Jurate Rosales

periodista venezolana

Jūratė Regina Statkutė de Rosales, (Kaunas, Lituania, 9 de setiembre de 1929) ye una periodista ya investigadora venezolana d'orixe lituanu, Doctora Honorífica na Universidá Pedagóxica de Vilnius.[1]

Jurate RosalesPicto infobox character.png
Jurate statkute de rosales.jpg
Vida
Nacimientu

Kaunas9  de setiembre de 1929

(90 años)
Nacionalidá Bandera de Venezuela Venezuela
Estudios
Estudios Universidá de Columbia
Oficiu
Oficiu periodista
Cambiar los datos en Wikidata

BiografíaEditar

Nació en Kaunas el 9 de setiembre de 1929; cursó los sos estudios primarios n'en París, onde vivió colos sos padres hasta 1938. El so padre, Jonas Statkus, foi'l primera encargáu'l Departamentu de Seguridá del Estáu de Lituania nel periodu ente guerres. Depués de que la Xunión Soviética ocupara'l país tres la emisión del ultimátum, Statkus foi arrestáu'l 6 de xunetu de 1940 xuntu con Augustinas Povilaitis y el xeneral Kazys Skučas y treslladaos a la Prisión de Butirka en Moscú; la so fecha de muerte sigue siendo desconocida.

Al rematar la Segunda Guerra Mundial, Jurate emigró nuevamente a Francia, onde estudió llatín y francés, llogrando'l diploma pa la enseñanza d'esta llingua. Depués siguió los sos estudios na Universidá de Columbia de Nueva York, onde enseñó español, inglés y alemán.

En 1960, casóse col inxenieru venezolanu Luis Rosales, con quien tuvo cinco fíos: Luis, Juan, Sarunas, Rimas y Saulius. Pese al esiliu, caltuvo la so cultura d'orixe, y na so casa fálense tantu español como lituanu.

Dende 1983 ye redactora xefe de la popular revista d'oposición Zeta. Amás de los sos artículos selmanales y el so trabayu editorial, tien una seición permanente nel diariu El Nuevu País y participa n'entrevistes por radio, televisión y internet. Mientres enforma tiempu collaboró col periódicu Dirva, con base en Cleveland.

En Venezuela, Estaos Xuníos, España y Lituania publicó estudios que sostienen la hipótesis de que los godos nun yeren un pueblu xermánicu sinón bálticu, siguiendo la llinia d'autores bálticos qu'empieza col eruditu prusianu Matthaeus Praetorius, y sigue con los historiadores lituanos Simonas Daukantas, Alexander M. Račkus y Česlovas Gedgaudas, y el llingüista lituanu Kazimieras Būga.[2]

Tesis sobre los godosEditar

Jurate Rosales afirma que la identificación de los godos como un pueblu xermánicu ye errónea.

Señala que l'error producir en 1769, cuando l'eruditu suecu Johan Ihre concluyó que la llingua en que s'escribió la Biblia de Ulfilas (únicu testu conocíu en llingua gótica) yera de tipu xermánicu, al ser traducida pa una pequeña población de godos que falaba un dialeutu entemecíu de góticu (bálticu, según Rosales) y xermánicu, por tar arrodiada d'una población xermánica mayor; l'historiador de los godos, Jordanes, llamó a esos godos, que vivíen n'orellar sur del Danubiu, "los pequeños godos", estremándolos asina de los ostrogodos y los visigodos.[3] Antes d'esi supuestu error los habitantes del nordés d'Europa que nun yeren xermanos yeren llamaos "getas" o "gethes" nes cróniques medievales, de les cualos el llingüista lituanu K. Būga axuntó numberosos exemplos.[4]

Rosales sostién que'l territoriu teníu polos godos (a los qu'identifica colos getas) escontra la metá del II mileniu y mientres l'I mileniu e.C. yera la Europa Central y Oriental, dende onde faíen incursiones n'Asia, llegando hasta la India.

Rosales defende que la Getica, el llibru de Jordanes sobre los godos (resume del sieglu VI de la obra perdida de Casiodoro), y la Primer Crónica Xeneral (sieglu XIII) del rei de Castiella Alfonsu X son dos rellatos fidedignos, polo xeneral, sobre la hestoria de los godos.

