Abrir el menú principal

Wendy Margaret Hiller, DBE (15  d'agostu de 1912Stockport - 14  de mayu de 2003Beaconsfield Traducir) foi una distinguida actriz teatral y cinematográfica inglesa. Ganadora d'un Óscar, esfrutó d'una carrera interpretativa variada que duró casi sesenta años. A pesar de les sos notables actuaciones pal cine, ella escoyó principalmente ser actriz de teatru.

Wendy Hiller
Wendy Hiller in Sailor of the King.jpg
Vida
Nacimientu Stockport15  d'agostu de 1912
Nacionalidá Bandera del Reinu Xuníu Reinu Xuníu
Fallecimientu

Beaconsfield Traducir14  de mayu de 2003

(90 años)
Familia
Casáu/ada con Ronald Gow  (1937 -  1993)
Oficiu
Oficiu actriz, actriz de teatru y actriz de cine
Premios
Nominaciones
IMDb nm0384908
Cambiar los datos en Wikidata

BiografíaEditar

Nacida en Bramhall, Stockport, condáu de Cheshire, yera fía de Frank Watkin Hiller, un fabricante d'algodón de Mánchester, y de Marie Stone. Hiller empezó la so carrera profesional como actriz teatral en Mánchester nos entamos de la década de 1930. El so primer ésitu llegó cola so interpretación de Sally Hardcastle na versión teatral de Love on the Dole en 1934. La obra tuvo un ésitu enorme, y fixo una xira per Inglaterra. Con esta obra debutó nel círculu teatral del West End londinense, representándose en 1935 nel Teatru Garrick. Casar col so autor, el dramaturgu Ronald Gow, quince años mayor qu'ella, en 1937. A principios de los años cuarenta la pareya treslladar a Beaconsfield, Buckinghamshire, onde tuvieron dos fíos, Ann (1939 – 2006) y Anthony (1942), y vivieron xuntos na casa llamada "Spindles" hasta la muerte de Gow en 1993.

A pesar d'una carrera profesional bien ocupada, tola so vida tuvo interesada nel sofitu a los mozos actores, sofitando a sociedaes teatrales locales,[1] según presidiendo la Chiltern Shakespeare Company hasta'l momentu del so fallecimientu. Enferma crónica, finalmente hubo de retirase de l'actuación en 1992. Pasó la so última década de vida nun sele retiru na so casa en Beaconsfield, onde finó por causes naturales a los 90 años d'edá.[2]

Considerada como unu de los grandes talentos dramáticos del Reinu Xuníu, dióse-y el grau d'OBE en 1971, y xubida a Dama Comandante (DBE) en 1975. En 1996, Wendy Hiller foi galardonada pol London Film Critics Circle col Premiu Dilys Powell pola so contribución al cine británicu.

Carrera teatralEditar

La gran popularidá de Love on the Dole llevó la representación a Nueva York en 1936, onde la so actuación llamó l'atención de George Bernard Shaw. Shaw escoyer p'actuar en delles de les sos obres, incluyendo Saint Joan, Pigmalión y Major Barbara, y la so influencia na so temprana carrera ye clara, siendo reputada como l'actriz favorita de Shaw. A diferencia d'otres actrices teatrales de la so xeneración, ella representó pocu a Shakespeare, prefiriendo a dramaturgos más modernos, como Henrik Ibsen y adaptaciones de noveles de Henry James y Thomas Hardy, ente otros.

Nel intre de la so carrera teatral, Wendy Hiller ganó'l favor de la crítica y del públicu tantu en Londres como en Nueva York. En faciendo una xira per Inglaterra col papel de Viola en Nueche de Reyes (1943), volvió al West End pa ser dirixida por John Gielgud en Cradle Song (Apollo, 1944). La serie d'ésitos siguió con The First Gentleman (Savoy, 1945), xunto a Robert Morley, Playboy of the Western World (Bristol Old Vic, 1946) y Tess of the d'Urbervilles (Bristol Old Vic, 1946), que foi afecha al teatru pol so home Ronald Gow.

En 1947, Wendy Hiller anició'l papel de Catherine Sloper de The Heiress en Broadway. Na obra, basada na novela de Henry James Washington Square, tamién actuaba Basil Rathbone como'l so padre. La producción esfrutó d'un añu de representaciones nel Teatru Biltmore de Nueva York, y sería el so mayor trunfu en Broadway. Olivia de Havilland darréu ganaría'l Oscar por esti papel na versión cinematográfica de 1949. Tres la so vuelta a Londres, Hiller volvió interpretar el papel nel West End en 1950.

