Abrir el menú principal

Raoul Walsh (Albert Edward Walsh: Nueva York, 11 de marzu de 1887 - Simi Valley, de California, 31 d'avientu de 1980) foi un direutor de cine estauxunidense. A lo llargo de la so trayeutoria, dirixó más d'un centenar de películes de los xéneros más diversos, anque destacó sobremanera como direutor de películes d'aventures.

Raoul Walsh35mm film frames.svg
Nation walsh.jpg
Fotograma de The Birth of a Nation (1915):
Raoul Walsh nel papel de John Wilkes Booth.
Vida
Nacimientu Manhattan11  de marzu de 1887
Nacionalidá Bandera de Estaos Xuníos d'América Estaos Xuníos
Fallecimientu Simi Valley Traducir31 d'avientu de 1980 (93 años)
Sepultura Simi Valley Traducir
Causa de la muerte enfermedá cardiovascular
Familia
Casáu/ada con Miriam Cooper  (1916 -  1926)
Estudios
Llingües inglés
Oficiu
Oficiu direutor de cine, actor, guionista, actor de cine y productor de cine
IMDb nm0909825
Cambiar los datos en Wikidata

La so carreraEditar

Yera fíu de padre irlandés y de madre española. Como'l so contemporaneu Howard Hawks, Walsh yera conocíu por "nun dexar enxamás que la realidá estropiara una bona hestoria" y asina Leonard Maltin describió l'autobiografía en que describió la so propia vida como una ficción risondera con eventualmente delles concesiones a la verdá». Con éses anque cunta qu'a finales de la década de 1870 el so padre Thomas Walsh vieno a los Estaos Xuníos emigráu en compañía de tres hermanos dende la so tierra natal, Irlanda, nun paez qu'haya qu'emprestar enforma creitu a la so afirmación de que lo fixeron al fugase de la prisión onde taben zarraos polos ingleses por actividaes subversives nin tampoco a la de que Raoul foi marineru en Cuba, vaqueru del Oeste y trabayador nun circu; estos cuentos chinos recuerden a los que munchu direutores de Hollywood cuntaben entós sobre los sos oríxenes, por casu Michael Curtiz: maraviar non solo yera bonu pal negociu, sinón el negociu mesmu.[1]

Lo cierto ye que l'inquietu Raoul Walsh tuvo una infancia feliz en Nueva York, onde foi amigu de la pernomada familia actoral Barrymore: John Barrymore recordó pasar enforma tiempu lleendo na biblioteca de la familia Walsh na so mocedá. Walsh estudió nel Seton Hall College, una prestixosa universidá católica de Nueva York, y en 1909 empezó la so carrera nel mundu del espectáculu como actor de teatru (el so hermanu George Walsh foi tamién actor ya introducir nesa esfera); asistió a un cursu d'arte dramático con Paul Armstrong y foi un fondu conocedor de la obra de Shakespeare. Rápido convirtióse n'intérprete cinematográficu, al treslladase a Hollywood en Los Angeles. La so carrera cinematográfica tuvo entós venceyada a una de les primeres firmes norteamericanes, la Biograph Company, onde debutó como actor a les órdenes de David W. Griffith.

Cine muduEditar

En 1912 debutó na direición, cola película Life of Villa, na qu'el revolucionariu mexicanu Panchu Villa interpretar a sigo mesmu. Poco dempués dirixó una secuencia d'otru filme bien similar, La vida del xeneral Villa; esta vegada, el personaxe de Panchu Villa foi interpretáu por Walsh.

En 1914 empezó a trabayar como asistente de direición de D.W. Griffith, ya interpretó el papel del asesín de Lincoln nel clásicu The Birth of a Nation (1915). Siguió con él inclusive dempués d'estrenar como direutor en 1916 His return ("La so torna"). El so trabayu con Griffith llamó l'atención de la Fox Film Company (futura 20th Century Fox), que lo contrató esi mesmu añu. Mientres la so dómina nel cine mudu, Walsh solía escribir los guiones de les sos películes, y de cutiu actuaba tamién nelles como protagonista. Per esos años sirvió como oficial nel exércitu d'Estaos Xuníos mientres la Primer Guerra Mundial.

