Tyrone Power, Sr.

Frederick Tyrone Edmond Power (2 de mayu de 186923 d'avientu de 1931) foi un actor teatral y cinematográfico estauxunidense, anque d'orixe británicu, qu'actuó sol nome artísticu de Tyrone Power.

Tyrone Power, Sr.35mm film frames.svg
Tyronepower.jpg
Vida
Nacimientu

Londres2  de mayu de 1869

[1]
Nacionalidá Bandera de Estaos Xuníos d'América Estaos Xuníos
Llingua materna inglés
Muerte

Los Angeles23  d'avientu de 1931

[1] (62 años)
Causa de la muerte infartu de miocardiu
Familia
Padre Harold Power
Madre Ethel Lavenu
Casáu con Patia Power
Edith Crane (en) Traducir  (19 setiembre 1898 -  3 xineru 1912)
Fíos/es
Hermanos/es
Estudios
Estudios Dover College (en) Traducir
Hampton School (en) Traducir
Llingües falaes inglés
Oficiu actor, actor de teatruactor de cine
IMDb nm0694362
Cambiar los datos en Wikidata

Primeros añosEditar

Nacíu en Londres, Inglaterra, los sos padres yeren Harold Littledale Power y Ethel Lavenu. Antes de casase, el so padre trabayara como cantante y actor, destacando la so participación na producción de la obra d'Edmund Yates "Invitations", representada nel Egyptian Hall de Londres ente 1862 y 1863. Darréu'l so padre dedicar al comerciu de vinos y a la minería en collaboración col so hermanu Frederick Power. El padre de Power yera'l fíu menor del actor irlandés Tyrone Power (1795-1841), de quien el so fíu, el so nietu y el so bisnietu tomaron el nome artísticu. La so madre, Ethel Lavenu, yera tamién actriz y tercer fía del direutor y compositor Lewis Henry Lavenu.

Frederick Power, como yera entós conocíu, estudió na Hampton School y nel Dover College col so hermanu George, que más palantre-y acompañaría nuna xira polos Estaos Xuníos col nome artísticu de Littledale Power. En 1883, con 14 años d'edá, foi unviáu d'Inglaterra a Florida polos sos padres p'aprender a trabayar con cítricos.

CarreraEditar

TeatruEditar

Tres un par d'años, Power dexó'l trabayu agrícola y xunióse a una compañía teatral en San Agustín (Florida), debutando nel papel de Gibson na obra de Charles Hawtrey The Private Secretary, el 29 de payares de 1886, con 17 años d'edá. Power, de manera constante, foi afirmándose na interpretación de papeles d'importancia, principalmente n'obres de William Shakespeare. En 1899 foi escoyíu pa trabayar na compañía de Minnie Maddern Fiske xuntu al actor Maurice Barrymore. En 1902 Power volvió collaborar con Fiske en Mary of Magdala, y al añu siguiente actuó con Edgar Selwyn en Ulysses. Power tamién tuvo papeles nuna representación llevada a cabu en 1904 de la obra de Julia Marlowe When Knighthood Was in Flower.

En 1908 Power tuvo'l que quiciabes foi'l so mayor ésitu teatral, actuando en The Servant in the House. La producción representóse 80 vegaes nel primer semestre de 1908, y otres 48 a finales d'esi añu. Tres esti ésitu, actuó nunes poques más producciones orixinales, como foi'l casu de Chu Chin Chow y The Wandering Jew. El restu de la so carrera teatral nos años de la Primer Guerra Mundial consistió en representaciones d'obres clásiques y populares como les de Shakespere El mercader de Venecia y Xuliu César, Diplomacy y The Rivals. En 1922 foi'l Rei Claudio na producción que John Barrymore fixo de Hamlet.

CineEditar

Tres unos bien prósperos 30 años como actor teatral y participando en xires per tol mundu, Power pasar al cine mudu en 1914. Anque primeramente interpretaba al primer personaxe masculín nos sos filmes, llueu foi escoyíu pa papeles de malváu, lo cual cumplió con ésitu. En 1916 Power fixo un primer papel en Where Are My Children?, una película sobre'l control de natalidá y sobre temes sociales dirixida pola pionera direutora Lois Weber y el so home, Phillips Smalley. Esi mesmu añu Power actuó nun filme de Selig Polyscope Company tituláu John Needham's Double, y en 1921 el productor William Fox dio-y un papel d'importancia en Footfalls (1921).

Tamién en 1921, Power actuó na película de D. W. Griffith Dream Street na cual utilizóse'l sistema esperimental de sincronización de soníu Photokinema. En 1924 participó na suntuosa Janice Meredith, una producción de William Randolph Hearst interpretada por Marion Davies, y en 1925 trabayó nun filme tituláu The Red Kimona, producíu y parcialmente escritu por Dorothy Davenport, vilba de Wallace Reid.

