Abrir el menú principal

Unión Ciclista Internacional

La Unión Ciclista Internacional (UCI) (en Francés: Union Cycliste Internationale) ye l'asociación de federaciones nacionales de ciclismu. Foi creada'l 14 d'abril de 1900 en París integrando primeramente a les federaciones de Francia, Bélxica, Italia, Suiza y Estaos Xuníos d'América siendo'l so primer presidente'l belga Emile de Beukelaer.

Unión Ciclista Internacional
Union cycliste internac logo.png
Tipu Federación d'asociaciones nacionales
Fundación 14 d'abril de 1900 (119 años)
Sede central Aigle, Flag of Switzerland.svg Suiza
Presidente David Lappartient
Sitiu web www.uci.ch
[editar datos en Wikidata]
Sede de la UCI.
Miembros del Congresu de la UCI en 1909.

Anguaño la sede de la UCI ta en Aigle (Suiza)[1] y el presidente en funciones ye dende setiembre de 2017 el francés David Lappartient.

IntroducciónEditar

 
Brian Cookson, presidente actual.

La UCI ufierta llicencies a corredores y entama unes regles disciplinaries, como por casu n'asuntos de dopaxe. Tamién controla la clasificación de les carreres y el sistema del ranking de puntos en delles disciplines ciclistes, como'l monte, carretera y contrarreló, pa dambes competiciones masculín y femenín, yá sían amateur o profesional. Amás, supervisa los Mundiales en delles disciplines y distintes categoríes, onde compiten los países en cuenta de los equipos. Los ganadores d'estes carreres tienen el derechu de portar un xerséi especial con el color del arcoíris ("maillot arcoíris") l'añu siguiente, amás de llevar el dibuxu del arcoíris nel puñu y pescuezu mientres el restu de la carrera profesional.

HistoriaEditar

 
Comisariu de la UCI.

La UCI foi fundada'l 14 d'abril de 1900 en París poles organizaciones ciclistes nacionales de Bélxica, Estaos Xuníos, Francia, Italia y Suiza.

En 1965, so la presión del Comité Olímpicu Internacional, la UCI estremar na "Federación Internacional Amateur de Ciclismu" (FIAC) y la "Federación Internacional de Ciclismu Profesional" (FICP), coordinando la UCI dambes instituciones. La amateur afitar en Roma, la profesional en Luxemburgu, y la UCI en Xinebra.

La Federación Amateur yera la más estensa de dambes organizaciones, con 127 miembros de los cinco continentes. Yera apoderada pelos países del esti européu, que yeren básicamente amateurs. Amás, representaba al ciclismu nos Xuegos Olímpicos, y solo pertenecíen contra los miembros de la Federación Profesional en rares ocasiones.

En 1992, la UCI unificó a la FIAC y la FICP, fundiéndose dientro de la UCI. La organización conxunta treslladar a Lausana.

Nel 2004, la UCI construyó un nuevu velódromu de 200 metros[2] nel centru mundial de ciclismu.[3]

FuncionesEditar

La UCI, a midida que foi avanzando y evolucionando nel tiempu foi modificando y ampliando les sos funciones nel ámbitu ciclista, al tratase del máximu estamentu del mesmu. Sicasí, siempres hubo un oxetivu principal dende los sos empiezos allá pel añu 1900: promover y favorecer el ciclismu como deporte y al colectivu de ciclistes que lleven a cabu la práutica del mesmu. En cuanto al restu de funciones principales, numbérense de siguío:

  • Revisar y ameyorar nel casu de ser necesariu'l reglamentu actual del ciclismu internacional.
  • Llevar a cabu un plan pal programa de formación ciclista.
  • Entamar pruebes ciclistes y campeonatos pa reforzar el ciclismu y la competición nel mesmu.
  • Revisar el calendariu ciclista internacional pal correctu funcionamientu y la viabilidá de les pruebes en función de los requerimientos que se presenten a lo llargo de la temporada ciclista.
  • Caltener les rellaciones col Comité Olímpicu Internacional pa la collaboración na organización de too rellacionar colos futuros eventos relativos a ciclismu en caúna de les ediciones de los Xuegos Olímpicos.
  • Potenciar y fomentar la llucha contra'l dopaxe nel ciclismu.

