu, lo que concluyó col abandonu del proyeutu y l'espulsión d'esi partíu de la KES. Foi la última vegada qu'ETA (m) atopó oposición dientro de la «coordinadora».[5][37]

 
Santiago Brouard, presidente de HASI. La so importancia vien dada per ser tamién un destacáu dirixente de Herri Batasuna y de la Koordinadora Abertzale Sozialista y por caltener escelentes contactos cola direición de ETA (m).[38] Foi asesináu por sicarios de los GAL.

Tou ello desaguó nun intentu de los otros trés partíos por espulsar a HASI de Herri Batasuna pa quedase coles sigles de la coalición ensin tutelar d'ETA (m).[23] Sicasí, nel congresu qu'ANV celebró en xunetu de 1979, el so secretariu xeneral, Valentín Solagaistua, dimitió y dio pasu a una nueva direición favorable a partir d'esi momentu a les tesis de HASI.[39] Solagaistua dixo años más tarde que ANV fuera infiltrada por militantes de HASI.[40] Ensin el sofitu de ANV, los otros dos partíos vieron la so estratexa albortada y fueron ganaos na batalla pol control de HB. El pulsu saldóse definitivamente en febreru de 1980 col abandonu de la coalición per parte d'ESB-PSV y LAIA, amás d'un sector de ANV. Munchu historiadores y analistes políticos consideren que, a partir d'esti momentu, Herri Batasuna convertir nuna organización controlada por ETA(m).[5] Inclusive la biografía más cualificada y emponderadora del líder d'ETA (m) Argala sostien qu'ésti foi fundamental na concepción y puesta en práutica de la coalición.[41] Sicasí, los dirixentes de HB siempres sostuvieron que nun había rellación ente dambes organizaciones y que namái esistía una coincidencia nos oxetivos políticos que dambes buscaben.[42]

L'Estatutu d'Autonomía pal País VascuEditar

El nuevu Estatutu d'Autonomía, sofitáu por casi toles fuercies polítiques vasques, foi sometíu a referendu el 25 d'ochobre de 1979. Ante la previsión de que pudiera recibir un sofitu masivu, Herri Batasuna, sumida nel conflictu internu ya imponiendo les tesis de HASI y KES, optó por un refugu indirectu pidiendo l'astención.[43] El sofitu al Estatutu superó'l 90% de los votos emitíos,[44][nota 4] pero HB reivindicó como propiu'l 40% d'astención magar ser ésta inferior a la de les previes eleiciones municipales.[45]

El 9 de marzu de 1980 tuvieron llugar les primeres eleiciones al Parllamentu Vascu con LAIA y ESB faciendo campaña en contra de Herri Batasuna. Ello fixo que la coalición baxara nun 3,93% el so porcentaxe de votos con al respeutive de les pasaes eleiciones a les xuntes xenerales;[nota 5] un resultáu asumible pa HASI en cuenta de desfacer de la oposición interna. Amás, magar el so descensu, la menguada coalición convertir en segunda fuercia parlamentario tres el cada vez más poderosu Partíu Nacionalista Vascu, consiguiendo once de los sesenta asientos.

La unanimidá presidió la celebración del II Congresu del partíu en septiembre de 1983 en Rentería,[46] onde s'aprobó una ponencia relativa al papel de KES como «bloque dirixente» conteniendo propuestes pa la so reorganización.[47] Daquella, el so control de la coalición yera total y la so evolución posterior escurre en paralelu a la de Herri Batasuna.[48]

Asesinatu de Santiago BrouardEditar

Mientres la tarde del 20 de payares de 1984, dos homes armaos entraron na consulta pediátrica que Santiago Brouard tenía nel centru de Bilbao y asesináronlu de dellos disparos.[49] Les investigaciones posteriores dexaron esclariar que se trataba de pistoleros contrataos polos Grupos Antiterroristes de Lliberación,[50] organización de la que, años más tarde, súpose fuera financiada por altos funcionarios del Ministeriu del Interior pa desenvolver un contraterrorismu criminal contra ETA y los sos simpatizantes. La muerte del so presidente supunxo un duru impautu pa HASI, pos Brouard yera unu de los principales dirixentes de Herri Batasuna y de la Koordinadora Abertzale Sozialista, y caltenía escelentes contactos cola direición d'ETA.[51] El fechu tuvo tamién una gran repercusión social dada la so condición de miembru del Parllamentu Vascu.[52] Xuntu col asesinatu unos meses antes del senador socialista Enrique Cases polos Comandos Autónomos Anticapitalistas, marcó un saltu cualitativu nel clima de violencia esistente.[53][54]

Últimes crisis y desapaiciónEditar

 
Anagrama de KES, na que HASI acabó eslleiéndose.