Raoul Walsh contraxo matrimoniu en 1916, con Miriam Cooper, actriz habitual de Griffith en títulos como Intolerancia, cola qu'adoptó a dos fíos, antes de divorciase diez años más tarde. Darréu taría xuníu a Lorraine Miller y Mary Simpson, ayenes al mundu del cine.[2]

Destaquen ente les sos obres d'esta dómina una de les primeres películes de gángsters de la hestoria del cine, Regeneration (1915), según una obra maestra indiscutible, la innovadora y espectacular El lladrón de Bagdag (1924), interpretada por Douglas Fairbanks y Anna May Wong, qu'algamó un enorme ésitu pol so desbordante fantasía y la so imaxinativa escenografía, cercana dacuando al espresionismu del cine alemán. La película, amás, esperimentaba con el color tintando dalgunes de les sos escenes. Abondo insólita na so filmografía, polo xeneral consagrada al cine d'aición, ye Evangeline (1919), basada nun poema de Longfellow, unu de los pocos filmes de la so producción con pretensiones artístiques y que nun tuvo demasiao ésitu de públicu, tou lo contrario que la so comedia romántica What Price Glory? (1926), unu de los sos grandes ésitos. Por desgracia, munches de les sos películes mudes perdiéronse irremisiblemente.

Cine sonoruEditar

 
Raoul Walsh llee'l periódicu col guionista Laurence Stallings (27 d'ochobre de 1918), al que tuvieron que toyer una pierna al ser mancáu na I Guerra Mundial

Walsh foi unu de los 36 profesionales de la pantalla qu'en 1927 fundaron l'Academia d'Artes y Ciencies Cinematográfiques de Hollywood xuntu con colegues como Cecil B. DeMille, actores como Harold Lloyd y Mary Pickford y productores como Jack Warner y Irving Thalberg. El so primer filme sonoru foi El mundu al aviesu, comedia musical con Victor McLaglen. Nos primeros díes del sonoru dirixó pa la Fox el primera western faláu, Nel vieyu Arizona (In Old Arizona, 1929), pero perdió un güeyu cuando una llebre cruciar nel so camín mientres conducía buscando localizaciones pa los esteriores de la película peles carreteres de California; el filme tuvo que terminalo Irving Cummings. Esto dio al traste cola so carrera d'actor y yá entós tuvo que consagrase n'esclusiva a la direición y el guión. Poco dempués dirixó, nel espectacular western históricu La gran xornada (The Big Trail, 1930), a un entós desconocíu Marion Morrison, a quien Walsh camudó'l so nome pol de John Wayne.

Siguió trabayando pa la Fox hasta 1935, y pasó depués un curtiu periodu na Paramount, hasta 1939, añu en que foi contratáu por Warner Brothers, productora na que permanecería hasta 1953 y cola que rodaría munches de les sos obres más recordaes, ente elles dellos clásicos del cine de gángsters, como Los violentos años venti (1939), L'últimu abelugu (High Sierra, 1942) y En caldia (1949), la primera y la tercera protagonizaes por James Cagney y la segunda por Humprey Bogart y Día Lupino.

Tamién destacó nel western con obres maestres como Escorríu (Pursued, 1947); Xuntos hasta la muerte (Coloráu territory, 1949)), Camín de la forca (Along the Great Estrema, 1951); Tambores alloñaos (Distant Drums, 1951), que'l so papel principal interpretar Gary Cooper; Los implacables (The tall men, 1955) y, precediendo a toes estes, una aparente película d'aventures qu'en realidá ye una revisión histórica y desmitificadora sobre la figura del xeneral Custer: Morrieron coles botes puestes (They died with their boots on, 1941) protagonizada por Errol Flynn y onde el presuntu héroe apaez como un mozu ignorante, ambiciosu y allocáu.

Yá na década de 1950, Walsh dirixó dos películes d'aventures marines protagonizaes por Gregory Peck, Captain Horatio Hornblower (1951) y El mundu nes sos manes (The World in His Arms, 1952).

Tres expirar el so contratu cola Warner, Walsh siguió dirixiendo películes, ente elles trés con Clark Gable: les yá citada The Tall Men (1955), Un rei pa cuatro reines (The King and Four Queens, 1956) y La esclava llibre (Band of angels, 1957). Hai qu'añedir Los desnudos y los muertos (The Naked and the Dead, 1958), basada na novela sobre la 2ª Guerra de Norman Mailer; dalgunos consideren que la so segunda parte, yá nel frente, llega a los niveles del so gran filme bélicu, Oxetivu Birmania.[3]

Retirar en 1964, en rodando'l so últimu filme, Una trompeta alloñada (A Distant Trumpet, 1964).