El so últimu papel llegó en 1930, el del malváu Red Flack na película de Raoul Walsh The Big Trail, con John Wayne como protagonista, y que foi la primera y única ocasión en que Power actuó nel cine sonoru. En 1931 Power preparar pa rodar una versión sonora de The Miracle Man, que fuera una gran ésitu del cine mudu en 1919 de la mano de Lon Chaney. Rodárense unes poques escenes del filme, cuando Tyrone Power finó en Los Angeles, California, por causa de un infartu agudu de miocardiu en brazos del so fíu de 17 años d'edá. L'actor tenía 62 años. El so papel en The Miracle Man pasó a ser interpretáu pol veteranu actor Hobart Bosworth.

Actuaciones teatralesEditar

Producción Producción Compañía, Feches
The Private Secretary
Charles Hawtrey
Gibson El so debú, el 29 de payares de 1886, cola compañía de repertoriu de San Agustín (Florida)
Saratoga
Bronson Howard
L'honorable William Carter Nel Mechanics' Institute de Saint John (Nueva Brunswick), Huebner-Holmes Co., 22 de xunu de 1888
The Texan
Tyrone Power, Sr.
William Plainleigh Nel Opera House de Saint John (Nueva Brunswick) y nel Masonic Hall en Chatham y Newcastle, dambes poblaciones de Nueva Brunswick, compañía propia, xunu de 1893, y nel Teatru Princess de Londres en xunu de 1894
The Two Roses
James Albery
Digby Grant Nel Opera House de Saint John (Nueva Brunswick), compañía propia, xunu de 1893
Betsy Adolphus Nel Opera House de Saint John (Nueva Brunswick), compañía propia, xunu de 1893
The Sins of the Fathers
W. Lestocq
Sir Roger Walvernby & Norman Vernley Nel Opera House de Saint John (Nueva Brunswick), compañía propia, xunu de 1893
Guy Mannering
Walter Scott
Dominie Sampson Estrenada en Montreal, Compañía Fanny Janauschek, escontra 1888-1891
The School for Scandal
Richard Brinsley Sheridan
Sir Oliver Surface Augustin Daly players, 1891
The Magistrate
Arthur Wing Pinero
Posket Augustin Daly players, escontra 1891-1898
The Cabinet Minister'
Arthur Wing Pinero
Brooke Twombley Augustin Daly players, escontra 1891-1898
The Foresters
Alfred Tennyson
Much the Miller Augustin Daly players, escontra 1891-1898
Como gustéis
William Shakespeare
Frederick Augustin Daly players, escontra 1891-1898
Trabayos d'amor perdíu
William Shakespeare
Holofernes Augustin Daly players, escontra 1891-1898
Much Ado About Nothing
William Shakespeare
Antonio Augustin Daly players, escontra 1891-1898
La fierecilla domada
William Shakespeare
Christopher Sly Augustin Daly players, escontra 1891-1898, y con compañía propia n'Australia y Nueva Zelanda en 1900-1902
La torbonada
William Shakespeare
Caliban Augustin Daly players, escontra 1891-1898
Les allegres comadres de Windsor
William Shakespeare
Dueñu de Garter Inn Augustin Daly players, escontra 1891-1898
Magda
Hermann Sudermann
- Compañía de Minnie Maddern Fiske, década de 1890
Frou-Frou
Henri Meilhac, Ludovic Halévy
- Compañía de Minnie Maddern Fiske, década de 1890
Becky Sharp
Dramatización de Langdon Mitchell de la novela de William Makepeace Thackeray La feria de les vanidaes
Lord Steyne Compañía de Minnie Maddern Fiske, Teatru Fifth Avenue, 12 de setiembre-avientu de 1899, 116 funciones
Tess of the D'Urbervilles
Dramatización de la novela de Thomas Hardy
- Xira por Australia y Nueva Zelanda 1900-1902
Trilby
Dramatización de la novela de George du Maurier
- Xira por Australia y Nueva Zelanda 1900-1902
Our Boys
Henry James Byron
- Xira por Australia y Nueva Zelanda 1900-1902
The Only Way
Dramatización de la novela de Charles Dickens Hestoria de dos ciudaes
- Xira por Australia y Nueva Zelanda 1900-1902
El mercader de Venecia
William Shakespeare
Bassanio Nel Teatru Lyceum de Londres, con Henry Irving y Ellen Terry, xunu y juio de 1902
Mary of Magdala
William Winter
Judas Iscariote Compañía de Minnie Maddern Fiske, Teatru Manhattan, payares de 1902, 105 funciones
Ulysses
Stephen Phillips
Ulysses Nel Teatru Garden de Nueva York, 14 de setiembre-payares de 1903, 65 funciones
Ingomar
Maria Lovell
Ingomar Nel Teatru Empire Theatre, circuitu de Broadway, 16 de mayu de 1904
Yvette
Adautación del llibru de Pierre Berton
- Nel Teatru Knickerbocker, circuitu de Broadway, 13 de mayu de 1904
When Knighthood Was in Flower
Adautación de la obra de Charles Major
The Princess Nel Teatru Empire, Broadway, mayu de 1904, 16 funciones
Adrea
David Belasco
- Teatru Belasco, 1 de xineru – 26 d'abril de 1905, 123 funciones
The Redskin
Donald MacLaren
Lonawanda Teatru Liberty, Nueva York, 3 de xineru – marzu de 1906, 26 funciones
The Strength of the Weak
Alice M. Smith, Charlotte Thompson
- Teatru Liberty, Nueva York, 17 d'abril – mayu de 1906
The Christian Pilgrim
James MacArthur
Apollyon, Beelzebub, Giant Despair, Lord Hategood Teatru Liberty, Nueva York, payares de 1907, 14 funciones
The Servant in the House
Charles Rann Kennedy
Robert Smith Teatru Savoy, 23 de marzu – 1 de xunu de 1908, 80 funciones, 19 d'ochobre-payares de 1908, 48 funciones
Thais
Anatole France, adautación de Paul Wilstach
- Teatru Criterion, 14 de marzu-abril de 1911, 31 funciones