El so trabayu teatral siguió siendo prioritariu y siguió con Ann Veronica (Piccadilly, 1949), que foi otra collaboración con Gow, qu'escribió la obra cola so muyer nel papel principal. Tuvo dos años col títulu de N.C. Hunter Waters of the Moon (Haymarket, 1951-52), trabayando con Sybil Thorndike y Edith Evans. Una temporada nel Teatru Old Vic en 1955-56 supunxo una notable actuación como Portia en Julio César, ente otres obres. Otros trabayos teatrales d'esta dómina fueron The Night of the Ball (New Theatre, 1955), la nueva obra de Robert Bolt Flowering Cherry (Haymarket, 1958, 1959 Broadway), The Wings of the Dove (Lyric, 1963), A Measure of Cruelty (Birmingham Repertory, 1965), The Sacred Flame (Duke of York's Theatre, 1967) con Gladys Cooper y The Battle of Shrivings (Lyric, 1970) con John Gielgud.

En 1957, Wendy Hiller volvió a Nueva York pa faer el papel de Josie Hogan na obra de Eugene O'Neill A Moon for the Misbegotten , una actuación que-y supunxo la nominación pa los Premios Tony como meyor actriz dramática. La representación tamién incluyía a Cyril Cusack y Franchot Tone. La so última actuación en Broadway foi como Miss Tina na adaptación de la novela de Henry James llevada a cabu en 1962 por Michael Redgrave Los papeles de Aspern,

Según maurecía, demostraba una gran afinidá a les obres de Henrik Ibsen, como Al espertar de la nuesa muerte (Cambridge, 1968), Espectros (Edinburgh, 1972), Peer Gynt (BBC, 1972) y Juan Gabriel Borkman (Old Vic, 1975), na cual trabayaba con Ralph Richardson y Peggy Ashcroft. Un posterior ésitu nel West End foi la so interpretación de María de Teck en Crown Matrimonial (Haymarket, 1972). Escontra'l final de la so carrera reinterpretó delles obres tempranes, como les reposiciones de Waters of the Moon (1977 Chichester Festival, Haymarket, 1978) con Ingrid Bergman y Los papeles de Aspern (Haymarket, 1984) con Vanessa Redgrave. Taba previstu que volviera al teatru americanu na reposición en 1982 de Anastasia, con Natalie Wood, pero la muerte de Wood asocedió semana antes d'empecipiar los ensayos. Hiller fixo la so última actuación nel West End col papel principal de Driving Miss Daisy (Apollo, 1988).

Carrera cinematográficaEditar

Por insistencia de Shaw, interpretó a Eliza Doolittle nel filme Pigmalión (1938), con Leslie Howard como Profesor Higgins. Esta actuación supúnxo-y el so primer nominación al Oscar y foi unu de los sos papeles más famosos. Amás, foi la primer vegada qu'una actriz británica trabayando nuna película británica consiguía dicha nominación. Tamién foi la primer vegada na qu'una actriz arrenegaba nuna escena cinematográfica británica. Dempués siguió otru ésitu con otra adaptación de Shaw, Major Barbara, con Rex Harrison y Robert Morley, en 1941. L'equipu formáu por Powell & Pressburger robló con ella pa rodar en 1943 el filme The Life and Death of Colonel Blimp, pero viose forzada a abandonar el proyeutu por causa del so embaranzu, consiguiendo finalmente'l papel Deborah Kerr. Determinaos en trabayar con Hiller, la pareya consiguió qu'actuara al pie de la estrella de Colonel Blimp, Roger Livesey, nel filme de 1945 I Know Where I'm Going!, que se convirtió nun clásicu del cine británicu.

A pesar del so tempranu ésitu nel cine y de les ufiertes llegaes dende Hollywood, ella volvió al teatru dempués de 1945 y solo aceptaba papeles cinematográficos de manera ocasional. Cola so vuelta al cine na década de 1950, trabayó na película de Carol Reed Outcast of the Islands (El desterráu de les islles) (1952). Nesa dómina yá interpretaba personaxes secundarios y maduros, como en Sailor of the King (1953) y Something of Value (Sangre sobre la tierra) (1957), onde yera una víctima del llevantamientu Mau Mau. Ganó'l Oscar a la meyor actriz de repartu en 1959 pol filme Separate Tables (Meses Separaes) (1958), onde interpretaba a una solitaria xerente d'hotel y pareya de Burt Lancaster. Recibió una tercer nominación al Oscar pola so interpretación de la simple pero digna Lady Alice More, xunto a Paul Scofield nel papel de Tomás Moru, en A Man for All Seasons (1966). Retomó'l so papel del teatru londinense en Toys in the Attic (1963), col cual ganó una nominación al Globu d'Oru a la meyor actriz de repartu como la hermana soltera de Dean Martin y Geraldine Page.