Última crisisEditar

En 1987 hubo fuertes discutinios dientro de KES sobre si ETA tendría de subordinar les sos aiciones armaes a les direutrices de HASI, o si esti papel correspondía-y a KES.[55] L'intentu de Txomin Ziluaga y los sos partidarios de reponer l'autonomía del partíu frente a ETA y KES[56] y la so crítica —non pública— del brutal atentáu de Hipercor[57][58] terminó col cese d'aquél como secretariu xeneral nel III Congresu celebráu n'avientu en Cestona.[59] Unos meses más tarde, Ziluaga y los suyos seríen espulsaos del partíu, magar permaneceríen en Herri Batasuna.[60][61][62] Una vegada más quedó clara la supremacía d'ETA tantu dientro de KES como de HASI.[63][64][65] Nun Congresu Estraordinariu celebráu n'avientu de 1988 en Cestona, la nueva direición censuró a Ziluaga y los suyos, calificándolos de «dixebra» y comparando la so postura cola que nel so día defendieron ETA políticu-militar y EIA, solo que con elementos ideolóxicos non eurocomunistas.[66]

Tamién hai nicios de que, nel mesmu III Congresu, el partíu aldericó una posible flexibilización de la tradicional Alternativa KES. Concretamente propúnxose la sustitución del tradicional pidimientu d'una nueva amnistía por una socesión d'indultos individuales; ya igualmente, l'aceptación de que nun eventual referendu pa decidir alrodiu de la incorporación de Navarra al País Vascu solo votaren los ciudadanos navarros, y non el conxuntu d'habitantes del País Vascu y Navarra como siempres defendieren ETA, KES y HB. Dambes propuestes fueron rotundamente refugaes por ETA.[67]

Conversaciones d'ArxelEditar

En 1988, mientres ETA y el Gobiernu d'España axustaben en Arxel, HASI ellaboró un documentu nel que plantegaba la estratexa a siguir una vegada algamáu un alcuerdu ente dambes partes. El fin de la estratexa yera consiguir un Estáu vascu independiente gobernáu por Herri Batasuna. Yá entós, el partíu amosaba la so esmolición por una posible illegalización de HB,[68] fechu que llegaría a producise en 2003, cuando HASI y HB yá dexaren d'esistir.[69]

Disolución del partíuEditar

L'IV Congresu celebrar n'avientu de 1990 y escareció de relevancia dáu'l sometimientu del partíu a les direutrices d'ETA y KES.[70] Darréu, y siguiendo aquélles, plantegóse inclusive la mesma desapaición de HASI y l'integración de los sos militantes nuna remocicada KES.[71][72] El partíu nun tenía yá cabida na estructura ETA-KA-HB: magar qu'ETA proclamaba la so naturaleza puramente «militar» y pretendía tar fuera del alderique «políticu»,[73] controlara a HASI cada vez qu'ésti amosara deseos d'autonomía; ETA apoderaba la Koordinadora Abertzale Sozialista dende la espulsión de LAIA; y na antigua coalición Herri Batasuna namái subsistía una sometida ANV. El procesu de disolución dar por rematáu nel V Congresu, celebráu en Vitoria en febreru de 1992.[74][75] HASI nun aportara a llegalizáu en nengún momentu dende l'alloñada y clandestina creación del so antecedente EAS en payares de 1974,[76] antes de la muerte del xeneral Franco.