"Julius Caesar", Marcus Brutus, una actuación pa 40.000 espectadores en Beachwood Canyon, Hollywood, mayu de 1916

Xuliu César
William Shakespeare
Marcus Brutus Teatru Lyric, Londres, 4 de payares-avientu de 1912, 32 funciones
Chu Chin Chow
Oscar Asche
Abu Hasan Estrenu USA nel Manhattan Opera House, 22 d'ochobre de 1917, darréu representada nel Teatru Century, 14 de xineru-abril 1918, 208 funciones
The Little Brother
Milton Goldsmith, Benedict James
- Teatru Belmont, 25 de payares de 1918-marzu de 1919, 120 funciones
The Wandering Jew
Ernest Temple Thurston
Mathathias, The Unknown Knight, Matteo Battadio, Matteos Battadios Teatru Knickerbocker, estreno'l 26 d'ochobre de 1921
The Rivals
Richard Brinsley Sheridan
Sir Anthony Absolute Teatru Empire, esgtreno el 5 de xunu de 1922
Hamlet
William Shakespeare
Claudio, Rei de Dinamarca Teatru Sam H. Harris, 16 de payares de 1922-febreru de 1923, 101 funciones
Venus
Rachel Crothers
- Teatru Masque, 26 d'avientu de 1927-xineru de 1928, 8 funciones
Diplomacy
Victorien Sardou
- Teatru Erlanger, 28 de mayu-xunetu de 1928, 40 funciones
The Unknown Warrior
Paul Raynal
Home vieyu Teatru Charles Hopkins, 29 d'ochobre-payares de 1928, 8 funciones
El mercader de Venecia
William Shakespeare
Duque de Venecia Teatru Royale, estreno'l 16 de payares de 1931, 8 funciones

FilmografíaEditar

Añu Títulu Papel Observaciones
1914 Aristocracy Jefferson Stockton
1915 A Texas Steer Maverick Brander
1915 Sweet Alyssum Roanoke Brooks
1916 The Devil-in-Chief -
1916 Thou Shalt Not Covet I, o l'héroe
1916 John Needham's Double Lord John Needham/Joseph Norbury
1916 Where Are My Children? Fiscal de Distritu Richard Walton
1916 The Eye of God Olaf
1917 The Planter Ludwig Hertzer
1917 Lorelei of the Sea Paul Otros títulos: A Modern Lorelei
The Lorelei, Sirens of the Sea
1917 National Red Cross Pageant Servia
1919 The Mad Woman -
1920 The Great Shadow Jim McDonald
1921 Dream Street Predicador
1921 The Black Panther's Cub Conde Boris Orliff
1921 Footfalls Hiram Scudder
1923 Fury Capitán Leyton
1923 The Truth About Wives Howard Hendricks
1923 Bright Lights of Broadway John Kirk
1923 Wife in Name Only Dornham
1923 The Daring Years James LaMotte
1923 The Day of Faith Michael Anstell
1924 Damaged Hearts Sandy
1924 The Lone Wolf Bannon
1924 Trouping with Ellen Mr. Llewellyn
1924 The Story Without a Name Drakma Otru títulu: Without Warning (USA)
1924 For Another Woman -
1924 Greater Than Marriage Padre
1924 Janice Meredith Lord Cornwallis Otru títulu: The Beautiful Rebel
1924 The Law and the Lady John Langley Sr.
1925 The Wanderer Jesse
1925 Where Was I? George Stone
1925 A Regular Fellow Rei
1925 The Red Kimona Padre de Gabrielle Otru títulu: Red Kimona
Red Kimono (USA)
1925 Braveheart Standing Rock
1925 Bride of the Storm Jacob Kroon
1926 The Test of Donald Norton John Corrigal
1926 Out of the Storm Mr. Lawrence
1926 Hands Across the Border John Drake
1927 The Elegy Sirviente de Satán
1930 The Big Trail Red Flack

ReferenciesEditar

ReferenciesEditar

  1. 1,0 1,1 Afirmao en: SNAC. Identificador SNAC Ark: w6vm5czs. Apaez como: Tyrone Power, Sr.. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: inglés.

Enllaces esternosEditar