Artículu de traducción automática a partir de "Kutaisi" que necesita revisión. Quita l'avisu cuando tea correxíu.
Kutaisi
flag of Kutaisi (en) Traducir
Alministración
PaísBandera de Xeorxa Xeorxa
Mjare (es) Traducir Rexón de Imericia
Tipu d'entidá ciudá
Nome oficial ქუთაისი (ka)
Кутаис (ru)
Nome llocal ქუთაისი (ka)
Códigu postal 4600–4699
Xeografía
Coordenaes 42°15′N 42°42′E / 42.25°N 42.7°E / 42.25; 42.7
Kutaisi alcuéntrase en Xeorxa
Kutaisi
Kutaisi
Kutaisi (Xeorxa)
Superficie 67.7 km²
Altitú 120 m y 80 m
Demografía
Población 147 900 hab. (2015)
Porcentaxe 30.72% de Rexón de Imericia
3.98% de Xeorxa
Densidá 2184,64 hab/km²
Más información
Fundación sieglu III edC
Prefixu telefónicu (431)
Estaya horaria UTC+04:00
Llocalidaes hermaniaes
kutaisi.gov.ge
Cambiar los datos en Wikidata

Kutaisi ([kʰutʰɑisi] xeorxanu: ქუთაისი) ye la segunda ciudá más grande de Xeorxa, na provincia Imereti de Xeorxa occidental, a 221 quilómetros al oeste de Tblisi, con una población de 147 900 hab. (2015)[1][2].

Kutaisi foi la capital del antiguu reinu de la Cólquida. Ente'l 975 y 1122 Kutaisi foi capital del Reinu de Xeorxa, ente'l sieglu XV y 1810 foi capital del Reinu de Imericia. En 1810 dichu reinu foi ocupáu pol Imperiu Rusu.

Antes de la independencia de Xeorxa en 1991 y del colapsu económicu del país, Kutaisi yera la ciudá más industrializada. Güei, munchos habitantes de la ciudá tuvieron qu'abandonala y trabayar fora pa poder subsistir. El comerciu a pequeña escala ta prevaleciendo ente'l restu de la población. El clima ye húmedu. El branu ye calorosu. L'iviernu ye fríu y con frecuentes agües y nevaes. En primavera, cuando la nieve se derrite nos montes cercanos, la corriente del ríu Rioni que flúi per mediu de la ciudá aumenta. Llueve en toles estaciones del añu. Por cuenta de ello, esisten numberosos xardinos nel centru de la ciudá, según alamees arbolaes. Esto confier-y un calter verde en primavera y colloráu-amarellentáu na seronda.

Catedral de Bagrati, en Kutaisi.

En 2012 el Parllamentu de Xeorxa instalar nesta ciudá, nun edificiu d'estilu modernu construyíu por arquiteutos españoles.[3]

Xeografía editar

Kutaisi atopar ente los dos orielles del ríu Rioni. La ciudá tien una elevación de 125-300 metros sobre'l nivel del mar. Al este y al nordeste, Kutaisi ta arrodiada peles llombes nortices de Imereti, al norte pola Sierra de Samgurali, y al oeste y al sur pola Llanura de Colchis.

Paisaxe editar

Kutaisi alcuéntrase arrodiada por montes al nordeste y al noroeste. Les veres de la ciudá tienen un paisaxe principalmente llabrador. El centru de la ciudá tien munchos xardinos y les sos ciudaes tienen árboles altos. Mientres la primavera, cuando la nieve empieza a dilise nos montes cercanos, puede escuchase al ríu Rioni entá lloñe de les sos veres.

Ciudaes hermaniaes editar

Kutaisi caltién una hermanancia de ciudaes con:

Ver tamién editar

Referencies editar

Enllaces esternos editar