Ver tamiénEditar

NotesEditar

  1. Otros partíos nacionalistes vascos d'esquierda que nun se sumaron al proyeutu fueron EIA y LAIA dientro de la llamada esquierda abertzale, y los más moderaos ESB-PSV, ANV y ESEI.
  2. Precisamente la llegalización de tolos partíos políticos, xuntu cola amnistía total, fuera una de les condiciones qu'EHAS, l'antecesor de HASI, punxera pa participar nes eleiciones de 1977. El gobiernu presidíu por Adolfo Suárez, por medrana a un golpe militar qu'acabara col procesu democratizador en cursu, nun s'atrevió a llegalizar a los partíos independentistes, republicanos y comunistes a la izquierda del PCE. Sicasí, les autoridaes fixeron gala d'una gran tolerancia a la de la presentación de candidatures electorales y tolos que lo quixeron pudieron presentase a les eleiciones. Asina, el Partíu del Trabayu d'España (PTE) y militantes d'Aición Republicana Democrática Española (AMBURA) presentar sol nome de Frente Democráticu d'Izquierdes; Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) presentóse xuntu al PTE sol nome d'Esquerra de Catalunya - Front Eleutoral Democràtic; y, n'el mesmu País Vascu, EIA y EMK presentáronse xuntos col nome d'Euskadiko Ezkerra.
  3. Nel total d'España, los votos a favor de la Constitución supunxeron el 87,87% y los negativos, el 7,87%; n'Álava fueron el 71,39% y el 19,18%, respeutivamente; en Guipúzcoa, onde más sofitu tuvo'l refugu, el 63,82% contra'l 29,87%; en Vizcaya, el 71,62% y el 21,01%; en Navarra, la Constitución foi aprobada pol 75,70% de votos a favor frente al 16,95% en contra. Los datos pueden ser consultaos por aciu l'enllaz al Ministeriu del Interior asitiáu a la fin del artículu. HASI y los demás integrantes del denomináu MLNV siempres interpretaron los datos d'una forma peculiar: consideren que los votos negativos tienen de sumase colos ensin emitir (les astenciones) y calculen el porcentaxe de votu afirmativu sobre'l total del censu eleutoral. D'esta forma que, ello ye que suma tamién los votos nulos y en blancu a la causa del NON, conclúin que la Constitución tuvo un sofitu minoritariu nel País Vascu y, poro, que foi refugada polos ciudadanos vascos. Tan artificiosa construcción nun esplica por qué razón non se puede prauticar l'exerciciu contrariu y computar los votos negativos sobre'l total del censu eleutoral pa concluyir, conforme a la mesma lóxica, que namái una pequeña minoría del censu oponer a la Constitución.
  4. Pueden consultase les resultaos de la consulta por aciu l'enllaz esternu asitiáu a la fin del artículu que coneuta cola páxina web del Gobiernu Vascu
  5. Pueden comparase les resultaos de dambes consultes por aciu l'usu del enllaz esternu asitiáu a la fin del artículu, que coneuta cola páxina web del Gobiernu Vascu.
  6. El presente enllaz asítiase equí dada la rellación que fontes ideológicamente bien diverses establecen ente HASI y ETA militar, según pola actitú qu'aquel partíu caltuvo al respeutive de los atentaos de la organización terrorista (nunca llegó a condergar nengunu y cuando el so propiu secretariu xeneral criticó'l atentáu de Hipercor nuna xunta a puerta zarrada, destituyó-y). La so inclusión equí nun intenta establecer un xuiciu moral o xurídicu alrodiu de si HASI tuvo dalguna responsabilidá nos atentaos d'ETA militar, sinón dexar al llector consultar cuál foi l'actuación d'ésta organización terrorista mientres el periodu tratáu nel presente artículu. Los tribunales españoles nunca llegaron a ilegalizar a HASI (partíu nunca inscritu nel rexistru de partíos políticos), cosa que sí fixeron dempués con Herri Batasuna y cola Koordinadora Abertzale Sozialista, organizaciones ambes a les que HASI perteneció hasta la so desapaición.