=== Especialidaes So tutelar de la UCI, arrexuntar les especialidaes siguientes:

Cycling Hall of Fame de la UCIEditar

Artículu principal: Cycling Hall of Fame

Dientro del llabor de caltener el patrimoniu históricu de les competiciones ciclistes, la UCI inclúi les actividaes del Cycling Hall of Fame, en que la so web publicar datos estadísticos y hestóricos colos que s'ellaboren distintes clasificaciones oficiales del ciclismu profesional en ruta, ente les que destaca'l "TOP 100" de los meyores corredores.

ControversiesEditar

Tipo de bicicletaEditar

La UCI viose envolubrada en ciertos discutinios acomuñaos cola so decisión a la d'escoyer el tipu de bicicletes a usase. Por casu, decidió abolir l'usu de bicicletes reclinadas[4] dende'l 1 d'abril de 1934, amás de perxudicar a Graeme Obree mientres la década de los 90, al nun dexar les bicicletes col cuadru ensin tubu sol asientu[5] nel añu 2000.

DopaxeEditar

La UCI viose arreyada en dellos casos revesosos sobre información al respective de casos de dopaxe, sobremanera pol so médicu Mario Zorzoli que primero peneró resultaos de controles sobre Lance Armstrong[6] y dempués viose arreyáu na Operación Puerto teniendo'l xefe de la rede de dopaxe, Eufemiano Fuentes, distinta información pa contautar con él.[7]

Artículu principal: Casu Festina

Sicasí, la UCI empezó en serio la so implicación nos asuntos del dopaxe col casu Festina[8] nel añu 1998, que dio pasu a una voráxine de sucesos posteriores. Foi unu de los primeros casos nel que se producieron severes sanciones a les persones imputaes. Asina, l'equipu Festina viose espulsáu del Tour de Francia nel que taba participando una vegada afayáronse sustances dopantes nel senu del equipu. De la mesma manera, una serie d'equipos participantes tamién fueron rexistraos nel trescursu de dichu Tour de Francia, ente ellos el ONCE-Deutsche Bank, Lotto, TVM, Casín y Big Mat.

Esta circunstancia traxo una serie de reacciones, y en solidaridá colos equipos a los que s'efectuaron los mentaos rexistros, una serie d'equipos participantes en rondar gala decidieron abandonar naquellos momentos: Banesto, Kelme, ONCE-Deutsche Bank, Riso Scotti, Vitaliciu Seguros y Saeco. Antes d'acabar la carrera los miembros restantes del equipu TVM tamién decidieron abandonar la carrera poles problemátiques surdíes nel so equipu colos rexistros de la xendarmería.

OrganizaciónEditar

 
Patrick McQuaid, ex presidente de la UCI.

La estructura xerárquica de la federación ta conformada pol Presidente, el Secretariu Xeneral y el Vicepresidentes, el Congresu (efectuáu cada añu), el Cuerpu Executivu y los Comités Téunicos.

El presidente en funciones ye David Lappartient de la Francia. Lappartient llegó a la presidencia en ganando al anterior presidente, Brian Cookson, nes eleiciones celebraes mientres el mundial de Bergen 2017.

PresidentesEditar

Federaciones continentalesEditar

En 2016 la UCI cuenta cola afiliación de 184 federaciones nacionales[9] partíes en 5 confederaciones continentales:

Nome !Sigles See !Non.

fed.

Páx. web
Confederación Africana de Ciclismu (CAC) El Cairu (Exiptu) 49 [1]
Confederación Panamericana de Ciclismu (COPACI) L'Habana (Cuba) 39 [2]
Confederación Asiática de Ciclismu (ACC) Seúl (Corea del Sur) 41 [3]
Unión Europea de Ciclismu (UEC) Aigle (Suiza) 50 [4]
Confederación Ciclista d'Oceanía (OCC) 5

Federaciones nacionalesEditar

África (CAC) América (COPACI) Asia (ACC) Europa (UEC) Oceanía (OCC)

  Arxelia
  Angola
  Benín
  Burkina Fasu
  Burundi
  Camerún
  Cabu Verde
  Comores
  El Congu
  Costa de Marfil
  Exiptu
  Eritrea
  Etiopía
  Gabón
  Guinea
  Kenia
  Libia
  Madagascar
  Malaui
  Malí
  Marruecos
  Mauriciu
  Namibia
  Níxer
  Nixeria
  Ruanda
  Senegal
  Seixeles
  Sierra Lleona
  Sudáfrica
  Sudán
  Togu
  Tunicia
  Uganda
  Zambia
  Zimbabue