Identifica la isla de Scandza, llugar d'orixe del pueblu godu, basándose na descripción que se fai na Crónica, col istmu de Curlandia, pola so cercanía al tramu final y a la boca del Vístula, primero que con Escandinavia, y propón qu'el senu Codano ye'l golfu de Gdansk, cuidao que el nome en lituanu del istmu (Kuršių) nerija significa lo mesmo que Scandza, 'la que se somorguia'.[5]

Acepta la fecha del 1490 a. C. pa la salida de los godos de Scandza propuesta por Gedgaudas.[6] Propón que la Crónica menta ensin nomala la batalla de Qadesh (combate ente exipcios y hitites nel sieglu XIII e.C.) ya identifica al rei exipciu Uesoso, nomáu na crónica, con Ramsés II, quien s'enfrenta los godos, que'l so rei ye Thanauso, la resultancia d'esti combate ye un escalabru pa los exipcios. Tres ello Thanauso (rei en 1290 a. C) marcha escontra l'este y quince años dempués llega a la India, onde dalgunos de los sos guerreros asiéntanse y convertiríense nos partos y los bactrianos; les amazones seríen les muyeres godes esposes de los godos que quedaron allá.[7]

Nel aspeutu llingüísticu espón la tesis de Gedgaudas según la cual la etimoloxía de "godu" deber al verbu bálticu "gaudo", 'atrapar', que "podría referise al home qu'atrapa a un res y polo tanto al ganaderu, como al qu'atrapa a un esclavu, polo tanto a un guerreru" y sostién que la voz con que se designa a Dios nes llingües xermániques, como Gott n'alemán ye idéntica a "godu" por cuenta de que los godos divinizaben a dellos reis dempués de morrer, como cunta la obra alfonsina: tantu foi bonu esti Thanauso, rei de los godos, que dempués de morrer ente los dioses cuntáronlu '.[8]

Propón el significáu de 'llugar de tránsitu' o 'tierra de camín' para Escitia y el de 'transeúnte' o 'caminante' para escita, y una rellación d'eses voces con aisčiai, nome con que se denominen los bálticos a sigo mesmos.[9]

Suxure que la continuidá milenaria de la población y de la so cultura nel territoriu nororiental européu dexa identificar a los bálticos colos primeres indoeuropeos, por ser esa la rexón de la que salieron les diverses migraciones que crearon el dominiu indoeuropéu.[10]

A lo último, considera que los dialeutos bálticos influyeron significativamente na fonética y el léxicu del llatín de la Península Ibérica, indicando qu'un conxuntu de pallabres y apellíos españoles son d'orixe bálticu.[11]

CríticaEditar

El llingüista ya historiador lituanu, Zigmas Zinkevičius, miembru de l'Academia Lituana de Ciencies, considera qu'esta tesis ye falsa y calificar como "non científica", al empar que reconoz el so impautu y espardimientu na sociedá lituana, qu'atribúi a una propaganda nacionalista.[12] El profesores, doctor Alvydas Butkus, y doctor Stefano M. Llanza, nun revesosu artículu, sostienen que se trata d'una teoría pseudohistórica y comenten los errores metodolóxicos de l'autora, quien llega a forzar les fontes o utilizar pallabres "inesistentes" en lituanu.[13]

BibliografíaEditar

  • Rosal, Jurate (1985). Idiomes bálticos y figures de la penísula ibérica. Fundación Cultural Devenis.
  • Rosal, Jurate (1998). Los godos (2 Vol.). Ediciones de la Revista Zeta.
  • Rosal, Jurate (1999). Los godos (2 Vol.). Ariel.
  • Rosal, Jurate (2004). Godos y bálticos. Fundación xuvenil Vydunas.
  • Rosal, Jurate (2007). Gran decepción. Vilnius: Copia Báltica. ISBN 978-9955-568-54-4.
  • Rosal, Jurate (2009). Senasis aisčių giminės metraštis.. Kaunas: Fondu Solidariu Č. Gedgaudo. ISBN 978-9986-966-01-2.
  • Rosal, Jurate. Raíz europees (en lituanu).

ReferenciesEditar

  1. [1]
  2. Jurate Rosales, Los godos; Barcelona, Ariel (2004)
  3. Jurate Rosales, Los godos, Barcelona: Ariel (2004), p. 32
  4. Jurate Rosales, Los godos, Barcelona: Ariel (2004), p. 28-30
  5. Jurate Rosales, Los godos, Barcelona: Ariel (2004), p. 83-86.
  6. Jurate Rosales, Los godos, Barcelona: Ariel (2004), p.100
  7. Jurate Rosales, Los godos, Barcelona: Ariel (2004), capítulu 6.
  8. Jurate Rosales, Los godos; Barcelona: Ariel (2004), p. 302-303.
  9. Jurate Rosales, Los godos, Barcelona: Ariel (2004), p. 109.
  10. Jurate Rosales, Los godos, Barcelona: Ariel (2004), p. 318.
  11. Jurate Rosales, Los godos; Barcelona: Ariel (2004), p. 43-69, 187, 271-289
  12. ZIGMAS ZINKEVIČIUS Jūratė Statkutė de Rosales dir gotų istorija. lituanistica. 2011. T. 57. Nr. 4(86), p. 472–475, Lietuvos mokslų akademija, 2011 (en lituanu con resume n'inglés)
  13. Prof. dr. Alvydas Butkus, dr. Stefano M. Llanza Kaip baltai tampa gotais, Vorutoje 2011-2012

Enllaces esternosEditar