ReferenciesEditar

  1. 1,0 1,1 Gaizka Fernández Soldevilla (2010). «"Yá nun ye tou blancu o negru". ETA, la izquierda abertzale y el cambéu políticu n'España (1974-1977)». II Congresu Internacional d'Historia d'El nuesu Tiempu páx. 412. Consultáu'l 9 d'avientu de 2012.
  2. Javier Angulo (2 de xunetu de 1977). «Constituyida la Converxencia Reagrupamientu Abertzale Socialista». El País. Consultáu'l 4 de setiembre de 2012. «siendo finalmente EHAS, Eusko Socialistak y un gran númberu d'independientes de la redolada de la KES los qu'en marzu empecipiaren el procesu de converxencia»
  3. Javier Angulo (6 de xunetu de 1977). «Constituyíu'l Partíu Socialista Revolucionariu d'Euskadi». El País. Consultáu'l 26 d'agostu de 2012.
  4. 4,0 4,1 Egaña, 1996, p. 391.
  5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 Fernández Soldevilla, 2010.
  6. Francisco Letamendía Belzunce (2012). «ETA. La institucionalización de la comunidá anti-represiva: Herri Batasuna (1978-1987)». Enciclopedia Vasca Auñamendi. Consultáu'l 19 d'agostu de 2012. «La izquierda abertzale radical se polarizó en redol a HASI-ETA militar»
  7. Casanova y Asensio, 2006, p. 282.
  8. Ainhoa Arozamena Ayala. «Euskal Herriko Alderdi Sozialista». Enciclopedia Vasca Auñamendi. Consultáu'l 14 de xineru de 2013.
  9. Asier Blas Mendoza (2009). «Evolución eleutoral y sistemes de partíu en Euskal Herria». Enciclopedia Vasca Auñamendi. Consultáu'l 14 de xineru de 2013. «Esti llistón empezó a alzase en 1978 col 3,59% que llogró EHAS (Euskal Herriko Alderdi Sozialista)»
  10. Jesús Ceberio (6 d'ochobre de 1977). «HASI presentárá recursu ante la so non llegalización». El País. Consultáu'l 28 d'avientu de 2012.
  11. Javier Angulo (3 de xineru de 1980). «El partíu "abertzale" HASI volverá solicitar la so llegalización». El País. Consultáu'l 28 d'avientu de 2012. «l'Alministración nun quixo llegalizar a HASI por negase esti partíu a retirar ocuando menosa «amarutar» l'apartáu de los sos estatutos en que se autocalifica como independentista»
  12. Jesús Ceberio (19 de xineru de 1978). «El Ministeriu del Interior llegaliza a ElA». El País. Consultáu'l 28 d'avientu de 2012. «EIA alcordó modificar la primitiva redaición de cuenta que nos estatutos actuales apaez como oxetivu del partíu «la disolución del aparatu estatal de la burguesía n'Euskadi de cara a la constitución d'un Estáu»»
  13. Javier Angulo (1 de febreru de 1978). «Izquierda Vasca Xunida, probable coalición pa les municipales». El País. Consultáu'l 4 de setiembre de 2012. «taría compuestu poles organizaciones qu'integren la Mesa de Alsasua»: ANV (Aición Nacionalista Vasca), ESB (Partíu Socialista Vascu), HASI (Partíu Socialista Popular Revolucionariu) y LAIA (Partíu revolucionariu de Trabayadores Patriotes
  14. Idoia Estornés Zubizarreta (2010). «Herri Batasuna. La Mesa de Alsasua». Enciclopedia Vasca Auñamendi. Consultáu'l 14 de xunetu de 2012.
  15. Javier Angulo (23 de mayu de 1978). «HASI y LAIA unifíquense». El País. Consultáu'l 4 de setiembre de 2012.
  16. Javier Angulo (17 de mayu de 1978). «La llinia radical apodera'l partíu abertzale HASI». El País. Consultáu'l 26 d'agostu de 2012. «Los cuatrocientos delegaos asistentes al congresu estudiaron la posible converxencia con LAIA (Partíu de los Trabayadores Revolucionarios Patriotes) -que lo solicitaron oficialmente-, amosándose partidarios d'un procesu abiertu de fusión con esta organización y otros grupos políticu y popular asitiaos na izquierda abertzale»
  17. Javier Angulo (17 de mayu de 1978). «La llinia radical apodera'l partíu abertzale HASI». El País. Consultáu'l 4 de setiembre de 2012. «la llinia dura del partíu llogró imponer como xeres básiques del mesmu la intensificación de la llucha de mases y l'ampliación de los métodos de llucha institucional, frente al sector partidariu d'invertir los términos»
  18. Gaizka Fernández Soldevilla (2010). «"Yá nun ye tou blancu o negru". ETA, la izquierda abertzale y el cambéu políticu n'España (1974-1977)». II Congresu Internacional d'Historia d'El nuesu Tiempu. Consultáu'l 1 de setiembre de 2012. «"Argala decidió tomar el control del nuevu partíu y desbancar a la mayoría de la so direición, proveniente de EHAS, que quería averase a EIA. Llograr nel so I Congresu en mayu de 1978, onde los "independientes" de ETAm, entraos en tromba, consiguieron la mayoría absoluta. El partíu HASI convertir nel brazu políticu de ETAm, la coalición Herri Batasuna na so cobertoria eleutoral.»