Walsh llanzó la carrera del actor Rock Hudson en Escuadrón de combate (1948) amás de la de John Wayne y fora de la so importante obra cinematográfica compunxo dos llibros: la novela picaresca La roxura de los xustos (1972) y un llibru d'alcordances o autobiografía, Each man in his time ("Cada home nel so tiempu", o "Mediu sieglu en Hollywood", según la traducción del editor francés, 1974).

EstiluEditar

Nel cine de Walsh destaquen les sos grandes virtúes narratives: sabe llevar l'aición como naide; otra de les sos virtúes ye la concisión: ye capaz d'ufiertar toles posibilidaes d'una situación nun mínimu de planos y secuencies. Walsh cultivó tamién la música y la pintura y foi un habitual collaborador nos guiones que dirixía. Pa torgar que modificaren los sos montaxes rodaba poques tomes.

Filmografía selectaEditar

  • The Pseudo Prodigal (1913), entamu como direutor (curtiumetraxe)
  • The Life of Xeneral Villa (1914)
  • Regeneration (1915)
  • Peer Gynt (1915)
  • Carmen (1915), con Theda Bara.
  • The serpent (1916)
  • The Honor System (1916)
  • Pillars of Society (1916)
  • The Serpent (1917)
  • The Silent Lie (1917)
  • Betrayed (1917)
  • The Conqueror (1917)
  • This is the Life (1917)
  • The Pride of New Noyk (1917)
  • The Woman and the Law (1918), con Jack Connors, Miriam Cooper y Peggy Hopkins Joyce.
  • The Prussian Cur (1918)
  • On the Jump (1918), A saltu mata
  • Every's Mother Don (1918)
  • I'll say so (1918), Dicir yo.
  • Evangeline (1919)
  • Should a Husban Forgive? (1919).
  • The Strongest (1920)
  • The Deep Purple (1920)
  • From now on (1920), D'equí p'arriba.
  • The Oath (1921)
  • Serenade (1921)
  • Kindred of the Dust (1922)
  • Lost and found (1923)
  • Rosita (1923)
  • El lladrón de Bagdag (The Thief of Bagdag, 1924, producida y protagonizada por Douglas Fairbanks)
  • East of Suez (1925), La dama d'Oriente
  • The Spaniard (1925)
  • The Wanderer (1925)
  • The Lucky Lady (1926)
  • The Lady of the Harem (1926)
  • The Spaniard (1926)
  • What Price Glory? (1926), la so película muda de mayor ecu.
  • The Monkey Talks (1927)
  • Loves of Carmen (1927), Los amores de Carmen
  • Sadie Thompson (1928), nel qu'actúa Gloria Swanson
  • The Red Dance (1928).
  • Me Gangster (1928).
  • In Old Arizona (1929), Nel vieyu Arizona, sonora *

The Cock-Eyed World (1929), El mundu al aviesu

The Yellow Ticket (1931), El carné mariellu, con Lionel Barrymore y Laurence Olivier

Every night by eight (1935), A los ocho en puntu.

They Died with Their Boots On (1941), Morrieron coles botes puestes, con Errol Flynn y Olivia de Havilland

ReferenciesEditar

  1. Les discutibles afirmaciones de la so autobiografía son estes: conoció de neñu a numberoses celebridaes, ente elles al escritor Mark Twain, al actor Edwin Booth, hermanu de John Wilkes Booth (asesín del presidente Abraham Lincoln) y al boxeador John L. Sullivan, campeón del mundu de pesos pesaos. Raoul Walsh pudo vivir al amparu del so Padre, xefe d'un taller de moda masculina, pero prefirió, d'adolescente, partir pa Cuba nun pequeñu barcu del so tíu y tornar a Texas p'aprender l'oficiu de vaqueru. La vida de Raoul Walsh -que France Presse alza al altor de les llexendaries figures de John Ford y de John Wayne- foi dende entós una aventura nel sentíu más lliteral del términu. Pocos homes pueden vanagloriarse de carecer un naufraxu, domar caballos selvaxes, llevar nos sos brazos la cabeza d'un degolláu, asistir a un médicu de práutiques turbies, percorrer Méxicu al llau de Panchu Villa y del so exércitu, atopase con Hitler y ser nomáu hermanu de sangre de la tribu india de los navajos. http://elpais.com/diariu/1981/01/03/cultura/347324409_850215.html
  2. http://decine21.com/biografias/raoul-walsh-60356
  3. J. M. Latorre (coord.), Raoul Walsh, Nosferatu, 2008

Enllaces esternosEditar