  Antigua y Barbuda
  Antilles Neerlandeses
  Arxentina ([5])
  Aruba
  Bahames
  Barbados
  Belize
  Les Bermudes
  Bolivia
  Brasil
 Islles Caimán
  Canadá
  Chile ([6])
  Colombia ([7])
Costa Rica  Costa Rica
Cuba  Cuba
  República Dominicana
  Ecuador ([8])
  El Salvador
  Estaos Xuníos d'América ([9])
  Granada
  Guatemala ([10])
  Guyana
  Haití
  Hondures
  Islles Vírxenes de los Estaos Xuníos
  Xamaica
  Méxicu ([11])
  Nicaragua ([12])
  Panamá ([13])
  Paraguái ([14])
  Perú ([15])
  Puertu Ricu ([16])
  Saint Kitts y Nevis
  San Vicente y les Granadines
  Saint Lucia
  Surinam
  Trinidá y Tobagu
  Uruguái ([17])
  Venezuela ([18])

  Arabia Saudita
  Baḥréin
  Bangladex
  Brunéi
  China
  Corea del Sur
  Corea del Norte
  Emiratos Árabes Xuníos
  Filipines
  Hong Kong
  India
  Indonesia
  Irán
  Iraq
  Xapón
  Xordania
  Kazakstán
  Kuwait
  Kirguistán
  Laos
  El Líbanu
  Macau
  Malasia
  Mongolia
  Myanmar
  Nepal
  Omán
  Paquistán
  Qatar
  Singapur
  Sri Lanka
  Siria
  Tailandia
Plantía:ROC
  Timor Oriental
  Turkmenistán
  Uzbequistán
  Vietnam
  Yeme

  Albania
  Alemaña
  Andorra
  Armenia
  Austria
  Azerbaixán
  Bélxica
  Bielorrusia
  Bosnia y Herzegovina
  Bulgaria
  Xipre
  Croacia
  Dinamarca
  Eslovaquia
  Eslovenia
  España ([19])
  Estonia
  Finlandia
  Francia
  Xeorxa
  Grecia
  Hungría
  Irlanda
  Islandia
  Israel
  Italia
  Kosovu
  Letonia
  Liechtenstein
  Lituania
  Luxemburgu
  Macedonia del Norte
  Malta
  Moldavia
  Mónaco
Montenegru  Montenegru
  Noruega
  Países Baxos
  Polonia
  Portugal
  Reinu Xuníu
  Chequia
  Rumanía
  Rusia
  San Marín
  Serbia
  Suecia
  Suiza
  Turquía
  Ucraína

  Australia
  Fixi
  Guam
  Nueva Zelanda

CompeticionesEditar

Control de bicicletesEditar

La UCI lleva a cabu un control refechu de los materiales utilizaos polos equipos pa una correcta cumplimentación de la normativa y el fair play. Por ello, tiénense que cumplir una serie de verificaciones no referente a los siguientes aspeutos:

  • Reglamentu Téunicu de la UCI
  • Control de les bicicletes contra reló Accesorios (compás, plomada,etc.)

D'esta manera, tratar de garantizar la máxima igualdá na práutica del ciclismu de forma que'l ciclista que resulte ganador de les pruebes ser tan solo gracies a los sos méritos propios, y non pola ayuda d'una máquina. Asina, y de la mano de los principios de la Carta de Lugano, asegúrase la proteición de la cultura, la hestoria y l'imaxe del ciclismu.

ReferenciesEditar

  1. Centre Mondial du Cyclisme (UCI. Consultáu'l 20/10/2015)
  2. SCHÜRMANN VELODROMES, UCI-CMC Aigle/Switzerland
  3. redirect
  4. Bicicletes nes que'l corredor asítiase recostado, coles piernes horizontales asitiaes per delantre del asientu
  5. Bicicletes de diseñu aerodinámicu, nes que s'esanicia la barra oblicua del cuadru que coneuta'l sillín cola zona de la exa de los pedales, por aciu el refuerzu de la barra horizontal que coneuta'l manillar col sillín, que queda en voladizu.
  6. «La UCI readmite al médicu suizu que peneró los controles de Armstrong - Deportes - Faru de Vigo».
  7. ABC (ed.): «El médicu utilizaba diez teléfonos» (9 de xineru de 2007). Consultáu'l 2 d'agostu de 2009.
  8. «Cronología del casu Festina».
  9. «National Federations». Consultáu'l 7 de xineru de 2016.

Enllaces esternosEditar