  19. Jesús Ceberio (3 d'ochobre de 1978). «HASI reafita la so identificación política con KES». El País. Consultáu'l 26 d'agostu de 2012. «espublizar na clausura un mensaxe grabáu d'ETA militar -d'unos diez minutos de duración-, nel que s'aportunaba na alternativa de KES, presentada repetidamente como base mínima p'axustar un altu al fueu, col Gobiernu»
  20. Javier Angulo (29 de payares de 1978). «"Refugar el referendu ye defender l'autodeterminación del pueblu vascu"». El País. Consultáu'l 5 de setiembre de 2012.
  21. Idoia Estornés Zubizarreta (2010). «Herri Batasuna, frente de refuga». Enciclopedia Vasca Auñamendi. Consultáu'l 31 d'agostu de 2012. «Los componentes de HB y EIA van preconizar el non nel referendu constitucional del 6 d'avientu de 1978»
  22. Congresu de los Diputaos. «Referendu sobre'l Proyeutu de Constitución». Congresu de los Diputaos. Consultáu'l 31 d'agostu de 2012.
  23. 23,0 23,1 Imaz, 1999.
  24. Feliciano Fidalgo (27 de febreru de 1979). «ETA militar: "Los votos de Herri Batasuna van dexar cuntar los nuesos simpatizantes». El País. Consultáu'l 1 de setiembre de 2012. «Como yá manifestaron otros militantes, ETA recuerda qu'España sigue siendo «una dictadura antivasca», y que la UCD ye «un partíu fascista»»
  25. Javier Angulo (4 de marzu de 1979). «Los diputaos de Herri Batasuna van adquirir la so condición de parllamentarios». El País. Consultáu'l 1 de setiembre de 2012. «La propuesta de Herri Batasuna -señala Castells- ye de total rotura democrática p'acabar col franquismu»
  26. Javier Angulo (13 de febreru de 1979). «La defensa del Estatutu, puntu central de la PNV y Euskadiko Ezkerra». El País. Consultáu'l 1 de setiembre de 2012. «El nucleu central de los mítines de la PNV y de Euskadiko Ezkerra foi la defensa del Estatutu ellaboráu pola Asamblea de Parllamentarios vascos, en que la so redaición participaron dambes fuercies»
  27. Idoia Estornés Zubizarreta (2010). «Herri Batasuna: qué faer colos votos». Enciclopedia Vasca Auñamendi. Consultáu'l 1 de setiembre de 2012. «La entrada nos primeros Conceyos democráticos nun paez ufiertar duldes. Non asina nos organismos provinciales y supraprovinciales, en redol a los cualos la división d'opiniones rescampla llegándose al contradictoriu resolución d'entrar nes instituciones navarres pero non nes restantes.»
  28. «Euzkadi: Ganó'l nacionalismu». La Vanguardia (3 de marzu de 1979). Consultáu'l 10 de setiembre de 2012. «El mesmu Santíago Brouard, presidente de Hasi y senador escoyíu en Vizcaya pola coalición Herri Batasunta, dicía esta mañana al nuesu corresponsal (...) que nin ellos mesmos pudieren creer nuna respuesta tan enorme»
  29. «Nueves disensiones na izquierda nacionalista vasca». Informaciones (7 de setiembre de 1977). Consultáu'l 19 de setiembre de 2012. «un acontecimientu qu'apinó estes divisiones foi la publicación d'un comunicáu conxuntu de Y.T.A militar y los grupos Bereciak de la caña políticu-militar criticando bien duramente a la direición de Y.I.A. (...) pa terminar asegurando que namái L.A.I.A. y H.A.S.I. pueden reivindicar les sigles K.A.S.»
  30. Patxo Unzueta/Javier Angulo (28 de febreru de 1979). «El País Vascu, ente la hexemonía, PNV-PSOE y los dos opciones abertzales». El País. Consultáu'l 1 de setiembre de 2012. «otros dos batalles parciales, pero de gran importancia, van llibrase nes urnes del País Vascu: (...) y la que va resolver cuál de los dos coaliciones de la izquierda abertzale (Herri Batasuna o Euskadiko Ezkerra) ye capaz de capitalizar l'heriedu políticu d'ETA»
  31. Igor Ahedo Gurrutxaga (2011). «Sindicatu LAB». Enciclopedia Vasca Auñamendi. Consultáu'l 27 d'agostu de 2012. «per un estrechu marxe, impónense los postulaos de los sectores allegaos a ETA-pm, de forma que LAB va decidir abandonar KES. A esti respectu, tien de sorrayase que l'ascendencia de los simpatizantes del sector polimili marcara la nacencia del sindicatu dende los sos oríxenes.»
  32. «Langile Abertzaleen Batzordeak». Gran Enciclopedia Navarra. Consultáu'l 27 d'agostu de 2012. «Nel II, trunfó la llinia pro-KES, lo que llevó a la radicalización política del sindicatu y al abandonu del mesmu per parte de dellos afiliaos qu'empobinaron la so vocación sindicalista escontra ELA-STV, ente ellos parte del secretariáu provincial; políticamente, el trunfadores atopábense en redol a la Mesa de Alsasua (darréu HB) y los derrotaos dirixir escontra Euskadiko Iraultzako Alderdia o EIA (anguaño EE).»
  33. Bustillo Kastrexana, 2007, pp. 6-8.