La so semeya de la dominante y posesiva madre en Sons and Lovers (1960) valió-y una nominación a los Premios BAFTA como meyor actriz secundaria. Per otra parte, la interpretación d'una princesa rusa nel gran ésitu comercial Asesinatu nel Orient Express (1974), valió-y el reconocencia internacional y el Evening Standard British Film Award como meyor actriz. Otros papeles notables inclúin el d'una refuxada xudía en Voyage of the Damned (1976) y la terrible matrona del Hospital de Londres en The Elephant Man (L'home elefante) (1980).

FilmografíaEditar

Añu Film Papel Otres notes
1937 Lancashire Luck Betty Lovejoy
1938 Pygmalion (Pigmalión) Eliza Doolittle Nomada - Óscar a la meyor actriz
1941 Major Barbara Major Barbara
1945 I Know Where I'm Going! Joan Webster
1952 Outcast of the Islands (El desterráu de les islles) Mrs. Almayer
1953 Sailor of the King Lucinda Bentley
1957 Something of Value (Sangre sobre la tierra) Elizabeth McKenzie Newton
How to Murder a Rich Uncle Edith Clitterburn
1958 Separate Tables (Meses separaes) Pat Cooper Óscar a la meyor actriz de repartu
Nomada - Globu d'Oru a la meyor actriz de repartu
1960 Sons and Lovers Gertrude Morel Nomada - Premios BAFTA
1963 Toys in the Attic Anna Berniers Nomada - Globu d'Oru a la meyor actriz de repartu
1966 A Man for All Seasons

Nomada - Oscar a la meyor actriz de repartu

1974 Asesinatu nel Orient Express Princesa Dragomiroff
1976 Voyage of the Damned Rebecca Weiler
1979 The Cat and the Canary Allison Crosby
1980 The Elephant Man (L'home elefante) Mothershead
1981 Miss Morison's Ghosts Miss Elizabeth Morison
1982 Making Love (El so otru amor) Winnie Bates
1983 Attracta Attracta
1987 The Lonely Passion of Judith Hearne (La solitaria pasión de Judith Hearne) Tida D'Arcy
1992 The Countess Alice Condesa Alice von Holzendorf

Carrera televisivaEditar

Hiller fixo numberoses actuaciones televisives, tantu nel Reinu Xuníu como n'Estaos Xuníos. Nes décades de 1950 y 1960, trabayó n'episodios de series dramátiques americanes tales como Studio One y Alfred Hitchcock Presents. En 1965, protagonizó un episodiu de la serie Profiles in Courage. Nel Reinu Xuníu, nos sesenta, participó na serie dramática Play of the Month, Play for Today según nel programa infantil Jackanory, lleendo les hestories de Alison Uttley.

Nos años setenta y ochenta, actuó en munches películes pa televisión, incluyendo los sos papeles como Duquesa de York na producción de la BBC Television Shakespeare Richard II (1978), y como académica de Oxford en Miss Morrison's Ghosts (1981). Otres películes d'interés fueron les dramatizaciones de la BBC Only Yesterday (1986) y All Passion Spent (1986). Esta última producción valió-y una nominación a los premios BAFTA como meyor actriz. La so última actuación foi en The Countess Alice (1992), con Zoe Wanamaker.

Otros papeles televisivos inclúin:

Añu Títulu Papel Otres notes
1969 David Copperfield Mrs. Micawber
1972 Clochemerle Justine Putet
1980 The Curse of King Tut's Tomb Princesa Vilma
1981 Play for Today Lady Carlion "Country"
1982 The Kingfisher Evelyn
Witness for the Prosecution Janet Mackenzie
1985 The Importance of Being Earnest Lady Bracknell
The Death of the Heart Matchett
1986 Lord Mountbatten: The Last Viceroy
Only Yesterday May Darley a partir de la novela de Julian Gloag
All Passion Spent Lady Slane Nomada - Premios BAFTA
1987 Anne of Avonlea Mrs. Harris como Dama Wendy Hiller
1988 A Taste for Death Lady Ursula Berowne
1989 Ending Up Adela
1991 The Best Of Friends Laurentia McLachlan

ReferenciesEditar

Enllaces esternosEditar