  34. Idoia Estornés Zubizarreta (2010). «Herri Batasuna. La mesa de Alsasua contra'l Preautonómico». Enciclopedia Vasca Auñamendi. Archiváu dende l'orixinal, el 5 d'ochobre de 2013. Consultáu'l 15 de setiembre de 2012. «se entabla la llucha pol poder dientro del periódicu "Egin" que, fundáu por miembros y cuentapartícipes pertenecientes a tola izquierda abertzale, va acabar siendo férreamente controláu por HB»
  35. Patxo Unzueta (18 de mayu de 1979). «Importantes diverxencies internes en Herri Batasuna». El País. Consultáu'l 4 de setiembre de 2012. «ETA militar ye contraria a la participación de los representantes electos de Herri Batasuna nes xuntes xenerales, diputaciones y Parllamentu Foral Navarro, a diferencia de ANV, ESB y LAIA»
  36. Patxo Unzueta (22 de mayu de 1980). «ANV pide autonomía dientro de Herri Batasuna». El País. Consultáu'l 1 de setiembre de 2012. «L'alderique plantegáu nel so día sobre esta cuestión nel senu de la coalición atayóse provisionalmente con un criteriu contrariu a la presencia nes corporaciones provinciales, quedando pindia d'un futuru alderique'l resolución respeuto al Parllamentu»
  37. Europa Press/El Mundo.es (8 de mayu de 2006). «L'ex etarra Soares Gamboa afirma qu'ETA y KES "siempres fueron lo mesmo"». El Mundo. Consultáu'l 13 de setiembre de 2012. «la que realmente dirixía les aiciones de la coordinadora abertzale yera ETA, yá que KES "siempres cumplía les sos direutives"»
  38. Egaña, 1996, p. 116.
  39. Maite Albiz (17 de xunetu de 1979). «Josu Aizpurúa, escoyíu secretariu xeneral de ANV». El País. Consultáu'l 13 de setiembre de 2012.
  40. Ander Landaburu (18 de marzu de 2008). «"Con esta ANV non puede dise nin a misa"». El País. Consultáu'l 1 de setiembre de 2012. «Lo qu'asocede entós ye que ANV, como partíu pequeñu de la izquierda nacionalista, nun foi capaz de superar una serie d'acontecimientos pola so propia debilidá. Xente de HASI y demás radicales entraron a sacu y apoderáronse del partíu y de les sos sigles.»
  41. Casanova y Asensio, 2006, p. 301.
  42. Javier Angulo (9 de marzu de 1979). «"Herri Batasuna ye la cristalización d'un nuevu movimientu patrióticu vascu, socialista y revolucionariu" [Entrevista con Francisco Letamendía]». El País. Consultáu'l 15 de setiembre de 2012. «Hai coincidencies, tantu al curtiu plazu, como a nivel estratéxicu, de los oxetivos que se plantegen ETA y HB. No que difieren una y otra ye que nós vamos tratar de consiguir los nuesos oxetivos per medios puramente pacíficos. Nós nun vamos tomar les armes.»
  43. Javier Angulo (21 d'agostu de 1979). «Herri Batasuna va defender l'astención "activa" nel referendu del Estatutu vascu». El País. Consultáu'l 1 de setiembre de 2012. «El representante de ESB, quien recordó qu'el so partíu taba pol «non al referendu», pero asumía l'astención decidida pol conxuntu de HB»
  44. Congresu de los Diputaos (2003). «Referendu sobre'l proyeutu d'Estatutu d'Autonomía pal País Vascu». Congresu de los Diputaos. Consultáu'l 1 de setiembre de 2012.
  45. Patxo Unzueta (27 d'ochobre de 1979). «Ciertu retrocesu de la vía radical nel eleutoráu vascu». El País. Consultáu'l 1 de setiembre de 2012. «Nes eleiciones municipales, l'astención foi n'Euskadi d'un 42%. Si a esi porcentaxe añede'l llográu polos partíos que, como HB, EMK y LKI, participaron entós y abstuviéronse agora, el nivel previsible d'astención asitiárase ente'l 53% y el 55%.»
  46. Patxo Unzueta (26 de setiembre de 1983). «La unanímidad preside'l segundu congresu de HASI, principal componente de Herri Batasuna». El País. Consultáu'l 26 d'agostu de 2012.
  47. «II Congresu de HASI (añu 1983)». Reproducíu en "Foru Comunista" (12 d'abril de 2012). Consultáu'l 18 de setiembre de 2012. «Reproducción d'entrevista con Santiago Brouard»
  48. Egaña, 1996, p. 392.
  49. Javier García (25 de payares de 1984). «Fallaron cuatro disparos a tres metros». El País. Consultáu'l 26 d'agostu de 2012. «Los dos asesinos, consideraos auténticos profesionales contrataos, fallaron a bien poca distancia del dirixente de HB cuatro disparos»
  50. Julio M. Lázaro (26 d'abril de 1995). «Supremu confirma les penes al asesín de Santiago Brouard». El País. Consultáu'l 26 d'agostu de 2012. «refuga la nulidá del procesu pol fechu de que l'asesinatu fora reivindicáu polos GAL y, sicasí, el xuiciu nun se viera na Audiencia Nacional»
  51. Javier García (25 de payares de 1984). «Brouard yera pieza clave na negociación con ETA». El País. Consultáu'l 26 d'agostu de 2012. «El papel d'intermediariu y decisivu interlocutor na negociación del Gobiernu con ETA del asesináu Santiago Brouard ye absolutamente acotáu por Jon Idígoras, quien precisa que "Santi foi un home verdaderamente comprometíu en buscar la paz n'Euskadi. Tomaba contactos con ETA y col Gobiernu pa buscar la negociación"»
  52. Patxo Unzueta (23 de payares de 1984). «Multitudinaria asistencia al entierru de Santiago Brouard». El País. Consultáu'l 26 d'agostu de 2012. «El llamamientu a la fuelga xeneral de toles fuercies políticu y sindical vasques en repulsa pol asesinatu, el pasáu martes del dirixente de Herri Batasuna Santiago Brouard llogró ayeri una amplia respuesta, comparable a la rexistrada tres l'asesinatu del senador socialista Enrique Cases»
  53. Tonia Etxarri (22 de payares de 1984). «HB piensa que l'atentáu "ye obra del aparatu parapolicial de la nueva democracia española"». El País. Consultáu'l 26 d'agostu de 2012. «El clima de baturiciu en diverses llocalidaes del País Vascu, incluyendo apedriadures a delles sedes del PSE-PSOE, reflexaben la tensión que s'alienda n'Euskadi tres l'asesinatu de Santiago Brouard. El lendakari, Carlos Garaikoetxea, qu'allegó al veloriu de la víctima, foi faltáu por un grupu de simpatizantes abertzales.»
  54. «Tres l'asesinatu d'un dirixente de Herri Batasuna, la situación nes provincies vasques faise esplosiva». ABC. 21 de payares de 1984. http://hemeroteca.abc.es/nav/Navigate.exe/hemeroteca/madrid/abc/1984/11/21/005.html. Consultáu 'l 17 d'avientu de 2012. «grupos de militantes de HB concentrar na Alamea de Recalde, onde taba la consulta de Brouard; cortaron el tráficu y coriaron berros contra'l Gobiernu y a favor de la banda terrorista ETA». 
  55. Egaña, 1996, pp. 391 y ss.
  56. Germán Yanke (21 de xineru de 2007). «fiel_1631031204775.html Batasuna, l'aparatu fiel». ABC. Consultáu'l 26 d'agostu de 2012. «En 1983 y 1987 queda palmariamente claro cuando'l partíu HASI, que forma parte de la coordinadora, pretende aldericar críticamente el documentu «Ponencia KES Bloque Dirixente» (nel qu'ETA tien el papel de dirixente del procesu»)»
  57. J. Pagola (19 de xunu de 2012). «Les "otres víctimes" de Hipercor». ABC. Consultáu'l 26 d'agostu de 2012. «Poco dempués de la matanza de Hipercor, que causó la muerte a 21 persones, ente elles dellos neños, y mancaes a más de 40, Txomin Ziluaga, entós secretariu xeneral de Hasi, el partíu sobre'l que se sofitaba Herri Batasuna, suxurió a ETA que se tomara unes vacaciones»»
  58. Redaición (22 d'avientu de 1987). «HASI, el nucleu duru de Herri Batasuna, redefinió nel so congresu'l papel futuru d'ETA». La Vanguardia. Consultáu'l 26 d'agostu de 2012. «Les crítiques formulaes por Txomin Ziluaga —siempres nel ámbitu internu de HASI y ensin que l'asuntu tescendiera a la opinión pública— sentaron mal nos destinatarios de les mesmes y nel sector más duru del propiu partíu»
  59. «El fundador de HB que s'atrevió a ser críticu con ETA». El Corréu (24 d'ochobre de 2012). Consultáu'l 17 d'avientu de 2012.
  60. El País (30 d'abril de 1988). «El principal partíu de HB espulsa a dirixentes que criticaron a ETA». El País. Consultáu'l 26 d'agostu de 2012. «Les crítiques al atentáu de Hipercor arramaes por Txomin Ziluaga nuna asamblea de HASI celebrada en xunu del pasáu añu foi unu de los elementos utilizaos polos sos oponentes pa llograr el so descreitu políticu nel conxuntu de HB y d'ETA»
  61. Victorino Ruiz de Azua (30 d'abril de 1988). «El bracéu pol control de Herri Batasuna remata con una depuración nel so principal partíu». El País. Consultáu'l 26 d'agostu de 2012. «Ziluaga y los sos compañeros de la direición saliente defendíen nel senu de KES (Coordinadora Abertzale Socialista) una concepción marxista-leninista clásica. Según esta corriente, la direición política de HB y de la mesma coordinadora, integrada por ETA, HASI y otres organizaciones menores, correspondería al partíu. La pretensión de dirixir políticamente ETA y HB amenó rocees en dambes organizaciones.»
  62. Redaición (29 d'abril de 1988). «Txomin Ziluaga foi espulsáu de HASI pol sector duru del partíu». La Vanguardia. Consultáu'l 26 d'agostu de 2012. «A raigañu del congresu, Txomin Ziluaga sumió de la vida pública por completu»
  63. Zuloaga, J.M.; Olave, C. (30 d'abril de 1988). «ETA obliga a HB a atayar la so crisis cola espulsión de Ziloaga y la so banda de los cinco». ABC. http://hemeroteca.abc.es/nav/Navigate.exe/hemeroteca/madrid/abc/1988/04/30/015.html. Consultáu 'l 17 d'avientu de 2012. «"(...) la organización tuvo que vetar felicidá práutica porque asemeyáu llastre yera inaceptable pa faer nuevos progresos"». 
  64. Tonia Etxarri (1 de marzu de 1989). «El principal partíu de HB reconoz que realizó una purga de más de 100 militantes». El País. Consultáu'l 26 d'agostu de 2012. «La pretensión de Txomin Ziluaga nel congresu d'avientu de 1987 de convertir a HASI nel nucleu de la direición política de Herri Batasuna y del restu d'organizaciones integraes nel bloqie KES, topetó colos otros sectores d'el treme abertzale. Ente otres razones, esa propuesta ponía en cuestión la direición política que vieno desempeñando ETA en rellación a toles organizaciones qu'integren el bloque KES y Herri Batasuna.»
  65. El País (23 d'avientu de 1987). «ETA impunxo la nueva direición del principal partíu de HB». El País. Consultáu'l 26 d'agostu de 2012. «ante la imposibilidá de llegar a alcuerdu dalgunu ente los casi 400 delegaos al congresu, una delegación treslladar al sur de Francia con oxetu d'entrar en contautu direutu cola direición d'ETA, qu'aprobó l'escabezamientu de la direición saliente y el vetu a dalgunos de los sos miembros»
  66. Redaición (1 de marzu de 1989). «HASI depuró nel so últimu congresu a tola vieya direutiva por intentar configuralo como un partíu». La Vanguardia. Consultáu'l 26 d'agostu de 2012.
  67. Zuloaga, J.M.; Olave, Carlos (29 de febreru de 1988). «ETA refugó dos propuestes de HASI que plantegaben cesiones sobrer presos y Navarra». ABC. http://hemeroteca.abc.es/nav/Navigate.exe/hemeroteca/madrid/abc/1988/02/29/015.html. Consultáu 'l 17 d'avientu de 2012. 
  68. J.Z. (12 d'abril de 1988). «HB pretende crear un exércitu popular vascu dempués de les conversaciones Gobierno-ETA». ABC:  p. 19. http://hemeroteca.abc.es/nav/Navigate.exe/hemeroteca/madrid/abc/1988/04/12/019.html. Consultáu 'l 17 d'avientu de 2012. 
  69. Tribunal Supremu d'España (27 de marzu de 2003). «Sentencia d'illegalización de los partíos políticos Herri Batasuna, Euskal Herritarrok y Batasuna». El Mundo. Consultáu'l 17 d'avientu de 2012. «Declaramos la illegalidá de los partíos políticos demandaos, esto ye, de Herri Batasuna...»
  70. Aurora Intxausti (25 d'abril de 1991). «La mocedá vasca pierde conciencia nacionalista, según el partíu HASI». El País. Consultáu'l 26 d'agostu de 2012. «Cree HASI que los mozos vascos adoptaron modelos que son ayenos a la especificidá nacional d'Euskadi»
  71. Pedro Gorospe (25 de payares de 1991). «La reestructuración de la redolada d'ETA provoca la disolución del partíu HASI». El País. Consultáu'l 26 d'agostu de 2012. «A partir de la so disolución, KES va tar formada por ETA, ASK (movimientos sociales), el sindicatu LAB, y les organizaciones xuvenil (Jarraí) y feminista (Egizan). En HB, al sumir HASI, unu de los partíos participantes na Mesa Nacional al pie de Aición Nacionalista Vasca, va ser KES direutamente la que llamada a ocupar el so llugar.»
  72. Redaición y percancies (25 de payares de 1991). «KES intenta la marxinación de los sectores radicales cercanos a ETA». La Vanguardia. Consultáu'l 26 d'agostu de 2012. «La Koordinadora Abertzale Sozialista (KES), qu'arrexunta a numberoses organizaciones de la izquierda radical vasca, entré elles a ETA, estudia anguaño la desapaición de la estructura del partíu Hasi»
  73. Gaizka Fernández Soldevilla (2009). Universidad del País Vascu (ed.): «Ellos y nós. El cume de Chiberta y otros intentos de crear un frente abertzale na Transición.». Historia del presente, nº 13 páxs. 97-132. Consultáu'l 18 de setiembre de 2012. «en septiembre de 1974, ETA fraccionar en dos nueves organizaciones. Per un sitiu ETAm (ETA militar), so la direición de José Miguel Beñaran (Argala). Los sos activistes, conocíos como milis, dicíen pasar a convertise na vanguardia revolucionaria» con dedicación esclusiva a la llucha armada». Por tanto, ETAm se automarginaba oficialmente de la llucha política, que tenía de quedar en manes de «los grupos obreru y popular independentistes»»
  74. Percancies (19 de febreru de 1992). «El partíu HASI eslleir ya intégrase nel bloque KES». La Vanguardia. Consultáu'l 26 d'agostu de 2012.
  75. «HASI integrar en HB: "Los mesmos perros, con distintos collares"». ABC. 19 de febreru de 1992. http://hemeroteca.abc.es/nav/Navigate.exe/hemeroteca/madrid/abc/1992/02/19/023.html. Consultáu 'l 17 d'avientu de 2012. 
  76. Victorino Ruiz de Azua (30 d'abril de 1988). «El bracéu pol control de Herri Batasuna remata con una depuración nel so principal partíu». El País. Consultáu'l 22 de setiembre de 2012. «"Pa nós HASI tamién ye una organización clandestina, enterámonos de munches de les sos coses polos periódicos" señaló un representante de Herri Batasuna»

Bibliografía utilizadaEditar

Enllaces esternosEditar